Indija: Kršćani i muslimani zajedno za prava onih koji ne pripadaju kastama

0
34

Tisuće se kršćana i muslimana jučer u New Delhiju, u Indiji, okupilo na velikom nacionalnom prosvjedu kojim su tražili okončanje diskriminacije i zakonska prava za pripadnike dalita i onih koji ne pripadaju ni jednoj kasti.

Po mišljenju Mary John, predsjednika Nacionalnog vijeća dalit kršćana koje je organiziralo taj događaj, došlo je vrijeme da se status ‘priznate kaste’ dodijeli dalit kršćanima i muslimanima – prenijela je katolička tiskovna agencija  FIDES.

U prosvjedu su sudjelovali politički čelnici, članovi Parlamenta, biskupi i crkveni vođe, vođe dalita, odvjetnici aktivisti za ljudska prava, no ne samo kršćani i muslimani. A.C. Michael, aktivist za ljudska prava i katolički laički vođa opisao je kao nenormalnu stvar to da se nekim skupinama indijskih građana, među kojima onim najugroženijim, uskraćuje pravo na pristup rezerviranim mjestima u školama, ili radnim mjestima, ili pak pristup drugim pogodnostima koje su uspostavljene zakonom, samo zato što su kršćani i muslimani.

Godine 1935. Britanci, koji su tada vladali Indijom, kako bi pomogli izliječiti tu staru društvenu diskriminaciju, sustavni problem u Indiji, dodijelili su posebna prava građanima koji su bili dio nižih kasti ili onima koji su bili izvan kasta, odbačenim dalitima. Ta prava nisu ovisila o vjeri i stoga su uključivala ljude koji su pripadali raznim religijama kao što su hinduisti, muslimani, kršćani, budisti, sikhi.

Međutim, 1950. godine po naredbi Predsjednika preispitala su se ta prava i status „priznatih kasta“ dodijeljen je samo hinduističkoj religiji, samo dalitima hinduističke religije, uz napomenu da se nijedna osoba koja ispovijeda drugačiju religiju od hinduizma ne može smatrati „članom priznate kaste“. Ta je odredba kasnije izmijenjena dva puta, 1956. i 1990. godine, uključujući dalit sikhe i budiste, a isključujući kršćane i muslimane.

Već dugo tražimo da se preispita to diskriminirajuće pravilo. Građanska tužba koja osporava ustavnu valjanost 3. stavka Ustava iz 1950. godine podnesena je Vrhovnom sudu Indije i još uvijek je u tijeku, čekajući prikladan odgovor od indijske Vlade – rekao je Mary John za katoličku tiskovnu agenciju FIDES.

Nacionalno povjerenstvo za vjerske i jezične manjine, vladino tijelo, provelo je istraživanje na nacionalnoj razini o društveno gospodarskoj i obrazovnoj zaostalosti kršćanskih i muslimanskih zajednica u Indiji i u svom izvještaju potvrdilo gospodarsku, društvenu i kulturnu zaostalost kršćana i muslimana koji pripadaju nižim kastama. Povjerenstvo je preporučilo proširenje statusa „priznatih kasta“ kako bi im se omogućio pristup pravima i pogodnostima koje doprinose njihovom razvoju i društvenom napretku.

Unatoč tim preporukama do sada nije bilo nikakve pozitivne akcije Vlade da se suoči s tim pitanjem koje su više puta istaknuli Indijska biskupska konferencija, Nacionalno vijeće Crkava Indije, koje ujedinjuje protestantske kršćanske Crkve, i druge organizacije civilnog društva. U tom kontekstu, i u svjetlu ovogodišnjih predstojećih općih izbora, organizirali smo te javne proteste, tražeći od indijske Vlade da se zauzme za tu stvar – istaknuo je Mary John.

Dalit kršćani i muslimani isključeni su i označeni kao nedodirljivi. Prema službenim procjenama, u Indiji ima više od 300 milijuna dalita, to jest onih koji ne pripadaju kastama, odnosno oko 25% od 1,3 milijarde ljudi u Indiji. Oni su društveno, gospodarski, kulturno, politički zaostali i marginalizirani. Mnogi su kršćani i muslimani u Indiji rođeni u dalit zajednicama, te su i dalje isključeni i označeni nedodirljivima – izvijestila je katolička tiskovna agencija FIDES.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Indija: Kršćani i muslimani zajedno za prava onih koji ne pripadaju kastama


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.