Iskoristiti optimalni rok sa jesenju setvu

0
11

Kosovo – Na poljima prizrenske općine privedeno je kraju ubiranje ovogodišnje letine. Kukuruz je po ambarima pa treba razmišljati i za narednu godinu i iskoristiti optimalni rok za jesenju setvu. To upravo poručuje i direktor općinskog direktorijata za poljoprivredu Aliismet Çoçaj.

“Klimatski uslovi su veoma povoljni, naredni dani biće u korist ratara jer su mnogi od njih već počeli da pripremaju zemlju za ovogodišnju setvu, pošto smo mi izlazili na teren i snimili situaciju. Kiša koja je padala posljednjih dana stvorila je skoro idealne uslove za radove u poljoprivredi pa to treba iskoristiti” – kaže Çoçaj i podsjeća da će i ove jeseni pšenica biti najzastupljenija poljoprivredna kultura koja će biti zasijana na oko 4 hiljade hektara.

Sljedeći razvojnu politiku i rješeni da ponovo prizrenska polja budu zasijana a ne da raste korov i budu zapostavljena, nedavno je završen konkurs kojim se ratarima od strane opštine nudila semenska pšenica. To je naišlo na veliki odjek i umjesto 800, koliko je predviđeno, javio se veći broj poljoprivrednika zainteresovan za ovaj vid subvencije.

“895 poljoprivrednika se ove godine obavezalo da će pšenicom koju smo im mi obezbjedili zasijati svoje njive. Pokušaćemo sa kolegama iz drugih direktorijata obezbjedimo veće količine semenske pšenice, ako ne za ovu onda za narednu godinu. Raduje nas, međutim, da raste interesovanje da se njive ponovo obrađuju a time ćemo imati više hlebnog žita pa onda ne moramo da uvozimo iz drugih zemalja”.

Aliismet Çoçaj ističe da je bilo zahtjeva za subvencijama i drugih poljoprivrednih kultura, ali za sada nema novca da se one dobiju kao semenska pšenica.

“Nemamo mogućnosti da obezbjedimo druge kulture. Pokušaćemo sa ministarstvom za poljoprivredu da obezbjedimo jedan broj sadnica, borova, jelki i drugog zimzelenog rastinja. Koliko ćemo u tome uspjeti – ostaje da se vidi. To se mora usaglasiti sa menadžmentom šumske uprave na cijelom Kosovu” – zaključuje Aliismet Çoçaj, direktor opštinskog direktorijata za poljopriverdu.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.