Imamo pravo na postojanje

1
18

Amina Misorep

Mediji u današnje vrijeme skrecu veliku pažnju. No zaista je u njoj koliko istine, toliko i laži. Možda čak lažı i više. Kada nekoga pokušate ometati u radu, ne shvatate da on u stvari počinje bolje da radi. Njemu je i kritika podstrek, znali vi to ili ne.

Medijsku pažnju proteklih nekoliko dana, ako ne i mjeseci, zauzela je gradnja Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Zapravo, sve bi proteklo kako treba da svojih lažnih deset prstiju nisu umješali oni kojih se pomenuti fakultet i ne tiče.
Ljubomora je najgora. Ona od čovjeka oduzme ono najbolje. Ako ništa dobro nije ni imao, onda bude još gore. Zašto se nekoga uopšte tiče nešto što nije njegovo? Iako želi da govori o tome, trebalo bi da se podrobnije raspita o svemu, prije nego li počne okolo širiti neistine.
Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru ima pravo za svoje postojanje i obavljanje nastave, te tako ima pravo i na proširenje svojih prostorija.

Kao student ovog fakulteta  željela bih da skrenem pažnju onima koji se ponašaju nedolično. Jedan čovjek, akademski građanin, ako je to uopšte, mora znati da ne smije nijednu visokoobrazovnu ustanovu omalovažavati, a kamoli spriječiti njeno proširenje ili unaprijeđenje.

Zavist je teška stvar. Najgora. Upravo ona od nas  načini neljude. A ima li išta lošije od toga kada se brat musliman okrene protiv brata muslimana? Umjesto da svi rade za dobrobit svog naroda, “državne pristalice” idu protiv onoga koji je za svoj narod učinio najviše.  Kažu ima pravde. Ja tu pravdu još nisam vidjela. Ako ćes omalovažavati, omalovažavaj argumentima, onako kako dolikuje čovjeku kada nešto hoće da iznese pred neki sud.

Ponižavajuće je pokazati da si nečovjek spram onoga što radi čovjek. Gledajući sve neprilike koje se dešavaju nama, bošnjačkom narodu, shvatam da će se sve to nastaviti jer nismo ujedinjeni.
Mizerija je dijeliti se. Jer svi smo jedno. Svi imamo jedan pokret, jednu misao, jednu ideju. Zašto onda kada se desi da jedan musliman uspje u nečemu, dođe drugi sa svojim pristalicama i sve to pokvari?
Kamo idu te prodane duše?
Zar se ne stide i ne srame što su od istog korijena a tako govore?
Njihova djeca će trebati budućnost.
Njihova djeca će trebati pravdu.
Pa kako onda da se za nju ne borimo?
Bošnjaštvo se ne smije ostaviti.
Onome koga širi , ne treba ga osporavati. 

Svaki građanin će otvoriti oči pred medijskom pažnjom. Ali niko od njih neće otvoriti oči pred istinom. Svako će sumnjati, gledati kroz tuđe okvire, a niko neće pitati šta se zapravo desilo i zašto se desilo. Takav smo mi narod, naivni, velikodušni ali ranjivi, i nikad slobodni. A treba otvoriti oči, treba pogledati u vrijedne ruke radnika i studenata Fakulteta za islamske studije.  Niko ne smije da sumnja u dobro. A uvijek se usudi. Gnusne priče o dobrim stvarima govore samo o onima koji te priče iznose i montiraju. Odnos onih koji to dobro ne podržavaju, može se vidjeti na bilo kom mjestu. To ukazuje na ucjene, na nepoštovanje, na asimilaciju onih koji žele biti dobri državi, a ne svom narodu u toj državi.
Završila bih sa muftijinim riječima, koje je rekao tokom gostovanja na Pink televiziji:
“Ono što gradi Islamska zajednica, sačekajte da završi, to je uvijek najljepše, zato što je Islamska zajednica ključna I glavna institucija koja se bori za vraćanje starog ruha starom gradu i staroj čaršiji.”

                 

Amina Mišorep


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.