Izazivanje vjerske netrpeljivosti – Ispisani muslimanski simboli na crkvi u Pazaru

83
15

sabornog-hrama-Sv-Nikole-u-Novom-Pazaru-2

Novi Pazar – Natpis je ispisan crvenom bojom i izazvao je uznemirenje sveštenstva i vjernog naroda u Novom Pazaru, piše Telegraf

Na kapiji porte sabornog hrama Sv. Nikole u Novom Pazaru jučer je osvanuo znak polumjeseca i zvijezde, koji su nepoznata lica ispisala najvjerovatnije u toku noći.

Natpis je ispisan crvenom bojom i izazvao je uznemirenje sveštenstva i vjernog naroda u Novom Pazaru.

Povodom ovog incidenta Eparhija Raško-prizrenska SPC kojoj crkva Sv Nikole pripada je izdala saopštenje u kome je navela da je ovo izolovani slučaj i da “ostaje duboko posvećena izgradnji mira i tolerancije među pripadnicima različitih vjeroispovesti koji žive na ovom prostoru”.

Imajući u vidu da do sada nije bilo ispisivanja islamskih simbola na našim hrišćanskim svetinjama i da na ovom dijelu Srbije imamo korektne odnose sa predstavnicima Islamske zajednice, iskreno vjerujemo da je najverovatnije riječ o izolovanom slučaju, te očekujemo od Islamske zajednice da odlučno osudi ovu provokaciju i time da svoj doprinos očuvanju međuverskih odnosa na prostoru opštine Novi Pazar i cijele regije – navodi se u saopštenju eparhije Raško-prizrenske.

sabornog-hrama-Sv-Nikole-u-Novom-Pazaru-1

(telegraf/sandzaklive.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

83 KOMENTARI

 1. Auuu koliko sovinizma i mrznje sa obje strane kao da vas je ista majka rodila -isti kalup…licemjerni ste a i nije vam to dobro za zdravlje…

  0

  0
 2. Nakon svih masovnih grobnica i genocida u Srebrenici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i dalje tvrde da je Republika Srpska nastala na “Božjim zakonima i vrlinima hrišćanskim”.
  Pokažite mi nekog srpskog sveštenika koji je javno rekao da je Republika Srpska nastala na teškim i masovnim zločinima počinjenim nad nesrbima. Ako su u ratu bili u zabludi, zašto se u miru niko od njih nije pokajao i otišao u neki manastir – upitao se u svojoj posljednjoj kolumni briljantni komentator “Oslobođenja” Gojko Berić. Jer, dobro je poznato, veli Berić, da je Republika Srpska, metaforički rečeno, tvorevina tih istih crnih barjaka. To je, još jednom, potvrdio pop Danilo koji je prošle subote na skupu Srpske omladine na Ozrenu kazao da je RS nastala “na zakonima Božijim i vrlinama hrišćanskim”.

  Strašno bi bilo kad bi u red “Božjih zakona i vrlina hrišćanskih” spadao i genocid, kad bi vrhunac hrišćanske vrline predstavljalo ubijanje desetak hiljada ljudi u 2-3 dana, samo zato što nisu hrišćani. U ime kojeg zakona su sve džamije u RS-u sravnjene sa zemljom a cijela Posavina i Podrinje očišćeni od nesrba. Po kojim je to Božjim zakonima u RS-u pronađeno više masovnih grobnica nego što na tomdijelu Bosne ima gradova i sela. I Božji zakoni se mogu, očito, različito tumačiti, pogotovo ako si u “misiji nebeskog naroda”.

  Osim toga, vrlo teško se ograditi od zločina koji su u temelju zločinačke tvorevine, a da ne dovedeš u pitanje samo tvorevinu, pa i svoj doprinos njenom stvaranju. Očekivati danas da neko od srpskih svešetnika prizna da je RS nastala na masovnim zločinima, bilo bi jednako očekivanju da je Srpska pravoslavna crkva osudila te zločine kad se se događali. A znala je da se dešavaju.

