Islamska ulema i mislioci izdali proglas u povodu stavljanja šejha El- Karadavija na listu Interpola

5
6

Yusuf_el_Qaradawi223ab

Brojne islamske organizacije, zvanične islamske institucije, udruženja i pojedinci izdali su saopćenje u kojem su se osvrnuli na stavljanje imena šejha dr. Jusufa el-Karadavija na Interpolovu crvenu listu.

U saopćenju se kaže: “Mi, dole poptisani, islamskki učenjaci i mislioci, kao i muslimani širom svijeta, iznenađeni smo stavljanjem šejha dr. Jusufa el-Karadavija na Interpolovu listu traženih osoba, a na zahtjev krvavog pučističkog režima u Egiptu, što je učinjeno posredstvom korumpirane sudske vlasti koja je izgubila svako mjerilo i svaki legitimitet donošenja odluka.

Šejh Jusuf el-Karadavi je imam među islamske vesatijje, umjerene linije i jedan od najznačajnijih islamskih reformatora našeg vremena. On je jedan od simbola i glavnih predstavnika islamskog ummeta i islamske misli i nauke uopće. On ima veliki broj učenika i simpatizera širom svijeta, a svoj stav koji se suprotstavlja ekstremizmu, terorizmu i neredu je izrazio u svojim brojnim knjigama, studiujama, tekstovima, radovima i govorima kroz više desetina proteklih godina. Opus njegovog djelovanja prelazi dvije stotine naslova koji se čitaju, izučavaju i postali su najznačajniji izvori na brojnim islamskim fakultetima širom svijeta, a njegove knjige su prevođene na većinu svjetskih jezika.”

U saopćenju se spominje da je šejh el-Karadavi dao veliki doprinos razvoju nauke, obrazovanja i promoviranja umjerenosti i središnjeg puta, da bi se, u zaključku ovog saopćenja kazalo: “Mi, učenjaci, smatramo da je svako povređivanje i napad na ličnost i djelo šejha el-Karadavija, napad na sve nas. Ovo je napad na umjereni islamski put i mi izražavamo i iskazujemo svoje neslaganje i odbacivanje ovakvog neodgovornog postupka. Također, ovaj postupak smatramo omalovažavanjem muslimana i islama i odbacujemo ove insinuacije i neosnovane otpužbe usmjerene protiv šejha el-Karadavija.” Ulema je, također, zatražila “da se u najskorijem vremenu ukloni šejhovo ime sa ove liste, a da se na njoj nađu imena istinskih zločinaca koji ubijaju i tiranišu svoj narod i prolijevaju nedužnu krv.”

Proglas su potpisali 278 organizacija i alima iz čitavog islamskog svijeta, a neki od njih su:

1. Unija uleme Sudana,

2. Unija uleme Maroka,

3. Unija palestinske uleme u zemlji,

4. Unija palestinske uleme u inostranstvu,

5. Unija uleme Šama,

6. Islamska liga Indije,

7. Federalna skupština imama Australiije,

8. Sirijska islamska skupština,

9. Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,

10. Islamsko udruženje imama i daija Italije,

11. dr. Ahmed er-Rejsunu, zamjenik predsjednika IUMS-a,

12. dr. Ali Karadagi, Generalni sekretar IUMS-a,

13. dr. Muhammed Hasan ed-Dedew, Mauritanija,

14. dr. Muhsin Abdulhamid, Irak,

15. dr. Adžil Džasim en-Nešmi, Kuvajt

16. dr. Ali Hamza el-Umeri, Saudijska Arabija

17. dr. Abdulvehab Ekinci, Generalni sekretar Lige uleme ehlu sunneta u Turskoj,

18. dr. Nurudin Jildiz, Turska,

19. Adil Sallahi, Britanija

20. Raid Sallah, Palestina,

21. Ikrime Sabri, Palestina,

22. Dr. Safvet Halilović, Bosna i Hercegovina

23. dr. Zuhdija Adilović, Bosna i Hercegovina,

24. dr. Halil Mehtić, Bosna i Hercegovina,

25. dr. Izet Terzić, Bosna i Hercegovina,

26. dr. Fuad Sedić, Bosna i Hercegovina,

I mnogi drugi.

 

(bošnjaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. Egipatski islamski teolog i sigurno najuticajniji islamski vodja danasnjice, Jusuf Al Karadavi, je pred oko 60 milona gledalaca, u emisiji na AL-Jazeeri, 2. Januara 2013. godine izdao fetvu kojom poziva sve muslimane da ubiju sve one koji podrzavaju sirijsku vladu u njenoj borbi protiv opozicije, bez obzira da li su civili, (islamska) ulema ili vojnici. Na pitanje gledaoca da li je dozvoljeno napadati sve one koji podrzavaju sirijski rezim:ukljucujuci i (islamsku) ulemu, civile i vojnike, znajuci da neki sigurno zele napustiti vojsku ali to ne mogu uciniti, Jusf Karadavi odgovara da mi ne mozemo znati ko ce napustiti vojsku ,a ko ne.
  “Moramo se boriti protiv svih onih koji podrzavaju ovaj rezim, bez obzira da li su vojnici, civili ili ulema (islamska), ko god podrzava ovaj opresni i nepravedni rezim”. (www.youtube.com/watch?v=-e-J2977xB4 )
  Zbog ove fetve, mnogi ga smatraju direktno odgovornim za ubistvo jednog od najpriznatijih sirijskih alima Dr. Butija, koji je poginuo u samoubilackom napadu u dzamiji u Damasku, za vreme molitve, zajedno sa jos 41 vernikom te dzamije, samo par meseci nakon izdavanja ove fetve , 10. Aprila 2013.god.

  31. maja 2013. godine je usledila njegova , po nekima najznacajnija fetva koja je “otvorila Pandorinu kutiju na Bliskom istoku”, na hudbi u dzamiji u Dohi, kojom poziva SVE VOJNOSPOSOBNE MUSLIMANE (dakle gotovo sve muslimane) sveta u dzihad, da se bore protiv sirijske armije, na strani opozicije, i da je to duznost svakog muslimana (!), a ko to odbije cini greh!

  Po mnogim analiticarima ovo predstavlja radikalniji zahtev od mentora Osame bin Ladena koji je trazio da svi muslimani moraju pruziti podrsku mudzahedinima Avganistana, Jusuf Karadavi obznanjuje obavezu ratovanja svih muslimana (!) na strani sirijske opozicije, pri cemu su civili legitimne mete??!
  Sledeci takve fetve nekada nezamislivi samoubilacki napadi na osnovne skole (!!) sa ogromnim brojem ubijene dece, su postala svakodnevica!
  Kako je moguce da jedan takav alim izda tako paradoksalnu fetvu, oprecnu osnovnim islamskim i ljudskim principima?
  On je takodje jedan od najvecih zagovornika samoubilackih napada kao legitimnog sredstva u odbrambenom ratu (videti njegove ranije fetve)…

  0

  0
 2. Ovi bosnjacki potpisnici sve same brade brez brkova osim halilovica koji gaji bradicu basko kod onih njegovih sponzora – saudijskih dvorskih princeva.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.