Islam je vjera koja iskorjenjuje silovanje

21
791

Sve religije, u osnovi, podstiču ljude da čine dobra djela i ostavljaju ružna. Međutim, islam ide dalje od toga. Islam ljudima pokazuje praktične metode ka postizanju pravednog društva i iskorjenjivanju zla, kako kod pojedinaca tako i kod cijele zajednice. Islam uzima u obzir ljudsku prirodu i kompleksnost ljudske zajednice. Islam je uputa koja nam dolazi direktno od Stvoritelja. Zbog toga se islam zove dinul-fitr – prirodna vjera za čovjeka.

 

a) Islam propisuje metodu za iskorjenjivanje zlostavljanja i silovanja

Sve svjetske religije uče sljedbenike da su zlostavljanje i silovanje teški grijesi. Islam nas uči isto. Kakva je razlika između islama i ostalih religija? Razlika leži u činjenici da se islam ne bavi samo površnim propovjedanjem poštivanja prema ženi i karakteriziranim zlostavljanja i silovanja kao velikih grijeha. Islam ide dalje od toga – islam daje konkretne upute kako da društvo iskorijeni ove oblike nasilja

b) Hidžab za muškarce

U islamu postoji naredba koja se zove hidžab. Časni Kur’an najprije spominje hidžab za muškarce, pa zatim za žene. Hidžab za muškarce se spominje u sljedećem kur’anskom ajetu:

قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ

Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka čuvaju stidna mjesta svoja; to im je najčednije, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. (En-Nur, 30)

Ako muškarac pogleda u neku ženu, pa mu neka ružna misao prođe kroz glavu, obaveza mu je oboriti pogled.

c) Hidžab za žene

Hidžab za žene je spomenut u sljedećem kur’anskom ajetu: A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. (En-Nur, 31)

Ženi mora biti pokriveno cijelo tijelo. Jedino što smije biti otkriveno su lice i šake.

d) Hidžab je prevencija protiv napastvovanja

Razlog zbog kojeg je Uzvišeni Allah propisao hidžab se spominje u sljedećem ajetu: O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i Milostiv je. (El-Ahzab, 59)

Kur’an nam kaže da je propis hidžaba došao da bi se islamski odjevene žene prepoznale kao čedne i da ne bi bile napastvovane.

e) Primjer dvije sestre

Zamislite primjer dvije sestre bliznakinje, podjednako lijepe, koje idu niz ulicu. Jedna od njih nosi islamsku nošnju, hidžab, tj. pokriveno joj je cijelo tijelo osim lica i šaka. Druga sestra nosi zapadnjačku nošnju, mini suknju. Odmah iza ugla čeka huligan, koji vrijeba priliku da dobaci djevojkama ili da ih napastvuje. Koja od ove dvije djevojke će ga privući – djevojka koja nosi islamsku nošnju ili ona u mini suknji? Naravno, njegovu pažnju će privući ova sa zapadnjačkom nošnjom. Takav način oblačenja je indirektan poziv da je napadne i omalovaži na ulici. Kur’an govori istinu kada kaže da je hidžab prevencija od napastvovanja.

f) Smrtna kazna za onog ko počini silovanje

Prema šerijatu, čovjek za koga se dokaže da je izvršio silovanje kažnjava se smrtnom kaznom. Mnogi su iznenađeni ovako “žestokom” kaznom. Neki su čak rekli da je islam gruba, barbarska religija! Upitao sam na stotine nemuslimana: Pretpostavimo, ne dao Allah, da neko siluje tvoju ženu, majku ili sestru. Ti si sudija, a silovatelj se nalazi pred tobom. Kakvu kaznu bi mu propisao?Svi su mi odgovorili da bi ga osudili na smrt! Neki su otišli toliko daleko, pa su rekli da bi ga mučili do smrti.