  Dvije godine pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji SPC pripomogla je partijskom šefu srpskih socijalista u rehabilitaciji nacionalističkog programa, ističe se u dokumentaciji Društva za ugrožene narode, koju je pod naslovom “Etničko čišćenje – genocid za veliku Srbiju”, priredio predsjednik Društva Tilman Cilh. Slobodan Milošević je, u govoru na proslavi 600 godina od kosovskog boja, istakao Srbe kao poseban narod i ubjedjivao ih da “činjenica da su Srbi veliki narod u tom regionu nije srpski grijeh. To je, naprotiv, privilegija koju Srbi nikad nisu koristili”.

  Dok je Jugoslavija još postojala, u službenom glasilu SPC, “Glasu Crkve”, ‘91. godine, otvoreno se promoviše stvaranje Velike Srbije: “Suština mora biti izražavanje eksluzivne srpske nacionalstičke ideologije, …novo, dopunjeno Načertanije mora postaviti jasne i nedvosmislene granice nove srpske države i mora dbraniti naš narod koji živi u drugim državama…”.

  Prelazak sa riječi na djela označio je patrijarh Pavle, kada je u Prebilovcima, u avgustu ‘91. godine, pozvao 30.000 vjernika u borbu: “Ako je božja volja da vodimo rat, svaki Srbin mora viteški i herojski boriti vjeran historijskom duhu srpskog naroda”. Pošto je Patrijarh, u dogovoru sa Bogom, odlučio da Srbi trebaju ratovati, SPC je više puta blagoslovila četničke trupe i u BiH.

  Pri tome, za dostojanstvenike SPC izvještaji o genocidu na Bošnjacima nisu ništa drugo nego “laži i inscenacije”, kako bi se Srbi prikazali kao jedini zločinici na Balkanu. Crkva je u deklaraciji Svetog episkopskog sinoda izvještaje o postojanju konclogora nazvala lažima: “U ime Božije istine i na bazi svjedočenja naše braće episkopa iz BiH, mi potvrđujemo, preuzimajući potpunu moralnu odgovornost, da takvi logori niti su postojali, niti postoje”.

  Danas je, dakle, pitanje: pošto je potvrđeno da su logori postojali, zašto SPC ne preuzima odgovornost?

  Sliku Srbije kao “nove Vizantije” i Srba kao “nebeskog naroda” SPC je pojačavala, a narodu je pripisivala gotovo mesijansku ulogu. Tako je mitropolit crnogorski Amfilohije propovijedao: “Naša sudbina je da nosimo krst na ovom vatrenom razmeđu različitih svjetova. Stoga je on (srpski narod) takođe božanski narod”.

  Rat koji je uslijedio za SPC je bio odbrambeni, a za “opreznijeg” Miloševića Jugoslavija, odnosno Srbija, nikad nisu ni bile u ratu. Jednodušje političkog i crkvenog vrha ispoljavalo se i u poricanju etničkog čišćenja za koje se, kao posljedicu velikosrpskog projekta, moglo znati i prije nego sto je sve i počelo. Milošević je izrazavao čuđenje: “Bio sam iznenađen, kad sam čuo da takvi logori tamo postoje”.

  No, dok je Sveti sinod, 10. decembra ‘92. godine, objavio: “To što se manje-više događa u čitavoj krvavoj BiH, samo je popratna pojava”, i dok su kreatori Memoranduma , ‘93. godine, organizovali konferenciju pod nazivom “Sistem laži o zločinima genocida 1991-93”, dotle je patrijarh Pavle bio mnogo iskreniji. Pa je, nakon brojnih osuda zločina nad Bošnjacima i Hrvatima i poziva međunarodnih zvaničnika da crkva utiče kako bi se zaustavili zločini, izjavio: “Crkva je uz narod”.

  Monolit Crkve i Vožda sa Dedinja nije počeo da puca na Kosovu ‘99. godine , već u Bosni ‘94. godine. Kada je Milošević uveo embargo protiv Karadžićevih Srba, zbog toga što nisu prihvatili ženevski mirovni plan, SPC ga je smatrala Pilatom. Sveti sinod je, 10. avgusta 1994. godine, objavio: “Neka je prokleto to što su vlade Srbije i Crne Gore uvele blokadu protiv krštene braće u Srpskoj republici Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj Krajini”. Na bijeljinskom episkopskom saboru vladika bihaćki Hristozom pozvao je na otpor “izdajniku Miloševiću”. Nešto prije toga, vladika Jevrem Milutinović je, prema navodima “Glasa srpskog”, degradirajući “Sotonu sa Dedinja” pozdravio na službi Božijoj Radovana Karadžića, kao šefa države.

