IFIMES: Miloševićevci odlučuju o budućnosti Srbije

6
3

IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira dešavanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira aktuelna dešavanja u Srbiji povodom drugog kruga prevremenih predsedničkih izbora, koji će se održati 20.maja 2012.godine. Iz analize „MILOŠEVIĆEVCI ODLUČUJU O BUDUĆNOSTI SRBIJE“ objavljujemo najzanimljivije delove.

Prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji održan je 6.maja 2012. Najviše glasova osvojili su Boris Tadić (25,33%) iz koalicije „Izbor za bolji život – Boris Tadić” i Tomislav Nikolić (24,99%) iz koalicije „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić”.

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila je koalicija „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić” (24,01%), koalicija „Izbor za bolji život – Boris Tadić” (22,07%), koalicija „Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS” (14,54%), itd.

Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji održat će se 20.maja 2012.godine. Obojica kandidata, Tadić i Nikolić, predsednici su i svojih političkih stranaka. Boris Tadić je predsednik Demokratske stranke (DS), Tomislav Nikolić je predsednik Srpske napredne stranke (SNS). Iako je pobednik parlamentranih izbora Nikolićeva SNS (24,01%) najverovatnije neće sastaviti novu Vladu Republike Srbije.

Predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori protekli su u znaku osnovanih sumnji i ozbiljnih optužbi za izbornu krađu i neregularnost izbora. Prigovori nisu dolazili samo od strane pobednice Srpske napredne stranke nego i od drugih stranaka, koje su kasnije pod pritiskom vladajućeg režima odustale od prigovora na neregularnost izbora i tako prešutile izbornu krađu. Tipičan primer je manjinska stranka Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i njihov predsednik Ištvan Pastor (Istvan Pasztor), koji su podlegli uticaju režima i na sastanku Republičke izborne komisije (RIK) glasali za usvajanje izveštaja o rezultatima izbora i time legalizovali nepoštene izbore i izbornu prevaru. Njihov glas je bio presudan. Svoj potez je predsednik SVM Ištvan Pastor pokušao opravdati time, da ne žele destabilizovati zemlju i kroz legalizovanje izbora žele sačuvati mir i stabilnost.

Međunarodni institut IFIMES je u prethodnim analizama upozoravao, da državno vodstvo Srbije, kojeg simbolizuje Boris Tadić, funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa. Period od 12 godina vladavine Tadićeve Demokratske stranke za svaku stranku predstavlja isuviše dug period održavanja na vlasti. Aktuelna vlast u Srbiji nije se pokazala imunom na organizovani kriminal i korupciju. To ilustruju mnogobrojni primeri. Neke od primera je navela i EU u rezoluciji Evropskog parlamenta donesenoj 29.marta 2012.godine. EP zahteva od vlasti u Srbiji da provede istrage i reviziju spornih privatizacija 24 preduzeća. Već provedene istrage pomenutih privatizacija ukazuju na ključnu ulogu u većini spornih privatizacija Borisa Tadića i pojedinaca iz vrha i/ili iz blizine Demokratske stranke i Mlađana Dinkića, predsednika G17 Plus i lidera Koalicije Ujedinjeni regioni Srbije (URS). Evropska unija iznela je ozbiljne primedbe na zakonitost provedene privatizacije, posebno u preduzećima „Sartid”, „Jugoremedija”,„Mobtel”, „C market” i „ATP Vojvodina”. EU zahteva od vlasti u Srbiji, da odmah skinu oznaku tajnosti sa dokumenata o privatizaciji i prodaji spornih preduzeća, koji su bili označeni državnom tajnom što je u suprotnosti sa evropskim standardima. Posebno se ističe preduzeće „Mobtel”, koje je prodano kontroverznom austrijskom biznismenu Martinu Schlaffu, kasnije norveškom Telenoru za 1,513 milijardi evra. Ukoliko Tadićeva Demokratska stranka bude ponovo formirala novu Vladu Srbije situacija će biti dovedena do apsurda, jer će reviziju spornih privatizacija vršiti ista vlast, koja je i vršila sporne privatizacije.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da na zahtev EU reviziju spornih privatizacija moraju vršiti nezavisne međunarodne revizorske kuće uz prisutan monitoring.