Ako vam neko siluje ženu ili majku ili sestru ili kćerku, bez razmišljanja podržavate smrtnu kaznu za onog ko ih je silovao. Međutim, ako je silovana tuđa žena, majka, sestra ili kćerka, smrtna kazna je barbarski i divljački zakon. Zašto zastupate dvostruke standarde!?

g) Zemlja sa najvećom stopom silovanja na svijetu

Sjedinjene Američke Države su zemlja sa najvećim brojem slučajeva silovanja. U jednom FBI izvještaju se navodi da je samo u 1990. godini prijavljeno 102 555 slučajeva silovanja. U istom dokumentu stoji da je prijavljeno samo 16% slučajeva silovanja. To znači da ako želimo znati tačan broj silovanja, broj prijavljenih slučajeva trebamo pomnožiti sa 6,25. Dobijamo rezultat da se za godinu dana desilo 640 968 slučajeva silovanja. Ako taj rezultat podijelimo sa 365 (brojem dana u godini) dobijamo prosječan broj silovanja svakog dana, koji iznosi 1756.

Kasnije, u drugom izvještaju stoji da se u Americi svakog dana počini u prosjeku 1900 krivičnih djela silovanja. 1996. godine je prijavljeno 307 000 slučajeva silovanja, ali se navodi da je prijavljeno samo 31% tih slučajeva. To zapravo znači da je broj silovanja te godine 307 000 x 3226 = 990 322, odnosno 2713 slučajeva silovanja svakog dana! Svakih 30-tak sekundi jedna žena u Americi bude silovana. Može biti da su se siledžije u Americi prilično ohrabrili.

Kasniji izvještaji navode da samo 10% siledžija biva uhapšeno, tj. samo 1,6% slučajeva silovanja biva završeno hapšenjem počinitelja. Od ukupnog broja uhapšenih, 50% ih biva pušteno na slobodu bez suđenja. To znači da samo 0,8% siledžija dospijeva pred sud. Drugim riječima, ko počini 125 silovanja, najvjerovatnije će samo jednom biti uhapšen i kaženjen. Složit ćete se da je ovo u Americi dobra igra na sreću. U izvještaju se još navodi da 50% onih koji dođu pred sud bude kažnjeno zatvorom na manje od godinu dana, iako u američkom zakonu stoji da je kazna za silovanje sedam godina zatvora. Za one koji su prvi put optuženi za silovanje kazne su puno blaže. Zamislite, neko počini 125 silovanja, bude osuđen samo jednom, a sud još bude popustljiv, pa ga osudi na manje od godinu dana zatvora!

h) Kakvi bi bili rezultati primjene šerijata

Zamislite da se u Americi počne primjenjivati šerijat, islamski zakon. Kad god muškarac ugleda neku ženu, pa mu na pamet padne ružna misao, on obori pogled. Svaka žena nosi hidžab – cijelo tijelo je pokriveno, osim lica i šaka. Nakon svega, ako neko počini silovanje, slijedi mu smrtna kazna. Pitam vas: da li bi se stopa silovanja u Americi povećala, ili bi ostala ista, ili bi se smanjila? Naravno, složit ćete se – broj slučajeva silovanja bi se drastično smanjio. Islamski zakon donosi konkretne rezultate.

Islam ima praktična rješenja za probleme čovječanstva

Islam je najbolji način života zato što njegova učenja nisu samo puka retorika već praktična rješenja za sve probleme sa kojima se čovječanstvo suočava. Islam postiže konkretne rezultate na nivou pojedinaca, ali i na nivou cijelog društva. Islam je najbolji način života, jer je praktična i univerzalna religija koja nije vezana za samo jednu određenu skupinu ljudi ili naciju i državu.

 

Iz knjige: Odgovori na zablude o islamu I, El-Kelimeh, 2009.

Izvor: IslamPRESS

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Islam je vjera koja iskorjenjuje silovanje


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

21 KOMENTARI

 1. U kojim islamskim izvorima to stoji,o cemu ti pricas? Mora da si bila na nekoj pravoslavnoj stranici,jer najvise se vi trudite da iskrivljujete Islam!

  0

  1
  • ja mislim da vise iskrivljuju islam ovi sto dizu dzamije u vazduh odrubljuju glave ubijaju kafire i muslimane neistomisljenike od bilo koji stranica i pisanja…ka da je bitno sta ja, ovaj ili onaj napise kad svaki dan hiljade muslimana strada gle cuda od samih muslimana uz ratni poklic svima znan i odvratan,cuti brate kad vec ubijas i uzimas zivot neciji ne pominji boga…

   1

   0
   • Vasilije srBski te svo vrijeme gleda kako zboreci naopako lazes, pa kad te jednog dana cmajzne onom prestalom njegosevom rukom po glavi ima da se pusis ko milijana nakon jednosatnog druzenja samnom u “Iberostara”!

    hehhehehe…………….

