Ihsanoglu se sastao sa reisu-l-ulemom IZ-a u BiH

0
0

BIH  – Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, sastao se sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem.

Ihsanoglu je s Kavazovićem imao radni ručak u hotelu “Bristol”, a na sastanku, koji je bio zatvoren za medije, razgovarano je o položaju muslimana u BiH.

Ihsanoglu je svoju posjetu Bosni i Hercegovini započeo jutros sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Ihsanoglua i Izetbegovića nakon sastanka, generalni sekretar OIC-a pozvao je Bosnu i Hercegovinu da pristupi u punopravno članstvo Organizacije islamske konferencije.

Ihsanoglu se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, a na Univerzitetu u Sarajevu održao je predavanje studentima. Ihsanoglu je tokom predavanja potrctao da Evropa ne bi doživjela renesansu da nije bilo islama. On je kazao da Evropa nije domaćin već dom islama. On je istakao kako je mirno rješenje najbolje za rješavanje krize u Siriji, jer bi vojno značilo više krvoprolića, ubistava i destrukcije.

Generalni sekretar OIC-a Ihsanoglu sastaće se danas i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.


Generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu: iskoristite sve mogućnosti koje pruža OIC

Bosna i Hercegovina treba postati punopravni član Organizacije islamske saradnje (OIC) i iskoristiti sve mogućnosti koje pruža OIC, poručio je nakon susreta u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu.

Izetbegović je istakao da je glavna tema razgovora bila politička situacija u BiH i regiji. Izrazio je zahvalnost Ihsanogluu na svemu što je OIC uradio za BiH.

„Informirali smo predsjednik Radmanović i ja cijenjenog gosta o političkoj situaciji u BiH i regionu, a zatim smo se fokusirali na mogućnost proširenja ekonomske saradnje OIC-a i BiH. Pitao sam profesora kakve su njegove mogućnosti da BiH dobije ekonomsku podršku, jer već 19 godina ima status posmatrača u OIC-u“, istakao je Izetbegović.

Izetbegović je otkrio da je Ihsanoglu predložio akreditovanje ambasadora BiH u Rijadu za ambasadora u OIC-u, ukoliko već BiH ne može biti punopravna članica, kao što je to uradila Rusija.

„Podsjetio nas je da OIC nije religiozna organizacija samo islamskih zemalja, već da su u njoj posmatrači zemalja poput Rusije, Srbije, Crne Gore, da su redovne članice zemlje sa većinski kršćanskim stanovništvom i da su te zemlje dobile ogromnu pomoć OIC-a. OIC ne stavlja nikakve posebne uslove za članstvo, za razliku od Evropske unije i NATO-a“, kazao je Izetbegović, te dodao da je Ihsanoglu obećao pomoći BiH ukoliko se odluči postati punopravnom članicom.

„BiH je veoma potrebna pomoć. Ne hiljaditi, već desethiljaditi dio investicija islamskog svijeta bi stigao i u BiH. Nama su potrebne investicije u poljoprivredu, mala i srednja preduzeća i njih možemo lako dobiti iz zemalja koje su članice OIC-a“, rekao je Izetbegović.

Generalni sekretar OIC-a Ihsanoglu istakao je da je OIC druga najveća međunarodna organizacija u svijetu, odmah nakon Ujedinjenih nacija. Dodao je da se u OIC-u ne nalaze samo zemlje članice i one sa statusima posmatrača, već i niz aktivista.

„Mi u OIC-u imamo veliko divljene prema ovoj zemlji, pogotovo prema njenom karakteru, zemlji koja ima multikulturalnost, a pogotovo se divimo njenom naslijeđu mira koji je ovdje postojao vijekovima. Ovu priliku želimo iskoristiti da ohrabrimo međunarodnu zajednicu da prevaziđe svoje razlike i da se ujedini u pružanju pomoći ovoj zemlji da preavziđe sve moguće probleme. Rukovodstvo u ovoj zemlji želimo ohrabriti da prevaziđe svoje razlike, kako bi sve išlo u korist BiH. Mi u OIC-u smo spremni da podržimo ovakve napore u svakom pogledu“, poručio je Ihsanoglu i najavio bolju budućnost u razvijanju odnosa između BiH i OIC-a.

