Internacionalni univerzitet potpisnik Deklaracije o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji

6
16

242f54b0-3850-4515-ab36-5503b0bdde44

Novi Pazar, Beograd – Na konferenciji za medije u Media centru u Beogradu, šest univerziteta potpisali su devetočlanu DEKLARACIJU O UNAPREĐENJU KVALITETA VISOKOG OBRAZOVANJA U SRBIJI. Među potpisnicima deklaracije je i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović, kao i još pet univerziteta: Univerzitet Metropolitan, Univerzitet Džon Nezbit, Univerzitet Privredna akademija, Univerzitet Edukons i Univerziet BK Alfa.

Tekst deklaracije prenosimo u cjelosti.

Polazeći od Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji 2015/2892 od 28.01.2016. godine u kojoj se govori o potrebama unapređenja i borbe za kvalitetno obrazovanju, na koju se poziva i Nacionalni savet za visoko obrazovanje Republike Srbije usvojim zaključcima koje je uputio Skupštini Republike Srbije, saopštavamo javnosti da, u cilju davanja podrške borbi za podizanje kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije, usvajamo sledeću

DEKLARACIJU O UNAPREĐENJU KVALITETA
VISOKOG OBRAZOVANJA U SRBIJI

1. Pozivamo sve visokoškolske ustanove u Srbiji da usmere svoje delovanje ka podizanju kvaliteta visokog obrazovanja koje će omogućiti diplomiranim studentima da uspešno odgovore izazovima 21. veka svojim znanjem, veštinama, vrednosnim stavovima i sposobnostima koje stiču tokom svog studiranja, a u skladu sa razvojnim potrebama Srbije, kao i sa potrebama i interesima poslodavaca. Kvalitetno obrazovanje je ono koje zadovoljava potrebe poslodavaca. Namera privatnih univerziteta je da permanentno prate zahteve poslodavaca i da u skladu sa tim, budu fleksibilni u prilagođavanju i ponudi studijskih programa.
2. Do kvalitetnog obrazovanja možemo doći samo slobodnom konkurencijom i ravnopravnošću privatnih i državnih visokoškolskih ustanova, a nikako održavanjem stečenih monopola i sprečavanjem konkurencije. Samo ostvareni rezultati i doprinosi u razvoju kvalitetnih stručnjaka koji će biti spremni za razvojne izazove sa kojim se Srbija, njene ustanove i njena privreda suočavaju, mogu da budu kriterijumi za dobijanje prava na podršku društva. U tome, svi univerziteti, bez obzira na osnivača, moraju da imaju potpunu ravnopravnost.
3. Svi studenti, kao državljani Srbije, moraju imati ista prava na finansijsku podršku države njihovom studiranju, bez obzira da li studiraju na državnim ili privatnim visokoškolskim ustanovama. To su stečena prava njihovih roditelja, kao poreskih obveznika, a i ustavna prava građana da budu ravnopravni. Samo uspeh u studiranju i socijalno-ekonomski položaj studenata može da određuje stepen finansijske podrške države studentima. U skladu sa tim, zahtevamo da se položaj privatnih univerziteta i njihovih studenata u potpunosti izjednači sa položajem državnih univerziteta i njihovih studenata.
4. Pozivamo sve visokoškolske ustanove da svojim delovanjem doprinesu sprečavanju negativnih pojava u visokom obrazovanju i urušavanja njegovog kvaliteta. Negativne pojave se javljaju i kod državnih i kod privatnih visokoškolskih ustanova, kao i što i kod jednih i kod drugih ima i ostvarenja kvalitetnog obrazovanja. Obavezujemo se da ćemo svoje aktivnosti i prioritete usmeriti ka ostvarivanju većeg kvaliteta obrazovanja, elimisanju svih negativnih pojava u obrazovanju i dati svoj puni doprinos stvaranju moderne i uspešne Srbije.
5. Zalažemo se za intenzivnu međunarodnu saradnju i zajedničke programe sa inostranim univerzitetima kako bi time doprineli podizanju međunarodnog ugleda naših univerziteta. Naši univerziteti treba da se pripreme i otvore za dolazak studenata iz inostranstva.
6. Visokom obrazovanju je neophodna suštinska reforma da bi se podigao njegov kvalitet, efikasnost studiranja, relevantnost studijskih programa i povećala obuhvatnost i dostupnost visokog obrazovanja svima koji žele da studiraju i uče. Očekujemo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta u predstojećim pripremama novih zakona u oblasti visokog obrazovanja, naučne i inovacione delatnosti, kao i u pripremi novih standarda akreditacije, ravnopravno uključe i predstavnike privatnih univerziteta u radne grupe za pripremu ovih značajnih dokumenata, kao i da ceo proces pripreme ovih dokumenata bude transparentan i dostupan zainteresovanoj javnosti.
7. Podržavamo napore Ministarstva prosvete, nauke o tehnološkog razvoja da što pre postavi jedinstveni informacioni sistem visokog obrazovanja Srbije, sa registrima studenata, nastavnika i drugim bazama, kako bi se i na taj način sprečile moguće negativne pojave u visokom obrazovanju Srbije.
8. Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) je zakonom utvrđena organizacija svih univerziteta Srbije. Kako to nije ni udruženje nastavnika ni udruženje studenata, ne smatramo primernim da sve članice ove organizacije nemaju jednako pravo glasa, tj. da imaju prava proporcionalna broju svojih nastavnika i studenata. Predlažemo da se umesto delegatske Konferencije, ustanovi samo Rektorski savet univerziteta Srbije u kome svi univerziteti imaju po jedan glas.
9. U cilju sprovođenja gore navedenih opredeljenja, dole potpisani privatni univerziteti obrazuju Inicijativni odbor za osnivanje Udruženja privatnih univerziteta u Srbiji (UPUS) sa primarnim zadatkom ostvarenja ove Deklaracije, kao i Etički odbor koji treba da nadzire sprovođenje ove Deklaracije i poštovanje Etičkog kodeksa ponašanja koji ćemo uskoro usvojiti.