  Kad je, u aprilu 1995. godine, Međunarodni sud pokrenuo tužbu protiv Radovana Karadžica za ratne zločine, patrijarh se demonstrativno stavio u zaštitu vođe bosanskih Srba, a protiv Slobodana Miloševića. “Bolje je umreti, nego naše duše ogrešiti”, poručio je Pavle.

  Dakle, dovoljna je bila samo fiktivna blokada Karadžićevih Srba na Drini, pa da SPC iz svih raspoloživih grla, pozivajući se na Hristosa i Boga, proglasi Miloševića novim Pilatom. Kada su beogradske sankcije obuhvatile i zabranu ulaska političara iz “srpske” BiH u Srbiju, dostojanstvenici SPC su, prema dokumentaciji Društva za ugrožene narode, demonstrativno putovali u Bosnu.

  Kao što je Karadžić mrzio primirja i volio da ih krši, tako ni SPC nije voljela mirovne sporazume. Crkveni miševi koji su zbog izdaje stalno upirali prstom na “Sotonu sa Dedinja” (Milošević), pri svakoj najavi mirovnog rješenja BiH pokazivali su se kao najljući psi rata. Možda patrijarh Pavle i njegove vladike nisu ništa više, ali sigurno nisu ništa manje razbijali BiH i podržavali veliku Srbiju, koja je trebala da nastane objedinjavanjem osvojenih teritorija. U zajedničkom apelu srpskom narodu, od 5. jula ‘94. godine, oni ističu: “Kao duboko u BiH ukorijenjeni narod i njegova crkva ne možemo se saglasti sa odlukama koje nam se danas nameću u Ženevi. Ovom kartom i ovim procentima ostajemo bez stoljećima naših ognjišta i svetih mjesta Žitomislića na Neretvi, Rmanja na Uni, saborne crkve u Mostaru…”.

  Dakle, treba ih osvojiti.

  Karadžić nije sveštenicima ostajao dužan. U jednom intervjuu on je sugerisao napuštanje islama kao najbolje rješenje za bosanske Muslimane. Cinično je tvrdio da “jasno je da mi moramo preći rubikon (pokrštavanja) pošto imamo posla sa posebnim ljudima u kojima je još živo sjećanje na njihovo srpsko porijeklo”.

  Svećenici SPC su nasilnim pokrštavanjem Bošnjaka u, prema nekim svjedočenjima, Kalimanićima, Rogatici, Bjelimićima, Foči, Kozarcu, Semberiji i sami učestvovali u zločinu. A pošto pravoslavlje ne poznaje granice, desetine crkava je nicalo na tuđoj zemlji koju su osvojile Karadžićeve trupe. Nicale su kao pečurke poslije kiše, od Ugljevika do Bijeljine, od Zvornika do Bratunca,a u Brčkom je sagrađena crkva nakon Dejtonskog sporazuma na bošnjačkoj zemlji unaselju Meraje, gdje se ne mogu skupiti ni tri pravoslavna vjernika.

  I, na kraju, možda i važnije od toga zašto sveštenici ne priznaju zločine na kojima je nastala RS, jeste pitanje: zašto to ne priznaju Srbi koji žive u RS-u? Pa, zar i oni nisu učestvovali u njenom stvaranju i zar ne znaju kako je nastala?

  0

  0
  • Ne zaboravi da patrijarh srpski zove srbiju i “republiku srpsku” srpskim drzavama, drzavama svih srba ma gdje na kugli zemaljskoj oni bili!?!?!!?

   Ne samo da ne pominje genocid i zlocine na kojima je ta tvorevina nastala vec i svima drugima oduzima pravo da tu zive!!!!

