Islamske banke ostvaruju vrtoglavi uspjeh

0
9

Islamske banke krupnim koracima stupaju na svjetsku finansijsku scenu, dok tradicionalni svijet bankarstva pokazuje ograničenja, koja su postala očigledna u više navrata tokom ekonomskih kriza.

Islamske banke, njih više od 350 u 80 različitih zemalja, ostvarile su vrtoglavi uspjeh u 2011. godini jer njihova finansijska sredstva iznose oko 1.000 milijardi dolara, što je 18 posto više u odnosu na prethodnu godinu, piše ugledni belgijski list La Libre Belgique, prenosi Tanjug.

Njihov poslovni uspjeh, koji hvale i Međunarodni monetarni fond (MMF) i sam Vatikan, istovremeno privlači i intrigira zemlje Zapada.

Finansijska sredstva ovih banaka iznose oko 1.000 milijardi dolara.

Jedna od specifičnosti tih banaka je i tekući račun pod nazivom “u skladu sa šerijatskim principima”, koji bi u Belgiji trebala pokrenuti marokanska banka Chaabi početkom juna.

Pošteno i odgovorno

“Muslimanske banke posluju u skladu sa šerijatskim principima, a to znači iskreno, pošteno i odgovorno. Naše banke izbjegavaju kamatu i društveno su odgovorne, jer se ne bave finansiranjem, niti u bilo kom pogledu učestvuju u proizvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duhana, medija i medijskih programa i filmova koji promoviraju nasilje, perverznost i nemoral, kao ni oružje niti bilo šta drugo za što je nauka utvrdila da šteti čovjeku”, objasnio je finansijski konsultant belgijskog predstavništva banke Chaabi Mohamed Boulif.


Chaabi banka i na belgijskom
tržištu [chaabibank.fr]

Šerijatski odbor odobrava ugovore i nove proizvode banke i kontrolira njihovu primjenu, odobrava potrošnju humanitarnog fonda i vodi računa o primjeni šerijata u poslovnim aktivnostima banke.

“Iako su mnogi bili skeptični kad su u pitanju muslimanske banke koje posluju u skladu sa šerijatom, njihova dugogodišnja stabilnost, broj klijenata, a prije svega ekonomski rezultati, potvrda su naše uspješne poslovne politike”, objasnio je Boulif.

Transparentnost poslovanja

Ono što privlači sve veći broj klijenata širom Evrope je i transparentnost poslovanja, jer su banke dužne precizirati gdje će biti investiran novac klijenata.

Britanski mediji su naveli primjer žene koja nije pripadnica muslimanske vjeroispovijesti, a koja je željela uložiti u banku 100.000 turskih lira pod uvjetom da nijedan cent ne bude uložen u vojnu industriju, a samo joj je Britanska islamska banka (IBB) mogla pružiti garanciju da će njen zahtjev biti poštovan.

Trenutno je povjerenje ovoj banci poklonilo oko 60.000 klijenata, više od 10.000 njih su nemuslimanske vjeroispovijesti, prenosi belgijski list.

U Francuskoj islamske banke koje posluju u skladu sa šerijatom rade od 2008. godine.

U Danskoj, Francuskoj i Irskoj postoji po jedna islamska banka, u Njemačkoj i Švicarskoj po pet, u Luksemburgu četiri, a u Velikoj Britaniji čak 23.

Prvi tekući račun tog tipa otvoren je u junu prošle godine, dok je prvi “šerijatski” hipotekarni kredit odobren prije nešto više od mjesec dana.

U Evropi, s obzirom na ogroman broj imigranata iz arapskog svijeta, ove banke postaju sve brojnije, u Danskoj, Francuskoj i Irskoj postoji po jedna islamska banka, u Njemačkoj i Švicarskoj po pet, u Luksemburgu četiri, a u Velikoj Britaniji čak 23.

Danas je sve veći broj zapadnih multinacionalnih banaka koje klijentima nude bankarske usluge na način koji nije u suprotnosti sa šerijatom, prenio je La Libre Belgique.

Izvor: Aljazeera.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.