Institut za istraživanje genocida Kanada: U vezi uručivanja priznanja “Pravednik među narodima”

0
8

BIH – Memorijalni muzej holokausta “Jad Vašem” je prošle 2012. godine donio odluku o dodjeli medalje “Pravednik među narodima” i “Povelju časti” Nuriji i Devleti Pozderac. Ambasador Izraela u Srbiji, gospodin Josef Levi je tada pozdravio herojski čin porodice Pozderac, podsjećajući na izreku da je “onaj koji je spasio jedan život spasio čovječanstvo”.

Istovremeno ambasador je tada poručio da “svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spašenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac”.

Međutim, da je i najveće dosege požrtvovanja i humanosti moguće devalvirati, u ponedjeljak 18.marta 2013. godine, vrlo slikovito je dočaralo uručivanje pomenutog priznanja u Beogradu u prisustvu gospodina Vuka Jeremića, predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Institut za istraživanje genocida Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Savjetodavno vjeće Bosne i Hercegovine, Bosansko američki insitut za genocid i edukaciju, Kulturna zajednica Bošnjaka Preporod i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu ukazuju i podsjećaju na sljedeće:

• Gore navedene organizacije su ponosne na porodicu Nurija i Devleta Pozderac, dobitnike priznanja “Pravednik među narodima” i “Povelju časti” i njihovu ulogu u spašavanju cazinskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluka za dodjeljivanje nagrade “Pravednik među narodima”, je velika čast za sve Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu koja baštini historijsku, višestoljetnu tradiciju višereligijske, multinacionalne, multientičke, bosanskohercegovačke države i društva u kojima je bošnjačka porodica Pozderac svojim angažovanjem dala veliki doprinos. Bošnjaci su ponosni zbog višestoljetne tradicije dobrosusjednih odnosa i međusobnog uvažavanja sa Jevrejima u Bosni i Hercegovini, ponosni su što su godinama uspjeli sačuvati i čuvaju jevrejsku svetu knjigu Hagadu.

• Pozderci su bili Bošnjaci, građani Bosne i Hercegovine, te je stoga nerazumljiva odluka da se spomenuto priznanje uručuje u Srbiji. Srbija je vođena četničkom i nacionalističkom ideologijom devedestih godina XX stoljeća izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima pri čemu je ubijeno više stotina hiljada nedužnih ljudi i žena, protjerano više od 1,5 milona uglavnom bošnjačkog stanovništva, više desetina hiljada mučeno u koncentracionim logorima smrti, a više desetina hiljada Bošnjakinja brutalno silovano.

• Obraćanje Vuka Jeremića za vrijeme dodjele nagrade je poniženje svim bošnjačkim žrtvama, .žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Vuk Jeremić je nedavno, 14. januara 2013., povodom Pravoslavne nove godine, u zgradi Ujedinjenih Nacija, upriličivši izvedbu srpske koračnice ‘Marš na Drinu’. Prema podacima iz više izvora potvrđenih i od strane američkog State Departmenta i Ujedinjenih Nacija, srpski vojnici i paramilitarne četničke formacije vršile su masovne zločine kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u najnovijoj agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Laureat rahmetli Nuriju Pozderac je smrtno ranjen tokom ofanzive združenih nacističko-četničkih snaga 1943. godine.

Zbog svega navedenog, cijenimo da se nagrada “Pravednik među narodima”, trebala dodijeliti u Bosni i Hercegovini a ne u Srbiji i bez prisustva kontroverznog gospodina Vuka Jeremića.
Istovremeno pozivamo politički establišment države Bosne i Hercegovine da zaštiti svoje građane i energično reagira. Pozderci su građani Bosne i Hercegovine, a ne Srbije.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.