    0

    0
   • @sokolovi crna gora

    Не искривљују они Ислам, него то јесте Ислам! Аутентични Ислам је насилан.

    0

    0
  • Mene interesuje, izvinjvam se ako gresim u nekom detalju, sta kazete o propisu koji se tice o zarobljenih nemuslimanki neudatih ili udatih, tj. one koje posle bitke ili rata budu zarobljene. Da li kad prodje odredejeno vreme mogu se uzeti kao robinje i sa njima stupiti u odnose muskarci muslimani i koji, da li je njihov pristanak neophodan, pod kojim uslovima se pristanak uazava kao slobodan (i željen) pristanak, a ne kao recimo pritisak, ucena ili zastrasivanje ukoliko se pristanak smatra neophodnim i da li nemuslimanka mora biti neudata i na kraju krajeva mora li se stupiti u brak s njom? Kako se tumaci obicno u tradiciji i/ili danas to mesto i ima li vise tumacenaja tog mesta? Da li postoji kritika loseg ophodjenja prema nemuslimanima bilo u Kuranu, bilo u Hadisima, bilo od tumača, bilo od muslimanske zajednice lokalne ili uopste?

   0

   0
  • Jeste li čitali neki pravoslavni tekst ili knjigu koja govori o Islamu i ako jeste koje su greške tj. neistine isnesene na primer? Da li ste baš proverili da li su u pitanju greške ili čak možda i namerne laži ili možda o tome zaključujete na osnovu svog znanja i iskustva? Ako je tako, mislite li da je ono dovoljno? Da li ne postoji drugčije iskustvo u islamskom svetu ili sa samim Islamom spolja, ili da li ne postoje drugačija mišljenja, tumačenja, pristupi, tumačenja, tradicije u Islamu ili baš u Sunitskom Islamu i da one odgovaraju možda opisima?

   0

   0
 2. tekst je povrsan bez neke prave analize,kod nas je sve super i ruzicasto,kod njih je crno…to naravno ni u teoriji ni u praksi nije tacno

  dovoljno je reci da je u islamu koliko ja znam potrebno je 4 svjedoka da bi zena dokazala silovanje…pa to je skoro nemoguce dokazati osim ako je javno silovanje

  i postoji razlika u primjeni religije…. islam se koristi u praksi i brak,porodicu,kriminal…vise je ukljucen u funkicionisanje drustva za razliku od hriscansta koji se bavi vise duhovnoscu a daleko manje propisa zakona ,odredbi…prema stvranom zivotu

  Zakoni i funkcionisanje zapadnih drzava nije vjersko vece sekularno pa tako je glupo poredjenje islama i hriscansta prema npr. silovanju

  1

  0
 3. Jedan covek moze da ima deset zena ,ako ima para , a drugi mogu da imaju decka .
  Vi ste pojam dobrog resenja za ljude koji nemaju dovoljno para .

  0

  0
 4. Siiti su problem silovanja resili takozvanim kratkotrajnim brakovima od par sati, pa se to onda ne zove silovanje nego brak… cudna neka vera.
  Dok je u Egiptu bilo cudo kako je masa demonstranata rastrazala i silovala zene koje su demonstrirale, to nema cak ni u SAD

  0

  0
  • Milice,siti su problem svaleracije rijesili kratkotrajnim brakovima,a ne problem silovanja.Za silovanje (ako se dokaze) zna se kazna!Zene u Egiptu su silovali Sisijevi krvnici,ne mijesaj to sa nasom vjerom!

   0

   0
   • A kako Aida objasnjavas to sto u islamskim izvorima stoji da je vas Poslanik, silovao Rejhanu i druge zarobljenice i to dozvoljavao i svojim ratnicima ?

    0

    0
   • neka sine ne uzbudjuj se oli da te srcka strefi ne valja prije mene da odes bogu na istinu jos si mlad i ruzan 😉

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.