Intersi, neznanje ili zla namjera

1
9

I ako je Kučanska džamija zakonom zaštićeno kulturno dobro Crne Gore, pojedinci iz lokalne Islamske zajednice ignorušu taj status, što stvara sumnju u iskrenost njihovih namjera da oni žele njenu restauraciju i obnavljanje. Naime, od prije nekoliko godina Odbor Islamske zajednice u Rožajama a u posljednje vrijeme sve češće i upornije, plasira ideju da se stara rožajska Kučanska džamija, navodno obnovi ili restaurira. Po svemu sudeći a po riječima brojnih džematlija, iza toga se krije namjera o rušenju postojeće džamije a da se na njenim temeljima podigne izvjesna replika sa izmijenjenim gabaritima i sličnim izgledom.

Sve to ne bi bilo toliko problematično da nije riječ o prvorazrednom objektu materijalne kulture po kome je Rožaje od davnina prepoznatljivo i da se ne radi o dobru koje je od prije četiri godine kandidovano da se stavi pod zaštitu države, što se konačno i desilo, jer je Kučanska džamija dobila status nepokretnog kulturnog dobra Crne Gore. Na suprot takvom statusu kulturnog dobra, i nesumnjivom interesu sredine i naroda, pojedini službenici lokalnog Odbora Islamske zajednice uz pomoć navodnih stranih finansijera, pokušavaju da se taj objekat poruši, da nestane i da se u stilu kakvih skorojevića, na njenim temeljima podigne objekat po njihovoj zamisli a koji bi samo podsjećao na postojeći. U vezi sa tim, podsjetićemo da takve namjere nisu ni bezazlene niti naivne, jer se to upravo desilo sa Centralnom – Gornjom džamijom, Turbetom i starim džamijskim mezarjem, koji objekti kulturne baštine sada jesu sve ali najmanje baština.

Da se razumijemo, u ovom slučaju nije riječ o bilo kakvom sukobu izme]u Inicijativnog odbora za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara Rožaja, ili dijela gra]ana sa Odborom Islamske zajednice, već na protiv, radi se nastojanju da se pravnim sredstvima i na zakonit način, grupa pojedinaca koja personifikuje Islamsku zajednicu, onemogući da mimo svojih ovlašćenja preduzima ono što u istinu predstavlja devastaciju objekta od neprocjenjive kulturne vrijednosti.

Kako je u ovom slučaju za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, isključivo nadležno Ministarstvo kulture a preko Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je početkom ovog mjeseca (04. 05. 2016.g)., donijela rješenje o zaštiti Kučanske džamije, što je svojevrsno upozorenje države, da svako ko ima namjeru ili pokuša da urušava objekat Kučanske džamije, može računati na zakonske posljedice. Isto tako stavlja se na znanje da će Inicijativni odbor za zaštitu kulturinh dobara Rožaja, ukoliko dođe do bilo kakvog postupanja koje bi značilo “restauraciju”, rušenje ili izmjenu postojećeg objekta od neovlašćenih subjekata, u takvom slučaju okupiti građane koji će takve namjere i pokušaje zaštititi čak i svojim tijelima.

U to ime poziva se resorno Ministarstvo, Mešihat Islamske zajednice i lokalna uprava, da svako iz svoje nadležnosti preduzme one mjere koje će nastali problem riješiti na najbolji a prije svega na stručan i zakonit način.

Za Inicijativni odbor za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara pismo za javnost su potpisali mr. Aldemar Ibrahimović i adv. Velija Murić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.