Inauguracija novoimenovanog muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića

0
17

namazi_843262038

BiH – U Kajserija džamiji u Goraždu u nedjelju, 03.ša'bana 1435.h.g./01.juna 2014.g., održana je inauguracija novoimenovanog muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića. 

Program svečanosti inauguracije počeo je klanjanjem podne namaza kojeg je predvodio dosadašnji muftija goraždanski Hamed ef. Efendić. Imam Kajserija džamije u Goraždu proučio je kur'ansko ašare, a potom su tekbire i ilahije učili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Program inauguracije moderirao je Dženan ef. Imamović, sekretar Muftijstva goraždanskog.

Poslije čitanja biografije dosadašnjeg muftije goraždanskog Hameda ef. Efendića, pristunima se obratio i muftija Efendić čiji govor prenosimo u cijelosti:

” “I reci : “Radite! Allah će rad vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.”(Et-Tevbe, 105)

Neka je neizmjerna hvala Allahu našem Gospodaru, našem Stvoritelju i našem Opskrbitelju onako kako samo Njemu dolikuje, Njegovoj veličini i uzvišenosti. Neka je Allahov salavat i selam na Njegovog Poslanika koji je čitav svoj život proveo radeći za islam. Neka je salavat i selam na njegovu časnu porodicu, uzorite ashabe kao i na naše šehide i cjelokupni ummet..

Uvaženi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazoviću, poštovani muftija Remzija ef. Pitiću, porodico muftije Remzije ef., drage kolege muftije, glavni imami i imami, predsjednici medžlisa, sabornici, dragi gosti, cijenjene džematlije, braćo i sestre sve vas srdačno selamim i zahvaljujem vam se što ste odvojili svoje vrijeme kako bi prisustvovali inauguraciji novog muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića.

Draga braćo i sestre, u meni su danas pomiješani radost i tuga. Radost što ovu časnu i odgovornu dužnost prvog muftije goraždanskog predajem mom nasljedniku Remziji ef. Pitiću, za kojeg sam ubijeđen da će je časno i dostojanstveno obavljati. Tuga što se rastajem sa vama, meni dragim ljudima, sa kojima sam proveo skoro dvadeset i devet godina dijeleći sudbinu ovih prostora. Vi ste bili najbolji saradnici, drugovi, prijatelji. U mnogim od vas vidio sam svoje roditelje, jer ste se tako prema meni odnosili. Sa vama Goraždacima, Fočacima, Ruđanima, Visegrađanima, Čajničanima, Rogatičanima, Žepljacima bilo je lijepo provoditi vrijeme, raditi i družiti se. Bili ste hrabri i odvažni onda kada je bilo najpotrebnije, kada smo svi rame uz rame branili našu vjeru, naš narod i domovinu. Bili ste odlučni kada se trebalo vraćati na svoja ognjišta i požrtvovani kada je trebalo obnavljati porušene džamije i izgrađivati naše džemate. Sa takvim osobama poput vas i meni je bilo lakše raditi i postizati uspjehe u radu koji su naši zajednički uspjesi, zato vam veliko hvala.

Danas, nakon nešto više od 20 godina mog djelovanja i rada na mjestu prvog muftije goraždanskog dolazi vrijeme kada se treba rastati. Stoga, nemojte mi zamjeriti na emocijama koje me obuzimaju.

Bio je 19. januar 1994. godine kada je Obnoviteljski sabor IZ-ce u BiH potvrdio vaš izbor mene za prvog muftije goraždanskog. Bilo je to ratno vrijeme kada smo svakodnevno vodili bitke za opstanak našeg naroda i Bosne na Drini. Svi smo ponosni na našu borbu, jer smo sačuvali ovaj herojski grad, jedini nepokoreni grad na obalama Drine.

Muftijstvo je djelovalo u dva različita perioda: ratnom i poratnom.