U Beogradu, 7.7.2016

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  • Ada, pa kako bi onda politikantska intelektualna elita ka s.b., ameri, ucviljene fukare itd. diplomirali? Zar nijesu dovoljni njihovi visokoumni komentari? 🙂

   0

   0
 1. Ništa nije dovoljno dobro da ne može da bude još bolje.
  Usmeravanje ka potrebama poslodavca je ključno, jer zlatno pravilo kaže da onaj ko ima zlato pravi pravila.
  Što se ugostiteljstva i turizma tiče, to pouzdano znam jer mi je to posao, glavni problem je u tome što poslodavac ne zna šta mu treba?
  Zbog toga mora postojati model, ili prototip gde vlasnici objekata, od kioska do hotela sa pet zvezdica, mogu da vide o čemu se radi.
  Radi se o principima kulinologije, kombinacije nauke o ishrani (halal bezbedna i zdrava hrana) i gastronomske umetnosti (“hrana za cara i sultana”), jeftina da svima bude pristupačna i profitabilna da omogući razvoj iz sopstvenih prihoda.
  Bujrum da Pazar bude prvi, kao model i prototip za dualno obrazovanje u ugostiteljstvu. U tamošnjoj ugostiteljskoj školi. Jednu heftu u školskim klupama, u funkciji ličnog razvoja, a drugu heftu na praksi, u funkciji profesinalnog razvoja.
  Eto vam bedem idealan da se ospsobi za tako nešto a Vučić je obećao, i tvrdu besu dao, da će odrešti državnu kesu za tako nešto.
  I dok svi razmišljaju o dualnom obrazovanju, šta će i kako će, bujrum, mi imamo gotov projekat, i stoji “ko zapeta puška”, i čeka zeleno svetlo od nadležnih.
  Kad ako ne sad?
  Ko ako ne Vučić i Zukorlić?

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.