   Kakav je to klero-fasizam, to na tlu evrope nije videno od drugog svjetskog rata…

   Na balkanu nece biti mira sve dok se velikosrpska politika ne pacifizira.

   0

   0
   • Mali Morgen a veliki tupadzija, ne lupetaj vec pogledaj u vase dvoriste, vidi sta ste radili po BiH 92-93, pa onda razmisli sta pricas

    0

    0
  • Како не знаш да су се Срби самопрогнали из тих крајева док су то мирни Бошњаци као Морген са чуђењем посматрали. Они су само онако голуруки мало поклали Србе у Подрињу Кравици, Братунцу, сарајевским Казанима и западној Босни и Хрвате од Зенице до Травника.

   0

   0
 3. pitam redakciju

  ODKAD JE PETOKRAKA SIMBOL MUSLIMANA !!!

  zar ne vidite da je to djelo nemuslimana,pokusavaju se prikazati kao turci, a nisu
  “biju nas” vec vidjeno na Kosovu

  0

  0
   • Хајро, а шта је оно на турском грбу и зстави? Иди погледај, па нам онда то мало појасни, да и нас мало подучуш да не треба баш све да верујемо својим очима 🙂

    0

    0
   • Ja malo znam a ti izgleda nimalo – kucaj na Google : zastava islamske zajednice i videces da ce ti petokraka izaci

    0

    0
 4. pitam redakciju

  ODKAD JE PETOKRAKA SIMBOL MUSLIMANA !!!

  zar ne vidite da je to djelo nemuslimana,pokusavaju se prikazati kao turci, a nisu
  “biju nas” vec vidjeno

  0

  0
 5. Hapsi novinare ili urednika ovog lista zbog teksta oni su najveci problem i izvor sukoba ili mrznje ,oni su placenici od nekih sluzbi sto zele da na ovom delu zemlje izavovu nemire i poremete dobar komsiski odnos izmedju srba i muslimana

  0

  0
  • ovo je naopako nacrtano treba od desna ka lijevij strani i zvezda na lijevu stranu tako da se vidi da je neko ko nije musliman crtao, sigurno neki bolesni Serbenda crtao.. al ok dovoljno da se shvati sta nameravaju jer je Vucko u BiH. Kakva providna podvala.

   0

   0
  • Imenjace, dzaba ti je trud, nejmas ti ni intelekta nit ostrine morgenove… 😉 😆

   …ispadas samo glup… 😉

   Kako kopirate nikove i pretvarate se biti neko drugi tako me nebi ni najmanje iznenadilo da se bas neki srbin zaletio i skrabao po nasoj sandzackoj kulturnoj bastini nebl to svalio na bosnjake. Eh nece vam uspjeti! 🙂

   0

   0
   • Ne trudim se nista,ti si nepobediv u mrznji i pakosti.Takav se raspadas.Ja nikad ne bih mogao ziveti u sredini koju toliko mrzim.Bas ne umes da zivis…

    0

    0
   • Ауууу, ови црногорски соколови те баш разбијају. А стално причаш како вас само ми Срби мрзимо. 🙂

    0

    0
 6. KAD PRIPITOMIS DIVLJU ZVIJER JOS U DEVETOM VIJEKU TA ZVIJER I DALJE JE DIVLJA TO JE TAJ DIVLJO SRPSKO CETNICKI PONOR SIJANJA MRZNJE MEDJU LJUSKOM RODU NA ZEMLJI

  0

  0
 7. nevidim kakvo je to vredjanje pa zar na nebu nisu mesec i zvezda zar nas bog vredja sa tim zar ti popovi nisu vernici ja krst na nrbu do sad nisam video a nisam ga ni u bibliji vodeo a nit sam video da pise da se isus krstio nama krst nesmeta to je izmisljwna stvar a ne smeta nam ni mesec i zvezda to se nemoze izmislit .hvala unapred

  0

  0
   • za razliku od tebe ja imam dovoljno skole ako mi nadjes dje pise u bibliji da postoji sveto trojstvo ja cu isti momenat da predjem u tvoju veru.