Ratni period je značajan po tome što smo odbranili ovaj prostor, naš narod, našu čast i vjeru. U ratnim okolnostima nikada nije prekinut rad IZ-ce. Od prijema prvih izbjeglica u aprilu 1992. godine, njihovog smještaja, pretvaranja većih poslovnih prostora u mesdžide, organizovanja kurseva za arapsko pismo, učenje Kur'ana, vjerske pouke za odrasle, do obilježavanja naših značajnih datuma bile su aktivnosti IZ-ce, odnosno Muftijstva goraždanskog. Pokrenuli smo akcije prikupljanja hrane, kurbanskog mesa za našu Armiju, sakupljanja sadekatul-fitra i zekjata u robi za potrebe izbjeglica. U ratnim okolnostima Muftijstvo pokreće mektebsku nastavu, inicira pokretanje rada škola, uvodi vjeronauku u osnovne škole.

Po okončanju agresije na našu domovinu počinje drugi period našeg rada i djelovanja. Povratak Bošnjaka u prijeratna mjesta boravka. Ovaj posao je bio težak i mukotrpan. Pun raznih iskušenja, opstrukcija, nedostatak imama i vjeroučitelja, težak materijalni položaj, a velike potrebe. U to vrijeme muftijstvo pokreće obnovu porušenih džamija i drugih objekata IZ-ce, uspostavu medžlisa, formiranje džemata, obezbjeđivanje imama.

Sa prvim ministrom obrazovanja Fikretom Cocalićem kroz Zakon o osnovnom obrazovanju vjeronauka je imala status obaveznog predmeta što je bio jedinstven slučaj u državi. Zakonom o srednjem obrazovanju regulisali smo vjeronauku kao izborno obavezujući predmet. Nastojanja pojedinaca u određenim periodima da problematiziraju pitanje vjeronauke u školama uspješno smo otklanjali uz podršku roditelja.

Bili smo preteče organizovanja takmičenja iz vjeronauke u školama a ove godine je održano šesnaesto takmičenje za osnovne i deveto kantonalno takmičenje za srednje škole. Zaslugu za ovo imaju i svi ministri obrazovanja u kantonu, jer su uvijek uvažavali naše stavove i pružali pomoć. Ova takmičenja su upisana u kalendar takmičenja kao i takmičenja iz drugih predmeta na nivou kantona.

Mektebi su dali i daju određene rezultate. Svake godine smo organizovali i mektebska takmičenja. Naši polaznici su ostvarivali i zapažene rezultate na nivou Rijaseta, tako da su ove godine osvojili treće mjesto. Zahvaljujemo se roditeljima koji su svakodnevno iskazivali brigu i pažnju prema mektebima i mektebskoj nastavi.

Briga za džemate, njihov rad i obnovu vjerskih objekata u džematima, a posebno u povratničkim medžlisima bila je stalna. Na polju obnove porušenih i devastiranih objekata IZ- ce postigli smo velike razultate. Obnovili smo sve medžlise i aktivirali njihov rad. Danas svaki grad u Istočnoj Bosni ima svoju munaru. Obnovili smo i nanovo izgradili oko 120 objekata. Bez vas džematlija i vašeg požrtvovanog rada i doprinosa ne bi uspjeli sve ovo uraditi. Svoj ogromni doprinos dala su i naša braća i sestre koji se nalaze diljem svijeta, kao i neke humanitarne organizacije. U postizanju ovih rezultata posebno u ratnim i prvim poratnim godinama veliki doprinos dali su tadašnji imami. Zasluge za ovo pripadaju i predsjednicima medžlisa sa našeg muftijstva, jer oni su volonterski radili svoj posao, žrtvujući svoje vrijeme i znanje za dobrobit IZ-ce. Hvala vam na saradnji i podršci koju ste pružali muftijstvu i meni kao muftiji.

Želim istaći i dobru saradnju sa općinskim i kantonalnim vlastima. Očekujem i pozivam ih da pruže podršku i nastave dobru saradnju i sa novim muftijom Remzijom ef. Pitićem kako bi rezultati bili još bolji.

Posebno se želim zahvaliti našim privrednicima koji su u svakoj prilici pružali svoju pomoć i podršku našem radu. Oni su uveliko zaslužni za naše uspjehe, ali i za dobar imidž ovog grada i kantona.

