Igor Lukšić pozvao otpuštene policajce na razgovor

1
5

Rožaje – Otpuštene rožajske granične policajce primiće danas premijer Igor Lukšić, koji je i inicirao razgovor sa njima, saznaju “Vijesti”.

Oni su jučer pisali i ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću od kojeg traže da im odgovori šta je preduzeo povodom njihovog „nepravednog“ otpuštanja s posla.

“Brajović je pred poslanicima obećao da ćemo biti vraćeni na posao ukoliko se dokaže da nijesmo osuđivani za korupciju ili druga krivična djela. Poslali smo mu dokaze za to, pa želimo da nas informiše šta je preduzeo,”rekli su bivši policajci Enver Dacić, Mithat Nurković, Hamdo Murić i Reško Kalač.

Dacić i njegove otpuštene kolege jučer su također uputile zahtjev Unutrašnjoj kontroli policije da im pismeno odgovori šta je preduzela u slučaju rukovodioca Ispostave granične policije Veselina Krgovića za kojeg su ranije utvrdili da je odgovoran za uvrede na nacionalnoj osnovi koje je uputio Enveru.

Njemu je Krgović prije nekoliko mjeseci navodno rekao „da Šiptar kod njega ne može da radi“.

O privatnom zahtjevu za pokretanje istrage u tom slučaju osnovno i više tužilaštvo se još nije izjasnilo, ali je beranski sud odbacio krivicu Krgovića za zloupotrebu službenog položaja uz obrazloženje da su policajci bez posla ostali jer im je istekao ugovor, a ne zbog nacionalne diskriminacije.

Dacićevi sinovi ne idu u školu

Školske klupe dvojice sinova bivšeg graničnog policajca iz Rožaja Envera Dacića, osmogodišnjeg E. D. i sedmogodišnjeg S. D. jučer su bile prazne. Tako će, prema riječima njihovog oca, biti sve dok policija ne rasvijetli prijetnje koje je dobijao.

On je mališane preključe privremeno ispisao iz škole jer smatra da im je, kao i cijeloj porodici ugrožena bezbjednost zbog niza teških prijetnji i opomena koje je dobio nakon što je javno progovorio o prekograničnom švercu.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta su povodom Dacićeve odluke da djecu ispiše iz škole rekli da je „u cilju ostvarivanja ustavnog načela osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu uzrasta od 7 do 15 godina“, te da MPS prati ostvarivanje tog prava.

“Ističemo da je dužnost i obaveza roditelja, odnosno staratelja da omoguće ispunjavanje osnovnoškolske obaveze za svoju djecu a ukoliko tu obavezu ne ispune, podliježu propisanim sankcijama”, saopštila je portparolka MPS Vesna Gajević.

Ona je podsjetila da je prema članu 81 stav 1 Zakona o osnovnom obrazovanju za roditelja, odnosno staratelja koji ne omogući djetetu da pohađa osnovnu školu propisana novčana kazna u iznosu od polovine do desetostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori.

“Prema istom Zakonu, direktor ustanove dužan je da u roku od petnaest dana od dana kad dijete prestane da pohađa nastavu obavijesti nadležnu inspekciju, odnosno Odjeljenje Prosvjetne inspekcije o slučaju,” rekla je Gajević.

Bez odgovora na pitanja o bezbjednosti djece

Iz MPS nijesu saopštili da li će slučaj Dacićeve djece tretirati drugačije, s obzirom na to da je razlog za privremeni ispis to što roditelji smatraju da je mališanima ugrožena bezbjednost, te da bi se zbog toga mogli dovesti u opasnost i drugi đaci koji idu u istu školu. Bez odgovora juče je ostalo i pitanje „Vijesti“ da li MPS, ukoliko u konkretnom slučaju planira da se striktno drži zakona može garantovati bezbjednost učenicima.

Prema tvrdnjama osmogodišnjeg E. D., njega su prije nekoliko dana na školskom dvorištu fotografisale nepoznate osobe uz obrazloženje da će mu donijeti kalendar s njegovom slikom.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.