    0

    0
  • Munafice, kad ti ne smeta sto ga ne nacrtas na svaku dzmiju?
   Ali, nevjernicima nista ne smeta, pa se ne bi cudio i da ih iscrtas, pa poslije kazes kako su to Srbi uradili. Postuj tudje ako hoces da se tvoje postuje.

   0

   0
 8. Stoke postoji svuda a Bog ce kazniti budale ili budalu sto ovo uradili. Nit Dzamije not Crkve netreba da dozive ovakve gluposti, ah kad se utvrdi ko uradio ovo da mu se prebroje rebra ??

  0

  0
 9. Могу болесници само да цртају од муке. Немањићке задужбине све говоре од Студенице, Павлица, Ступова, Сопоћана… до Милешеве и својом старошћу све јасно говоре. Никакви цртежи, нити највише мунаре на Балкану не могу засенити њихову светост нити поништити историју. Али ето, мржња према споственим коренима у болесним умовима изазива велике фрустрације. Али, немојмо ми наседати на такве провокације и узвраћати истом мером јер то искрени и поштени Муслимани нису урадили јер су под вековима османлијског зулума чували те наше светиње. Нека се душмани угуше у сопственој мржњи.

  0

  0
  • To su nacrtale ili neke bosnjacke budale ili neki srpski provokatori. Treceg nejma.

   A za studenicu, bavlice, stupove, sopocane, milesevu… nista ne brini – to je nasa sandzacka kulturna bastina! Cuvacemo je ko zenicu oka svog. 🙂

   Nadam se da ce policija najsokrije naci pocinitelja/pocinioce ovog nedjela i da ce isti biti kaznjeni ko god oni bili. Bijedno od strane SPC da upire prstom na islamsku zajednicu i zahtjeva nekakva izvinjenja – tim prije sto se i nezna pocinitelj kriminalne radnje! Fuj SPC!

   0

   0
   • Хајде, немој да се правиш блесав кад сви знамо да си то ти нацртао, а ево Муслиман нам је објаснио и зашто.
    Ти своју “санџачку” (не)културну баштину можеш да чуваш само на СП, а ову нашу српску чуваћемо и ми и поштени санџачки муслимани као је и вековима до сада било. Таква минорна фашистоидна мањина, као што си ти, не може ништа друго осим да црта графите, а кад будеш ухваћен батине ћеш добити од поштених Муслимана, као што је овај што те је овде раскринкао.

    0

    0
   • Slusaj, ja da sam vidio tipa koji je to uradio ja bi ga izdegenecio na licu mijesta. Cuj ti bagre, ufatila se da unistava sandzacku kulturnu bastinu?! Eh nece moci dok je nas sandzaklija… 🙂

    0

    0
  • Само ти уживај у свом санџаклуку на СП, а кад дођеш тамо нађеш се у српској Рашкој, па онда са пасошем идеш на црногорски север. Ето, хајвану београдски, за то си се ти борио и изборио. Само што то народ санџачки све више препознаје, па вероватно ускоро више нећеш смети ни да одеш тамо. Можда те приме истомишљеници у сарајевском резервату, па уживајте у измишљеном “бошњаштву” и џамахирији, док се и тамо народ не пробуди па узме у.ране мотке 🙂

   0

   0
   • Ко ће други, него четнички провокатор Морген, иначе сродник Мустафе Мулалића 🙂

    0

    0
  • E moj sindjelicu tvoja mrznja iz aviona se vidi… Nesmeta mi to al upamti jedno, da nije bilo muslimana nebiste znali sta je medicina sta je arhitektura sta je geometrija i td a jos bi ste pisali rimskim brojevima unesto arapskim… prema tome neka se toga frulu i 3 ovce i piči a ostavi policiji da resi to… Selam od Sultana Sandzackog.

   0

   0
 10. Cin je za svaku osudu. Nadam se da ce policija brzo naci i privesti izgrednika.
  @Thunder Dog
  citaj malo vise srbsku knjizevnost i naci ces izraz i znacenje mu tamo, ili, ako ti je lakse, uzmi Recnik srpskoga jezika Matice srpske – i tamo ces mu naci znacenje.