Zahvaljujem se i RTV BPK-a koja je uvijek bila na usluzi muftijstvu i pratila i izvještavala o našim aktivnostima, kao i dopisnicima printanih medija sa ovog područja koji su uredno i profesionalno pisali o našim aktivnostima.

Bez punog razumijevanja i podrške Rijaseta IZ-ce, bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića i sadašnjeg Husein ef. Kavazovića, te službi Rijaseta teško bi ostvarili ove rezultate. Svima se iskreno zahvaljujem uz dovu i molbu da mom nasljedniku pruže još više podrške u njegovom radu.

Svakako da velike zasluge mom i uspjehu muftijstva pripadaju i mojoj porodici, prije svega supruzi Zakiri i rahmetli kćerkama Lejli i Amini, kao i kćerki Nudžejmi koje su mi davale podršku i u najtežim trenutcima razumijevale moje obaveze rada na terenu i često odsustvo od kuće. Moja supruga Zakira i kćerka Nudžejma preuzimale su brigu o bolesnim kćerkama Lejli i Amini i nikada se nisu ljutile što sam obaveze prema zajednici stavljao ispred obaveza kuće. S toga danas s ponosom mogu reći da je njihov doprinos u mom i uspjehu muftijstva velik.

Draga braćo i sestre, dragi imami, predsjednici medžlisa i džematskih odbora, uvažene džematlije, danas vam želim poručiti:

Čuvajte IZ-cu i jačajte njeno jedinstvo. Gradite međusobno povjerenje i razumijevanje. Budite braća. Budite iskreni i otvoreni jedni prema drugima. Ne dozvolite da šejtan unese nemir i razdor među vas. Vodite računa o svojoj djeci. Odgajajte ih u duhu vjere i stalno bdijte nad njima. Čuvajte jedinstvo i budite složni u borbi za dobro, a protiv zla. Naša sloga i jedinstvo u najtežim trenutcima po našu vjeru, narod, domovinu i ovaj prostor osiguralo je naš opstanak ovdje na Drini i zato čuvajmo ovu Drinu, čuvajmo našu vjeru i domovinu.

Uvaženi reisu-l-ulema, dragi muftija Remzija ef. Pitiću, ovo Muftijstvo počelo je svoj rad u jednom malom prostoru sa najlonima na prozorima i pozajmljenim stolom i stolicom. Danas, hvala Allahu i dobrim ljudima iz Republike Turske vi će te muftija kročiti pored nove Kajserija džamije i u novu zgradu Islamskog kulturno-obrazovnog centra gdje će biti i vaše sjedište. Želim da se tu ugodno osjećate i postižete zavidne rezultate. Vaš uspjeh doživljavaću kao i svoj lični uspjeh.

Pred vama će biti novi izazovi, stavljanje u funkciju ovog centra, osmišljavanje aktivnosti u njemu. Pred vama je obnova još nekih preostalih džamija, kao i izgradnja novih i rad na duhovnom jačanju.

Biti muftija goraždanski, kao i mostarski ili banjalučki nije lahko. Potrebno je puno mudrosti, hrabrosti i odricanja. Poznavajući vas ne sumnjam da će te uspjeti u nošenju ove časne i odgovorne dužnosti muftije goraždanskog. Stojim vam na raspolaganju za sve što bude trebalo. Moju pomoć i podršku imaće te onoliko koliko budete vi htjeli i koliko budete osjećali potrebnom. Molim Uzvišenog Gospodara nebesa i Zemlje, Sveopćeg Dobročinitelja Milostivog da vama, vašoj supruzi i vašim roditeljima da svako dobro, a vama uspjeh u radu.

Draga braćo i sestre, drage džematlije ja ne napuštam Goražde, ja se samo privremeno selim iz Goražda, grada u kome sam proveo pola svog života, za koji me vežu najljepše uspomene, u kome sam ostvario mnoge svoje snove, stekao mnoga prijateljstva. Goražde je u mom srcu kao što je i moje srce u Goraždu i ovom Podrinju i uvijek ću rado dolaziti u ovaj grad i truditi se da ono što bude u mojoj moći sa pozicije na kojoj budem u IZ-ci pomognem ovom muftijstvu i vama. Vrata mog novog ureda biće otvorena za svakog od vas.

