Imam el-Karadavi – Fetva o osobi koja pije alkohol i obavlja namaz

0
13

Pitanje: Kakav je vaš stav o čovjeku koji pije alkohol i obavlja namaz?

Odgovor: Ovo je, doista, žalosno. Istinski namaz, onakav kako ga je Uzvišeni Allah propisao, odvraća čovjeka od nemoralnih i ružnih postupaka, kao što Uzvišeni i kaže: I obavljaj namaz, doista, namaz odvraća od nemoralnih i ružnih postupaka. Alkohol je, nesumnjivo, jedan od najružnijih i najgorih postupaka, jer šteti čovjekovom razumu, imetku, zdravlju i dignitetu, a da ne govorimo o šteti koju izaziva u društvenoj zajednici.

Ukoliko je čovjek slabog imana, slabog uvjerenja i tanane vjere, pa ga šejtan navede da pije alkohol, treba znati da većina islamske uleme alkohol smatra nečistim, a potpuno pijanstvo je uzrok zbog kojeg se, u tom trenutku, ne može obaviti namaz, jer Uzvišeni kaže: …i ne približavajte se namazu kada ste pijani, sve dok ne budete svjesni onoga što govorite. Kada se čovijek otrijezni, on će saprati tragove alkohola sa sebe, abdestiti se i klanjati, a nadati se je da će mu Allah takav namaz primiti. Također, nadati se je da će ga taj namaz, jednoga dana, odvojiti od grijeha kojeg čini.

Čovjek obavlja jednu svoju obavezu, a to je namaz, ali čini i jedan grijeh, koji je, u ovom slučaju, konzumiranje alkohola. To je loše djelo, a Allah će čovjeku obračunavati i dobra i loša djela. Nikome neće biti umanjeno ni koliko je jedan atom. Bit će mu upisana njegova dobra djela, ali i njegova loša djela: Ko uradi i koliko atom dobra, vidjet će ga, a ko uradi i koliko atom zla, vidjet će ga. Namaz će biti u njegovu korist, a alkohol, ili neki drugi grijeh, na njegovu štetu. Takvom čovjeku nećemo govoriti: “Dok god piješ, nemoj obavljati namaz.” Jer se nadamo da onaj koji obavlja namaz, ali i pije alkohol, jednog dana će se, zbog svog namaza, odreći svoga grijeha i ostaviti ga.

Ukoliko bi me neko pitao, ko je od dvojice ljudi bolji, onaj ko pije alkohol, a ne klanja, ili onaj ko pije alkohol, ali obavlja namaz, zasigurno bih rekao da je bolji, u svakom slučaju, onaj koji pije alkohol i obavlja namaz, jer se više nadamo njegovom dobru i pokajanju, iako i njegovo obavljanje namaza nije istinski onako kako bi trebalo biti, i daleko je od čuvanja namaza na onaj način kako to čine iskreni vjernici: …oni koji namaz svoj čuvaju. Velika je razlika između onoga čiji jezik je vlažan od zikra, spominjanja i veličanja Allaha i onoga čiji jezik je vlažan od alkohola, majke svih zala, koji zaudara na alkohol i kome alkohol odnosi svijest i trezvenost.

 

Autor: dr. Jusuf el-Karadavi

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Imam el-Karadavi – Fetva o osobi koja pije alkohol i obavlja namaz


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.