Intelektualci uputili urgentni apel povodom stravičnih zločina u Gazi

0
76

gaza-DW-600x337

BiH, Sandžak, Palestina – Uvažavajući opredijeljenost internacionalne zajednice i planetarne zainteresiranosti za međudržavni i međunarodni mir i sigurnost,  te  zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, etničku, vjersku ili rasnu pripadnost, smatramo opravdanim i svrsishodnim da damo svoj doprinos animiranju svjetske javnosti u najširem smislu povodom destruktivnih aktivnosti na tlu Gaze gdje su evidentna masovna kršenja ljudskih prava, posebno djece, žena i civila uopšte uopće. Cijenimo da ubijanje, nasilje i drugi oblici destruktivnih ljudskih radnji usmjerenih protiv pojedinaca ili kolektiviteta, odnosno ljudskih grupa, nije način da se rješe određena pitanja međudržavnog ili unutardržavnog karaktera.

Pored činjenice da živimo u 21. vijeku, svjedoci smo brojnih primjera koji potvrđuju mračni dio ljudske prirode.  Pratilac modernog čovjeka su i dalje destruktivne aktivnosti kao što su ratovi, ubijanje, nasilje i drugi oblici nehumanog postupanja u odnosu na pojedice ili određene kolektivitete. Nažalost, paralelno sa općim razvojem i prosperitetom u svim sferama ljudskog djelovanja pojavljuju se još brutalniji i destruktivniji oblici, metode i sredstva nehumanog postupanja. Brojni internacionalno-pravni dokumenti koji tretiraju krivičnopravnu zaštitu svake osobe kao individe i kao člana određenog kolektiviteta ili ljudske grupe očigledno nisu pružili očekivane rezultate. Internacionalna zajednica nema srazmjeran preventivni odgovor u odnosu na zločine međunacionalnog i interetničkog karaktera, obzirom da se isti na različitim geografskim tačkama ponavljaju u još razornijim i destruktivnijim oblicima i modalitetima.

Stravični zločini u Gazi, gdje su mete napada zaštićene kategorije (djeca, žene, civili), zahtijevaju hitnu i energičnu reakciju usmjerenu na zaustavljanje ubijanja, nasilja i drugih oblika destruktivnih aktivnosti koji se krivičnopravno mogu formulisati kao krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom. Posebno koristimo priliku da naglasimo da nespriječavanje  zločina odnosno pasivan odnos koji se pravno određuje kao nečinjenje, predstavlja učešće u zločinu i povlači za sobom odgovornost. Iskreno vjerujemo i nadamo se da internacionalna i međunarodna zajednica u najširem smislu riječi ima jedinstvenu volju i opredijeljenost da preventivno djeluje odnosno bar zaustavi daljnja  razaranja, ubijanja nedužnih osoba, posebno djece, žena i dr. kao i raspoložive kapacitete da takvu namjeru realizuje u materijalnom smislu. Zabrinjava činjenica da su predmet napada osobe koje su vojno neaktivne i objekti koji nemaju vojni značaj (škole, bolnice…).

U ime čovječnosti, pravde i pravičnosti, kao i u kontekstu međunarodnog humanitarnog prava, mi tražimo od  međunarodne zajednice da poduzme sve potrebne radnje za zaustavljanje nasilja u Gazi. Pozdravljamo trenutni prekid vatre i diplomatske napore za uspostavu mira s pravdom, koja podrazumjeva kažnjavanje zločinaca odgovornih za kršenja ljudskih prava i nadoknadu štete za građane Gaze.

Potpisnici Urgentnog apela:

Profesor Francis A. Boyle

Profesor Marko Attila Hoare

Profesor David Pettigrew

Profesor Keith Doubt

Profesor Safiya Soliman

Roger M. Richards

Chris Mathieu

Profesor Emir Ramić

Profesor Smail Čekić

Profesor Fahira Fejzić

Profesor Mirsada Hukić

Profesor Kasim Trnka

Profesor Rasim Muratović

Profesor Senadin Lavić

Profesor Suad Kurtčehajić

Profesor Asim Mujkić

Profesor Tarik Zaimović

Profesor Mujo Begić

Profesor Admir Muratović

Profesor Mevlud Dudić

Profesor  Edina Bečirević

Profesor Hariz Halilović

Profesor Sead Berberović

Profesor Fikret Bečirović

Profesor Muris Osmanagić

Dr Emir Suljagić

Dr. Mustafa Cerić

Magistar Sadmir Karović

Magistar Osman Softić

Magistar Sanja Seferović Drnovšek

Magistar Marjan Hajnal

Adil Kulenović

Adamir Jerković

Ibrahim Kajan

Bakira Hasečić

Jasmin Meškovic

(SBK)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.