Informacija o glasanju u dijaspori

0

IZBORI 2014. na BIZLife portalu

Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije izdaje Obavještenje za upis u Birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu. Molimo građane Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu da svoje podatke lično dostave do 22. februara 2014. diplomatsko – konzularnim predstavništvima Republike Srbije u svijetu.

Obavještavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana prije dana zaklјučenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelјa birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlјi, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnijet zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlјa zahtjev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu prebivališta birača u zemlјi.

Po donošenju rješenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mjestu prebivališta u zemlјi, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mjestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtjevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtjevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahtjeva dostavlјa nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema posljednjem prebivalištu podnosioca zahtjeva prije odlaska u inostranstvo, odnosno poslejdnjem prebivalištu jednog od njegovih roditelјa.

Također, obavještavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podnijeti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu njihovog prebivališta u zemlјi zahtjev za davanje obavještenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave–  www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Zakonski osnov za glasanje u inostranstvu

Saglasno članu 6. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“ br.104/09 i 99/11) birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje se u birački spisak prema posljednjem prebivalištu prije odlaska u inostranstvo, odnosno posljednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelјa, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu. Upis podataka da će birač na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u inostranstvu vrši se počev od dana poslije raspisivanja izbora, a najkasnije pet dana prije dana zaklјučenja biračkog spiska.

Nakon održanih izbora podaci iz člana 7. stav 3. navedenog zakona brišu se po službenoj dužnosti iz biračkog spiska u roku od 30 dana od održanih izbora.

Sargasno članu 16. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku dan poslije raspisivanja izbora, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije obavještavaju birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana prije dana zaklјučenja biračkog spiska, podnijeti zahtjev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu. Ministarstvo nadležno za poslove uprave u obavezi je da odmah po raspisivanju izbora tu činjenicu objavi na sajtu ministarstva.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.