Istakao je da bi punopravnim članstvom u OIC-u BiH puno dobila.

„Naša organizacija broji 57 zemalja članica koje istovremeno pripadaju i drugim organizacijama i geografskom području. Albanija i Turska su u Evropi, Turska je članica NATO-a. Imamo i dvije zemlje iz latinske Amerike koje su članice OIC-a. Imamo i zemlje koje su članice i Arapske lige, Afričke unije, ASEANA, Šangajske operacije i drugih. Autoput koji postoji u Albaniji je rezultat finansiranja od strane OIC-a, odnosno investicija Islamske razvojne banke. Zašto ne biste i vi iskoristitli sve mogućnosti koje imate na raspolaganju, vi niste ništa manje Evropljani od njih“, pojasnio je Ihsanoglu.

Generalni sekretar OIC-a tokom dana sastat će se još sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. kavazoviće, a održat će predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu.


Ihsanoglu: Evropa nije domaćin već dom islama

Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, održao je danas predavanje studentima na Univerzitetu u Sarajevu.

Tema predavanja bila je Organizacija islamske saradnje i islamski svijet u 21. vijeku. Na početku obraćanja, Ihsaanoglu je izrazio zadovoljstvo boravkom u Sarajevu, kako je kazao, “koje nazivaju i ‘Jerusalem Balkana’, gdje se džamije, crkve i sinagoge nalaze na istom mjestu”. Ihsanoglu je istakao kako Evropa “nije domaćin već dom islama”.

„Islam je druga religija u Evropi, poslije hrišćanstva“, kazao je Ihsanoglu, te dodao: „Renesanse u Evropi ne bi bilo bez islamskih učenjaka, odnosno Evropa ne bi doživjela renesansu da djela islamskih učenjaka nisu prevedena na druge jezike.“

Islam nije uljez u Evropi, naglasio je Ihsanoglu, dodavši da islama ima u svim zemljama Evrope u različitim oblicima i da je na tlu Evrope prisutan osam stoljeća. On je podsjetio da Jevreja nije bilo u Bosni i Hercegovini dok nije došlo Osmansko carstvo.

„Ne možete nigdje u Evropi naći crkvu i džamiju iz 16. stoljeća, ni u Londonu ni u Madridu, samo u Sarajevu i Istanbulu“, istakao je Ihsanoglu.

Odgovarajući na pitanje o aktuelnoj situaciji u Siriji, generalni sekretar OIC-a je istakao da je sirijska kriza dokazano jedna od najvećih u posljednjih nekoliko godina, jer svi podcjenjuju potencijal i moć sirijskog režima.

„Svi su bili pod iluzijom da će se ono što se desilo u Tunisu i Egiptu dogoditi i u Siriji. Neki su vjerovali da će ono što se desilo Gadafiju biti slučaj i u Siriji. Ali, treba imati u vidu i poziciju Sirije i odnos sa drugim interlokatorima. Mi, kao OIC, smo uključeni u to i ja sam poslao poruku Basharu al-Assadu da udovolji narodu za demokratske promjene, a njegov odgovor je bio: ‘Da, upravu si, napravićemo to’. Ali nije. Postoji međunarodni koncenzus o tome šta ne treba napraviti u Siriji, ali ne postoji internacionalni koncenzus šta treba napraviti u Siriji“, istakao je Ihsanoglu, dodavši da treba tražiti mirno rješenje, jer vojno rješenje bi značilo više krvoprolića, ubistava i destrukcije.

Ihsanoglu je u predavanju studentima Univerziteta u Sarajevu pojasnio ulogu i značaj OIC-a, istakavši da se organizacija zalaže za kooperaciju među zemljama članicama, poštovanje ljudskih prava, te da radi na povećanju procenta pismenosti stanovništva. On je podsjetio da je BiH poslije proglašenja nezavisnosti postala zemlja posmatrač u OIC-u, te izrazio zadovoljstvo progresom koji je BiH napravila u proteklim godinama, a posebno kada je riječ o visokom obrazovanju.

Predavanju, koje je održao Ekmeleddin Ihsanoglu u Rekotratu Univerziteta u Sarajevu, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, rektor Univerziteta u Sarajevu, profesori, studenti i brojne druge zvanice.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.