Istinska katarza u novopazarskom pozorištu

0
27

Novi Pazar  – Svu ljepotu bošnjačke balade iz 17. vijeka, sačuvanu i osnaženu u drami Ljubomira Simovića, novopazarska publika doživjela je na premijeri “Hasanaginice”. Suze, istinski umjetnički doživljaj koji pročišćava i gromoglasni aplauzi mala su nagrada za odličnu glumu.

U Regionalnom pozorištu u Novom Pazaru, u kojem iza svakog čina svake predstave odjekuje gromoglasan aplauz, ostaće zapamćena premijera “Hasanaginice”.

Malo je pozorišta u Srbiji koja se mogu pohvaliti rasprodatim ulaznicama za svaku predstavu. Još je manje pozorišnih ansambala sa prosjekom ispod 25. godina. Regionalno pozorište u Novom Pazaru to može. Najstroži kritičari bi, možda, rekli da ipak nisu sve predstave savršene, da glumcima nedostaje iskustva.

Anđela Marić, Lemana Bećirović i Rifat Rifatović

Tačno je da su glumci Regionalnog pozorišta mladi – ali mlada je i publika. Nemamo precizne podatke, ali reklo bi se da je prosjek također oko 25 godina. A kada senzibilitet toliko mlade publike dodirne drama zasnovana na baladi iz 17. vijeka, reč je o istinskoj umjetnosti.

Premijera “Hasanaginice” po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Andrijane Videnović više je od odlične predstave.

“Novi Pazar je savršeno mjesto za razumijevanje ove balade”

Glumci u Regionalnom pozorištu uspjeli su da im prenesu i ljepotu u tragičnost djela koje neumoljivo saopštava da je sve prolazno i nestalno osim ljudske sujete i oholosti, i da je patnja vječna.

Dušan Živanić, Rifat Rifatović i Albin Salihović

Novi Pazar je savršeno mjesto za razumijevanje ove balade, rekla je Andrijana Videnović. I bila je u pravu. Na premijeri u Novom Pazaru nije se mogla povući granica između gledališta i ansambla na sceni, u predstavi nije učestvovala samo trupa od dvanaest glumaca već su u nju ugrađene, u skoro istoj meri, emocije gledalaca u prepunoj dvorani.

Scenom je dominirala bela boja. Sve je podređeno simbolici nevinosti. Društveni odnosi tog vremena, odglumljeni do perfekcije.

U belini simbolike predstave zasijali su Anđela Marić (Hasanaginica), Dušan Živanović (Hasanaga), Rifat Rifartović (brat Hasanaginice), Albin Salihović, Lemana
Bećirović, Sandra Miljković, Haris Šećerović, Haris Đerlek, Semir Gicić,
Emir Plojović, Vahid Džanković i Zehra Ajbar. I zaslužili su da se svi pojedinačno nabroje.

Anđela Marić (Hasanaginica) mnoge u publici naterala je da zaplaču tokom scene u kojoj je odvode od djeteta. Dušan Živanović je doprineo originalnosti Hasanaginog lika do najsitnijih detalja. Izdvajamo i monolog Rifata Rifatovića, o drugom licu Hasanaginičinog brata, u početku spremnog na sve kako bi povratio ugled, beskrupoloznog, dok ga razdire želja da ispovedi sebe i prikaže se u drugačijem svjetlu.

Predstava je posebna i zbog činjenice da se, pored ansambla Regionalnog pozorišta, u njoj pojavljuju i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Riječ kritike mogla bi se uputiti samo publici. Iako su zamoljeni da isključe svoje telefone, mnogi to nisu učinili. Za nauk, sljedećeg puta.

Izvor: Rts.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.