  0

  0
 11. Ovo je napisao neki ljubitelj one Cecine pesme – Mesec nebo zvezdice_brace su i sestrice_a mi kao stranci ne bi nas ni lanci_hej vezali sad 🙂
  Nista bitno, neka balafurdija napravila zijan. Nije vredni ni oglasavanja ni prenosenja.

  0

  0
 12. Toliko godina zivesmo zajedno i nikad nikakav problem nije bijo zbog ovog natpisa treba neko da vam se izvinjava.ne razumem.sami ste rekli da ste uvijek lijepo ziveli sa komsijama.zato ste trebali rec ovo je neko deriste ispisalo i to nama ne znaci nista.mi znamo nase susjede i nema potrebe za panikom.Tacka.
  A ne treba se neko izvinut.tako samo stvarate zaista mrznju i netolerantnost.

  0

  0
   • Pa crtate svakodnevno krsteve po dzamijama u genocidnoj tvorevini rs.
    Paravoslana crkva jos uvjek stoji u avliji nane Fate..

    Ako hocete nekome nesto da kazete krenite prvo od sebe!!!

    0

    0
 13. Ko god da je to ucinio nista postigao nije niti moze samo stavio stvari gde im nije mesto i ublatio sam sebe najvise to zna svaki posteni i pravi gradjanin ovog grada ko god da je vinovnik ovog dela samo je pojeo govno i jos vise pokazao koliko je mali i sitan tako svako ko dira u verske i tradicionalne objekte i obicaje

  0

  0
 14. Cuj islamska zajednica da osudi ovaj cin???

  Pa SPC nije osudila ni rusenje dzamija dinamitom a kamo li svakodnevno svaranje po dzamijama PCa, pod njenom zapovjescu je rumija oskrnavljena itd itd.

  0

  0
   • Kao prvo – svarogu – de odluci se vec koje si bozanstvo umislio da zastupas! 🙂

    Kao drugo – najvjerovatnije je da je neki vlahonja to uradio, cak sta vise i neko blizak crkvi – sve kako bi se na pazar i bosnjake bacila ljaga. 😉 Sjetimo se samo onog srbina kog uhvatise sa onolikim dinamitom u blizini katedrale u pristini ili onih srpskih mladica u kaficu “panda” koje ubi legija sa druzinom kako bi albanci bili okrivljeni za taj zlocin sto je trebalo opravdati uvodenje policijske strahovlade ili postavljanje one srpske bombe na jevrejskom groblju u zagrebu pocetkom 1990ih kako bi izgledalo da kao fasizam u hrvatskoj pocinje terorizirati jevreje…

    Znamo mi vas bijede jedne…

    0

    0
   • Izgleda da si i ti munafik kao i Morgen. Nauci ako hoces da razumijes komsije i prijatelje, ako nisi licemjer i bezboznik koji se prikriva iza nekakve vjere.

    0

    0
   • Pa sve sam ti lijepo objasnio u mom odgovoru, ali ti si izglada i pametan taman koliko i Morgen 🙂

    0

    0
   • Ne koristi moj nick, Morgene! A inace koje god slovensko bozanstvo da koristim, to je iz postovanja prema veri mojih pra otaca. Ti to ne mozes da razumes, ti nemas poreklo…

    0

    0
   • Thunder God, немој грешити душу, зна Морген своје порекло, чак за Бајрам скине икону са тавана да покаже комшијама у БГ…, све ми је комшиница у поверењу испричала, а сад ти немој да шириш даље 🙂 Али јадан мора да заради за бело које воли више од ханумице 🙂

    0

    0
   • Ode on svake pete godine u Sandzak sa BG tablicama pa se hvali da dobro zivi usred Srbije.A u Beogradu krka na slavama,uskrsima,bozicima,jede svinjetinu u pilecim virslama,ipak je on takozvani Bosnjak

    0

    0
   • Морген у БГ највише крка сланину, откако је ханумица пробал комшију и рекла му да је то добро. Али, код њега више ни сланина не помаже јер превише шмрче бело 🙂

    0

    0
 15. treba postaviti kamere na vazne institucije u zemlji ,danas je dostupno svima jer nije skupo,i nebi pisalo po stampi ovakve naslove .izrednici bi vec danas poznati javnosti

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.