DA LI JE TADIĆ POVEZAN SA MEĐUNARODNIM KRIMINALOM?

U prethodnim istraživanjima i analizama smo upozoravali na veze Tadićevog režima sa organizovanim kriminalom. Pored pomenutih, Tadića i Dinkića, na povezanost sa kriminalom i kriminalcima nije bio imun ni Ivica Dačić, još uvek aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS). Dačićeve veze sa kriminalom i kriminalcima proističu iz perioda vladavine Slobodana Miloševića. Međutim, zabrinjavajuća je činjenica, da je Dačić ministar, koji je na čelu represivnog organa i između ostaloga u čijoj je nadležnosti i borba protiv organizovanog kriminala, a možda je upravo on i najviše sarađivao sa kriminalcima. Još uvek je nedovoljno istražena Dačićeva uloga u „slučaju Šarić” i trgovini drogama.

Potvrda, Dačičeve veze i saradnje sa kriminalnim strukturama je i njegovo uvrštavanje na „crnu listu” američke Administracije i misteriozno skidanje sa te liste što postavlja pitanje, da li u slučaju skidanja Dačića sa „crne liste” kod američkih organa postoje elementi korupcije?

Takođe, Dačić je jedan od aktera afere „Kofer” u koju je bio uključen tadašnji vice-guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Simić i funkcioner SPS-a Vladimir Zagrađanin. Pritiskom na sud oslobođeni su svih optužbi za uzimanje mita. Viši sud u Beogradu doneo je oslobađajuću presudu, mada je tokom suđenja nepobitno utvrđeno da je u trenutku hapšenja kod Simića i Zagrađanina pronađen kofer sa 100.000 evra. Dejan Simić bio je optužen, da je kao vice-guverner tražio mito od dva miliona evra od predstavnika izraelske „TBI Group” kako bi Kreditno-eksportnoj banci dozvolio rad. Simić je uhapšen 11. januara 2006.godine u svom stanu zajedno sa funkcionerom SPS-a Vladimirom Zagrađaninom. Policija je tada u Simićevom stanu pronašla torbu sa 100.000 evra. Zagrađanin je te večeri bio u poseti kod Simića zajedno sa Ivicom Dačićem, ali je Ivica Dačić napustio stan samo nekoliko minuta pre nego što je u njega upala policija.

Povezanost Tadića sa organizovanim kriminalom ilustruje i poseta norveškog premijera Jensa Stoltenberga, koji je došao u posetu Beogradu i koji je izrazio podršku Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora i mobilnom operateru Telenor u Srbiji, koje je u vlasništvu norveškog Telenora. Upravo je srpski Telenor kroz spornu privatizaciju „Mobtela” posredovanjem Martina Schlaffa prodan Norvežanima, a Boris Tadić je bio predsednik Upravnog odbora „JP PTT saobraćaja Srbije”, koja je bila suvlasnik „Mobtela” i istovremeno bio ministar telekomunikacija.

Boris Tadić je za vreme vođenja ministarstva telekomunikacija u dužem vremenskom periodu bio predsednik upravnog odbora „JP PTT saobraćaja Srbije”, koja je imala zajedničku kompaniju „Mobtel” sa Bogoljubom Karićem. Iz tog perioda nije razjašnjena uloga predsednika Tadića u postupku pokretanja stečaja, utvrđivanja visine unetog osnivačkog kapitala, pripremi kompanije za prodaju za kupca, koji se vezuje za njegovu Demokratsku stranku (DS), sponzorstva koja su išla po nalogu Borisa Tadića i sl. Istražni organi u dosadašnjem radu nisu saslušali niti procesuirali Tadića po ovim pitanjima.

