Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru osnovao Filološko društvo

0
92

Novi Pazar – Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru danas, 22. maja 2014. g., osnovano je Filološko društvo na inicijativu Departmana za filološke nauke. Za koordinatora Filološkog društva imenovana je prof. dr. Amela Lukač Zoranić, a za članove Savjeta imenovani su prof. dr. Hasnija Muratagić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Marija Krivokapić, prof. dr. Samina Dazdarević, doc. dr. Jahja Fehratović, doc. dr. Ana Stišević Milovanović, doc. dr. Bisera Suljić Boškailo, dr. Ahmet Bihorac, mr. Kemal Džemić i prof. Zehnija Bulić. Povodom osnivanja Filološkog društva održan je naučni panel pod nazivom „Jezik i savremeni izazovi“. Panelom je predsjedavala koordinatorka Filološkog društva, prof. dr. Amela Lukač Zoranić, koja je u svom obraćanju iznijela ciljeve osnivanja društva i nadležnosti. Nakon toga, prisutnima se obratio rektor, prof. dr. Suad Bećirović, koji je najprije pozvao prisutne da odaju poštu žrtvama poplava minutom ćutanja. Rektor je čestitao na osnivanju ove za filologe značajnog društva i istakao značaj jezika. Prvi uvdoničar na panelu, prof. dr. Dževad Jahić, uputio je čestitke Univerzitetu na doprinosu koji je dao razvoju jezika i izložio rad na temu  Bosanski jezik- aktuelna pitanja, istraživanja  i normiranja. Drugi uvodničar na naučnom panelu, prof. dr. Hasnija Muratagić Tuna, istakla je značaj osnivanja Filološkog društva u Sandžaku i osvrnula se na specifičnosti bosanskog jezika i Bošnjaka uopšte izrazivši nadu da će osnovano društvo govoriti snagom argumenata o lingvističkim pitanjima.

Nakon uvodnog dijela rektor, prof. dr. Suad Bećirović, uručio je slike akademskog slikara, prof. dr. Fehima Huskovića, Dževadu Jahiću, Hasniji Muratagić Tuna, Smilji Srdić i Mariji Krivokapić za doprinos u razvoju jezika i nesebično zalaganje tokom rada na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Zatim je nastavljen rad po sesijama gdje su svoje radove izlagali naučni radnici iz zemlje i regiona. Prvom sesijom moderirao je rukovodilac Departmana za filološke nauke, doc. dr. Jahja Fehratović, a svoje radove izložili su prof. dr. Miodrag Jović, Govor Novog Pazara kao izvor neiscrpnog jezičkog blaga, prof. dr. Smilja Srdić, Infinitiv u njemačkom i srpskom jeziku, prof. dr. Branislav Ivanović, Specifičnosti unikatnih frazeoloških komponenata u njemačkom jeziku,  prof. dr. Amela Lukač Zoranić, Imperijalističko-hegemonski domen engleskog jezika danas,  prof. dr. Marija Krivokapić, Izazovi akademskog pisanja, prof. dr. Ismail Palić, O nekim otvorenim pitanjima-studija bosanskog jezika, prof. dr. Darko Došljak, Crnogorski jezik-standardizacija i dalji zadaci, i  prof. dr. Alen Kalajdžija, O mogućnostima dijahronijske bosnistike.

Drugom sesijom predsjedavala je prof. dr. Samina Dazdarević, a radove su prezentovali prof. dr. Šefket Krcić, Suvremeni kontakt filozofije i jezika, doc. dr. Jahja Fehratović, Jezik Sandžaka u filološkoj literauri, doc. dr. Ana Stišević Milovanović, Fonometrijske univerzalije kao element fenomenološke analize književnog teksta, doc. dr. Ahmed Bihorac, Jezik u romanu Derviš i smrt, doc. dr. Munir Drkić, Utjecaj persijskog na bosanski jezik-nesvakidašnji društveni fenomen, mr. Kemal Džemić, Ideološki utilitarizam jezika i književnih djela u nastavi srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, Džavid Begović, Sandžački rječnik-prilog leksikografiji bosanskog jezika, i Zehnija Bulić, Ideološki lik čovjeka u našem savremenom jeziku.

Na kraju naučnog panela Skupština Filološkog društva donijela je sljedeće zaključke:

1.     Slijedom naučnih istraživanja o postojanju četiri ravnopravna jezika proistekla iz srpsko-hrvatskog jezika, Filološko društvo IUNP-a će se zalagati za promoviranje jezičkih sloboda, tolerancija i prava na vlastiti izbor standardnog jezika.

2.     Filološko društvo smatra da visokoškolske ustanove trebaju modernizovati nastavne sadržaje uvođenjem nastavnih jedinica koje će omogućiti pravo jezičkih sloboda.

3.     Filološko društvo će inicirati izradu strogo naučnih projekata koji će se baviti lingvističkim istraživanjima na području Sandžaka i šire.

4.     Filološko društvo će se zalagati da državni organi i nadležna ministarstva daju podršku Filološkom društvu u afirmaciji jezika naroda, u skladu sa njihovim uverenjima.

5.     Filološko društvo će dati podršku za izradu adekvatnih udžbenika za osnovne i srednje škole iz oblasti maternjeg jezika i književnosti.

6.     Filološko društvo će se zalagati za afirmaciju i ravnopravnu upotrebu jezika svih naroda koji žive na području Sandžaka i šire u sredstvima javnog informisanja.

(uninp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.