Molim Uzvišenog Gospodara nebesa i Zemlje da nam podari svako dobro i ovog i budućeg svijeta. Amin!’’

Pročitana je biografija novoimenovanog muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, a potom se pristupilo samom činu inauguracije. Remzija ef. Pitić inaugurisan je dodjelom murasele koju mu je uručio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović, te simboličkim ogrtanjem džubeta.

Novi muftija goraždanski Remzija ef. Pitić prisutnima se obratio riječima (govor naveden u cijelosti):

„Utječem se Gospodaru svitanja od prokletog šejtana. U ime Allaha Svemilosnog Milostivog.

Sva slava i hvala pripada Gospodaru Nebesa i zemlje i onog što je između njih. Salavat i selam voljenom Poslaniku, njegovoj porodici ehl-i bejtu i njegovim plemenitim drugovima.

Vaša eminencijo Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviću, dosadašnji muftija Hamed ef. Efendiću, kolege muftije, poštovani sabornici, glavni imami, imami i vjeroučitelji, sestre moje i brace moja u vjeri, dragi prijatelji, draga moja porodico.

Danas, 1. juna 2014. godine ovdje u gradu heroju, mome Goraždu, prisustvujemo uozbiljenju još jedne dionice u razvoju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod vodstvom Reisu-I- uleme, vrhovnog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sioveniji i našem iseljeništvu rasutom diljem svijeta.

Naša Islamska zajednica je naš emanet koji smo naslijedili od naših dobrih prethodnika i koji imamo nijet prenijeti onima koji dolaze poslije nas. Taj emanet je velika obaveza, časna dužnost i rijetka prilika. Velika obaveza jer se od nas, i od mene kao muftije očekuje puno. Časna dužnost jer nosimo bajrak univerzalne poruke poslane Ijudima da činimo dobro i odvraćamo od zla. Rijetka prilika jer, naprosto, imamo osam muftija u Bosni i Hercegovini i nema ih više. Ta prilika može biti iskorištena na putu do Allahove, dž.š., milosti i zadovoljstva, a može biti i upropaštena. Molim Gospodara sedam nebesa i zemlje da me pomogne na putu koji nam je objasnio Sultan pobožnih, Resul-i Ekrem, nebij-i muhterem, Muhammed Mustafa, s.a.w.s. Molim Gospodara Istoka i Zapada da me sačuva od svake stranputice, ružnih misli i postupaka. A od vas tražim da me upozorite na svaki mogući loš korak koji bih mogao napraviti.

Drago braće i sestre,

Dozvolite mi u ovom velikom času da skrenem svoju i vašu pažnju na nekoliko presudno

važnih postulata:

Mi pripadamo civilizaciji koja baštini vjeru u Svemoć Gospodara Milostivog. Mi učimo u svojim trenutcima poniznosti pred veličinom Milostivog da nema druge snage niti moći osim Allahove, dž.š. On je Silni i Mudri i On o svemu, svuda, svagda odlučuje onako kako on hoće. Ima naravno snažnih Ijudi i zajednica, bolje ili lošije organiziranih, manje ili više uspješnih. Ali, Sve Moćan je samo Onaj Koji stvara čovjeka iz ugruška, Koji udijeva dan u noć i noć u dan, Onaj koji stvara iz ničega. Allah, Slavljen neka je On. U poslu koji nas čeka trudićemo se da nikad ne pomislimo da su rezultati u našim rukama, naš je samo trud, napor i zalaganje. Rezultate određuje Allah, dž.š.

U razumijevanju naše misije, misije Islamske zajednice, trudit ćemo se služiti našem narodu, našoj domovini i svim Ijudima. Mi ovome narodu nismo gospodari. Mi smo ovome narodu hizmećari. Neka nas na tom putu prati Allahova pomoć, vaše dove i podrška.

