19. Septembar 2018

Svjedoci smo negativne medijske kampanje koja se vodi protiv restauracije Arap džamije koju vodi Islamaska zajednica u Srbiji. Naime, koalicija SDP-SDA u cilju predizborne kampanje za Bošnjačko nacionalno vijeće su putem svojim medijskih kanala plasirali lažne vijesti o navodnom rušenju i uništenju Arap džamije – jedne od najstarijih džamija u Novom Pazaru.

Naime, redakcija Sandžak PRESS-a je kontaktirala neformalno Islamsku zajednicu da bi prikupila podatke koje zanima javnost vezano za restauraciju Arap džamije. Saznali smo da Islamska zajednica se ne opterećuje puno po pitanju medijske hajke koje se vodi sa pozicije vlasti. Rečeno nam je da je Islamska zajednica naviknuta da svaki projekat koji vodi bude praćen velikom medijskom panikom koalicione vlasti.

Islamska zajednica svojim projektima biva svjedok o teškoj korupciji i decenijskom otuđenju novca građana Novog Pazara. Naime, Islamska zajednica od njenog reosnivanja 1993. godine nikada nije imala budžet veći od 1 miliona eura, dok je budžet opština Novi Pazar, Tutin i Sjenica ukupno preko 40 miliona eura. To praktično znači da će Islamsak zajednica na svojoj 40-togodišnjci ili 50-togodišnjci od svog postojanja imati potrošeno novca koliko koalcija SDP-SDA potroši novca za jednu jedinu godinu! Riječ je o zastrašujućim ciframa, naročito ako se uzme u obzir da za 28 godina vlasti nisu uložili ni u jedan historijski objekat ni jedan jedini euro!

Šta se konkretno događa sa Arap džamijom

Nakon što su se krov i magfil u Arap džamiji nageli, a lijevi zid počeo da puca, Islamska zajednica je donijela hitnu odluku o njenom zatvaranju, jer je prijetila opasnost da se uruši i da klanjači u njoj stradaju. Postavlja se pitanja kakvu bi hajku tada koalicija SDP-SDA vodila protiv Islamske zajednice? Oformljen je odbor za restauraciju  sačinjen od inžinjera i arhitekata na čelu sa inžinjerom Edinom Zećirovićem.

 

Odbor funkcionira djeluje u potpunosti sa instrukcijama i regulativama o zaštiti historijskih spomenika i pridržava se sličnim metodama u restauraciji koju koristi turska agencija TIKA. 

Naime, nakon što je utvrđen najstariji dio džamije, desni i prednji zid, zidan od kamena (kako su zidane stare džamije u Osmanskom periodu – ostataka zapaljene Arap džamije iz 1730. godine) donijeta je odluka o uklanjanju svih dograđenih elemenata u kasnijim periodima, naročito sa početka 20. vijeka kada je džamija prošitivana. Dogradnja iz tog perioda je bila jako krhka, rađena od blata, trske i dasaka. tada je džamija proširena u odnosu na njene izvorne temelje, kada je dograđen cijeli prednji dio – sve od vrata pa do magfila. Odbor je donio odluku da se urade identični zidovi, ali na način kako su napravljeni stari zidovi (od cigle) i minara. Također je donijeta odluka da se ukloni fasada sa minare koja je malterisana početkom 20. vijeka i da se vrati stari izgled minare – kao što je vraćen na Melajskoj džamiji. 

Stari zid Arap džamije

Lijevi zid se radi sa identičnom opekom od koje je sagrađena munara

Zidovi sa početka 20. vijeka od blata, trske i dasaka

Također, turska agencija TIKA je po istom modelu restaurirala džamiju Sultan Valide (koja treba da se vrati u sistem jedinstvene Islamske zajednice). Prvo su uklonjeni svi dijelovi džamije, osim onih starih, izvornih od kamena, zatim je dograđen novi materijal – čvršći i izdržljiviji od onog prijethodnog – po ugledu na materijal koji se nalazio prije.

Valja još napomenuti da je SDP Rasima Ljajića prije početka restauracije vodila hajku protiv Islamske zajednice zašto se još uvijek nije počelu sa restauracijom. Primjer pogledajte ovdje:

Kako je Ljajićeva TV izvještavala o obnovi Arap džamije prije, a kako poslije rekonstrukcije (Video)

O tome šta građani Novog Pazara misle o restauraciji, gledajte OVDJE i OVDJE.

U tome na koji način je koalicija SDP-SDA pokušala plasirati laž u regionalnim medijima, čitajte ovdje:

Ova dva novinara plasirala lažnu vijest medijima o navodnom rušenju nastarije džamije u Novom Pazaru

O ranijim hajkama na projekte Islamske zajednice čitajte ovdje:

Podsjetimo se – Kako je SDP-SDA vodila hajku protiv restauracije Stare banje

PODIJELITE OVAJ TEKST U CILJU SUZBIJANJA ZLONAMJERNE PREDIZBORNE KAMPANJE 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles