Imami IZBNJ obilježili „100 godina Ilmijje“

0
3

BIH, Njemačka -U povodu obilježavanja jubileja „100 godina postojanja i rada Ilmije“ upriličeni su inter-regionalni seminari imama IZBNJ.

Gost predavač na ovim seminarima bio je predsjednik udruženja Ilmije BiH Mensur ef. Pašalić, glavni imam medžlisa Fojnica. Seminar u Dortundu održan je 03.12.2012, na kome su prisustvovali imami sa područja medžlisa/regija Diseldorf i Hamburg-Berlin, u Sindelfingenu održan je 04.12.2012, za medžlise/regije Bajern, Štuttgart i Frankfurt.

Seminari  su započeli prikazivanjem dokumentarnog filma o imamima šehidima u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. Nakon proučenog ašereta imamima se obratio muftija Pašo Fetić naglasivši važnost i ulogu koju je imala ilmija, odnosno imami u bošnjačkom narodu u proteklih 100 godina. To je bio period kada su bošnjaci ostali bez svojih nacionalnih institucija, imali su jedino islamsku zajednicu i ulemu kao orjentir i vodilju.

U vremenu velikih iskušenja imami su bili sa svojim džematlijama i predano radili kako bi emanet vjere prenijeli na mlade generacije. Muftija je ukazao i na perod od 33 godine djelovanja i rada uleme/ imama u bošnjačkim džematima u Njemačkoj. Imami su dali veliki doprinos u organizovanju i okrupnjavanju naših džemata, kupovini i izgradnji džamiskih prostorija. Potom se obratio predsjednik Ilmije u BiH Mensur ef. Pašalić.

U svom nadahnutom izlaganju on se osvrnuo na historijat Ilmije i njen značaj za bošnjački narod, ulogu imama u očubanju vjerskog i nacionalnog identiteta našeg naroda, a potom je govorio o projektima koje je pokrenula Ilmije u proteklih nekoliko godine.

Predstavio je film o imamima šehidima i film o ulozi imama u bosanskoj kraini , kada su se suprostavili namjerama zločinva F. Abdića, koje je snimila Ilmija.

Zatim je predstavio monografiju; „100 godina udruženja Ilmije“. Pašalić je pozvao imame IZBNJ da se organizuju i uključe u rad ilmije i pojasnio kako statut ilmije predviđa organizovanje i rad okružnih odbora za dijasporu. Predsjednik okružnog odbora ilmije za Njemačku i zemlje beneluksa bio bi član glavnog odbora ilmije u BiH i aktivno sudjelovao u radu.

Treći izlagač bio je Dževad ef. Isaković koji je govorio o ulozi i liku imama u radu ilmije.On je podsjetio kolege imama na njihov univerzalni poziv a to je; „pozivanje na dobro i odvraćanje od lošeg“, te o istrajavanju na tom putu sa lijepom riječju i mudrošću za što je potrebno puno sabura, truda i napora. Pozvao je imame da budu dostojni svojih predhodnika koji su časno nosili ovaj emanet i onih koji su dali svoje živote za odbranu dina,naroda i domovine, (imama-šehida).

Na seminaru u Sindelfingenu treći izlagač bio je Ishak ef, Alešević koji je govorio na istu temu. On je takođe nadahnuto govorio o imamskom pozivu i izazovima sa kojima se imami susreću u svojoj misiji. Na kraju prvog dijaela seminara predsjednik ilmije Mensur ef. Pašalić uručio je muftiji IZBNJ  primjerak poznate Ahdname sultana Mehmeda Fatiha,i imamu sa najdužm stažom Ishak ef. Aleševiću,  a imamima domaćinima Omer ef. Sarajliću i Muhamedu ef. Alihodžiću  monografiju „100 godina udruženja Ilmije“. Muftija Pašo Fetić uručio je dekrete glavnim imamima Mehmed ef. Jakuboviću i Aldin ef. Kusuru. Nakon prvog dijela uslijedila je paiza za namaz i ručak kojeg su pripremili domaćini.

(IGBD)

Drugi dio seminara bio je radnog karaktera. Na početku drugog dijela izvještaj su podnijeli glavni imami po medžlisima/regijama o trenutnom stanju i aktivnostima, zatim su putem Bimera prezentirane provedene akcije mešihata IZBNJ u ovoj godini: članarina džemata prema mešihatu, akcije zekata i sadekatul fitra, kurbana, prikuplkjanja stipendija koje vodi fond Gazi Husref-beg, zajedničkih sergija za izgradnju i otplatu džamija.Uslijedile su diskusije imama o izvještajima i prezentiranim akcijama. Bilo je puno prijedloga, pitanja i zahtjeva, a najviše diskusija odnosilo se na slučaj Bilal ef, Hodžića u džematu Ulm, gdje su imami tražili pojašnjenje kako i zašto je imam koji uživa ugled i povjerenje među kolegama, doveden u situaciju da napusti džemat.Jednoglasno je zatraženo da mešihat IZBNJ o ovom i ovakvim slučajevima zauzme jasan stav i zaštiti položaj i status imama. Interesantno je bilo izlaganje i osvrt dugogodišnjeg imama Ahmed ef, Kajoševiča koji je iz svog primjera naveo, kako često imam pored svojih uobičajenih aktivnosti treba da rješava i probleme džematlija odnosno da im pruža podršku i savjete. Dosta osvrta i prijedloga bilo je i na uređivanje mešihatove web-stranice kao javnog medija zajednice i iznošenje stavova i saopćenja zajednice o aktuelnim pitanjima i događajima.Diskutovalo se i o pravilniku o radu imama, te su predložena tri imama u komisiju  za njegovu pzradu. Na kraju seminara doneseni su određeni prijedlozi koji su u vidu zaključaka upućeni mešihatu i saboru IZBNJ na razmatranje.Izabran je inicijativni odbor  koji će do sredine marta pripremiti osnivačku skupštinu ilmije za Njemačku. Članovi inicijativnog odbora su; Kemal ef. Crnac,Kemal ef. Salihović, Ahmed ef. Kajošević, Muhamed ef. Alihodžić i Izet ef. Bibić.  Na kraju koristimo priliku da se zahvalimo predsjedniku ilmije na posjeti, a vrijednim domaćinima na lijepom gostoprimstvu.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.