Mi jesmo mali narod, ali možemo i moramo puno više učiniti za sebe kao narod i

ponuditi puno toga i drugima i na Istoku i na Zapadu. Mi se moramo izgraditi da nismo muhtači, da nismo u potrebi već da budemo ensarije-pomagači. To može biti dug put, ali to je put koji moramo početi graditi u svojim glavama i realizirati u svojim životima i svijetu u kojem živimo.

Dozvolite mi na kraju da se zahvalim mojim plemenitim roditeljima majci hadži Muniri i babi hadži Omeru, mojoj upornoj supruzi Hajriji, mojim profesorima iz Gazi Husrev-begove medrese, Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu i univerziteta Dokuz Eylul u Izmiru Republika Turska. Hvala mojim kolegama sa Radija “BIR’’. S njima sam zajedno bio ponosan što pripadam ovome narodu i Islamskoj zajednici.

Neka je rahmet plemenitoj duši mog dede Halila. Bez njegove vizije možda nikad ne bih postao ovo što jesam.

Hvala Reisu-I-ulemi Husein ef. Kavazoviću na povjerenom emanetu. Znam da to nisu bile lahke odluke. Hvala sabornicima koji su podržali prijedlog o mojem imenovanju za muftiju goraždanskog. Hvala Vam svima što ste ovaj veliki dan u mom životu učinili još većim. To razumijem kao vašu podršku ovome što sam dosad radio, ali i onome što nas sve zajedno u našoj sutrašnjici čeka.

I naravno! Ali, nipošto ne na posljednjem mjestu. Prije bih rekao na posebnom mjestu. Hvala plemenitim šehidima bosanskim na mogućnosti da danas uopće budemo ovdje, a posebno mojim šehidima Podrinja i ovog herojskog grada Goražda, Neka im duše počivaju u miru i neka im stanište bude Džennet! Njihov emanet je moja obaveza, kazao je na kraju novi goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović prisutne je podsjetio na simboliku i značenje Murasele. Zahvalio se dosadašnjem muftiji goraždanskom Hamedu ef. Efendiću, pohvalio njegov rad i potsjetio na posebno težak i zhtjevan period u kojem je muftija Efendić djelovao. Reisu-l-ulema spomenuo je brojne vrline novoimenovanog muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, čestitao mu inauguraciji, te potsjetio na brojne izazove koji pred njim kao muftijom stoje. Prisutne džematlije pozvao je da se čvrsto drže islamske tradicie Bošnjaka, hanefijskog mezheba i muturidijskog akaida, islama koji je na ove prostore došao sa osmanlijama i osmanlijskim sultanima. Također, pozvao je imame i džematlije.

Muftija Hamed ef. Efendić je muftiji goraždanskom Remziji ef. Pitiću predao ključ novoizgrađene zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra ‘’Sultan Mehmed Fatih II’’ u Goraždu i poklon knjigu ‘’20 godina Muftijstva goraždanskog’’ kao pečat rada dosadašnjeg muftije goraždanskog i simbol kontinuiteta rada Muftijstva goraždanskog.

Kur`ansko ašare na kraju svečanosti proučio je Mustafa ef. Isaković, imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Dovu je proučio Rasim ef. Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde. Potom su prisutni imali priliku čestiti inauguraciju novoimenovanog muftiju goraždanskog.

Za zvanice vjerskog, kulturnog, obrazovnog, privrednog, političkog i javnog života, te prijatelje porodice dosadašnjeg i novoimenovanog muftije goraždanskog upriličen je prijem u Hotelu Behar u Goraždu. Na ovom prijemu prisutnima su se obratili načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prim. dr. Emir Frašto, muftija Hamed ef. Efendić i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Dosadašnjem muftiji Abduselam Sijerčić – Pelam je u ime sugrađana i suboraca iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu uručio priznanje. Novoimenovanom muftiji goraždanskom uručeno je džube kao poklon predsjednika Predsjedništva za vjerska pitanja Republike Turske prof. dr. Mehmet Görmeza, a poklon je uručio g-din Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

(mesihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.