Isak Meta: Bojkotujte proslavu vakatovih Dana Bošnjaka !

1
9

unnamedKosovo – Da, nažalost, pozivam Vas na bojkot vakatove politički motivisane proslave Dana Bošnjaka. Pozivam vas na bojkot poteza i politikanstva koji su nas historijski razdvajali, ispolitizirali su nešto što nas u istoj toj historiji treba ujediniti

Kao prvi inicijator proslave Dana Bošnjaka ( 2008. godine ), inicijator ( 2010. godine ) oduzimanja prava vakatu da u ime Bošnjaka organizuje proslavu Dana Bošnjaka i član četiri organizaciona odbora proslave Dana Bošnjaka sa pravom sebi dajem legitimitet da vas pozovem na bojkot prikupljanja jeftinih političkih poena na račun nečega što nas je održalo na ovim prostorima.

Oduvek sam bio mišljenja, i ostao sam pri tome, da niko sebi ne može dati za pravo da organizuje proslavu Dana Bošnjaka u ime cijelokupne zajednice i da po strani ostavlja više od polovine političkih neistomišljenika. Najmanje za pravo ima vakat čije su političke partije i čelni ljudi sumnjive političke prošlosti i bez imalo doprinosa vraćanju identiteta Bošnjaka. Nazalost oni su 90-ih godina bili na strani agresorski nastrojene srbijanske politicke garniture u cilju stvaranja i realizacije velikosrpskih megalomansko imperijalističkih ideja ! Razumijem da postoji potreba da kontrolom proslave pokušaju ispraviti taj dio njihove historije ali ne trebaju pretjerivati…

Kao član organizacionih odbora proslave Dana Bošnjaka pod pokroviteljstvom Bošnjackog Savjeta Kosova 2010, 2011, 2012. i 2013. godine svjedok sam napora da političari kontrolišu samu proslavu i sebe promovišu, što je krajnje cinično i opisuje pre svega mentalno a zatim i političku svijest naših nazovi političkih predstavnika. Uvijek su se ponašali kao da im je malo ostalih 3645 dana u godini da se uslovno rečeno dokazuju i promovišu…

Pod organizacijom BSK-a proslave su bile dobro organizirane, bili su uključeni svi Bošnjaci bez obzira na političku opredeljenost i proslava je organizovana po svim mjestima gdje žive Bošnjaci. Organizacija je bila transparentna, sama agenda proslave kao i finansijski izvještaj.

No takav vid organizacije njima nije odgovarao, što je u skladu sa njihovim političkim potezima i aktivnostima.

Prošle godine je proslava nasilnički otrgnuta iz nezavisnosti i ingerencije krovne organizacije Bošnjackog Savjeta Kosova od strane vakata. Svjedoci smo da je jedan dio nvo članica BSK-a otrčao onima koji su raspolagali finansijskim sredstvima (vakatu) da se malo “ogrebu”, tako su pokazali svoju političku “nepristrasnost” i sve je konačno izašlo na čistac. Postoje ne provjerene informacije i indikacije da je prošlogodisnjom proslavom pronevjeren jedan dio donacija sto ipak ostaje na donatorima i nadležnim pravosudnim organima da provjere (Kancelarija za manjine ureda premijera Republike Kosova 26.000 eura, Americka ambasada 5.000 usd i  Turska ambasada 1.000 eura).

Ove godine odlukom Vlade proslavu će organizovati Ministarstvo bez portfelja na čijem je čelu “Bošnjak”. Interesantno, opet su pronašli nacin da manipuliraju organizacijom i ostave većinu Bošnjaka van proslave… Pitam se…zar to ministarstvo nema drugih obaveza i zašto onda to ministarstvo ne organizuje proslavu praznika i drugih zajednica?!

Bore se da se ovogodišnji budžet poveća jer malo je 15 hiljada malo. njima treba još 10 hiljada…Ma njima i njihovim NVO vukovima je malo i 150 hiljada !

Besramno…u vrijemenu teške ekonomske krize kada nam polovina stanovništva živi na ivici bijede oni opet žele bahato trošiti i podmirivati stranačke dugove na račun poreskih obveznika ! I sve to u ime proslave i lažnog im patriotizma… Na tome i žive, zar ne ?! Njima je bošnjaštvo i blagi nacio-patriotizam fantastična prilika da privatno “ašićare”.

Zbog svih ovih činjenica, mišljenja sam da ovogodišnju proslavu Dana Bošnjaka trebamo ignorisati i bojkovati, valjda ćemo ih na taj način ubjediti da prestanu sa manipulacijom proslave najvećeg praznika Bošnjaka na Kosovu.

Pozivam sve nezavisne Bošnjake, bošnjačke NVO-e a i pristalice vakata na bojkot ovogodišnje proslave ! Ove godine je zaštitni znak ove proslave (bar meni)  pozorišna predstava koja će biti organizirana u Prizrenu sa naslovom “Državni lopov”, eto nam parole za proslavu Dana Bošnjaka…

Isak Meta

Član Konsultativnog Vijeća za zajednice pri uredu predsjednice Republike Kosova
Predsjedavajući BSK-a 2011-2013


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.