Sporan je ugovor od 4.aprila 2006.godine odnosno kada je nezakonito izvršeno preuzimanje imovine Mobtela od strane novoformiranog preduzeća Mobi 63 i prodaja Mobi 63 Telenoru, koji je proglašen državnom tajnom. Zašto se jedan komercijalni ugovor proglašava državnom tajnom i zbog čijih interesa? Gde je nestalo 1,513 milijardi evra koliko je dobijeno od prodaje „Mobtela” stranom vlasniku?

O ulozi Martina Schlaffa i austrijskog državnog Telekoma u tom poslu/poslovima pokrenuta je istraga u Austriji i austrijsko državno tužilaštvo vodi istrage protiv Schlaffa i drugih pojedinaca koji su u tome učestvovali. Pored istrage tužilaštva formirana je septembra 2011 i istražna komisija austrijskog parlamenta, koja istražuje ulogu pomenutog Schlaffa ali i tadašnjeg vice-kancelara Huberta Gorbacha, koji je učestvovao u tom poslu, tadašnjeg kancelara Wolfganga Schüssela i drugih pojdinaca. Odmah posle osnivanja istražne komsije Schüssel je podneo ostavku na mesto poslanika u austrijskom parlamentu

Da se radi o elementima organizovane kriminalne grupe pokazuje i učešće tadašnje evropske komesarke Benite Ferrero Waldner u tom poslu i još nekoliko visoko pozicioniranih funkcinera EU, ali i funkcionera iz Srbije. Austrijska istraga neminovno će voditi i do Srbije i do uloge Borisa Tadića, Mlađana Dinkića, Vuka Jeremića i drugih te njihovim vezama sa Martinom Schlaffom.

MILOŠEVIĆEVCI GLAVNI OSLONAC TADIĆU I DEMOKRATSKOJ STRANCI

Dubinu krize u srpskom društvu ilustruju i rezultati parlamentranih izbora na kojima je Miloševićeva SPS, koju poslednjih nekoliko godina vodi Ivica Dačić prema broju dobivenih glasova uvrštena na treće mesto. Dačić je pod hipotekom prošlosti odnosno Miloševićevog režima i kriminala. Kada bi u Srbiji bila provedena lustracija Dačiću bi verovatno bilo trajno zabranjeno obavljanje bilo kakve javne funkcije uključujući i one na nivou mesne zajednice. Međutim, Dačić i SPS zahvaljujući Tadiću i DS-u odlučuju o budućnosti Srbije. Čvrstom saradnjom od 2008.godine između Tadićeve DS i nekadašnjim Miloševićevim SPS-om demokratske promene u Srbiji, koje su simbolično započete 5.oktobra 200.godine izgubile su svoj smisao.

Zbog toga se aktuelne vlasti suprostavljaju i otvaranju tajnih dosijea u Srbiji, a otvaranje dosijea bi moglo predstavljati važan test političke volje, da se tajne službe oslobode tereta iz perioda vladavine Slobodana Miloševića.

Međutim, dešava se da Boris Tadić i njegova Demokratska stranka ponovno glavni oslonac traže u Ivici Dačiću i SPS-u kako bi se i dalje održali na vlasti. Tako uz podršku Miloševićeve SPS žele ponovo formirati Vladu i po treći put obezbediti pobedu Tadiću na predsedničkim izborima.

Jedan od ključnih problema Srbije je nedelovanje pravne države. Ukoliko bi delovala pravna država i njene institucije mnogi problemi u srpskom društvu ne bi postojali. Tako ne bi bilo retroaktivnog (naknadnog) utvrđivanja poreza preduzećima u enormnim iznosima, koja preduzeća nisu mogla izmiriti i posle toga uglavnom je sledilo uvođenje stečajnog postupka. Vrši se sistemsko reketiranjem poslovnih ljudi i firmi. Javnosti je poznat slučaj Stanka Subotića, koji je prestankom plaćanja reketa Tadićevom režimu, pre svega DS, postao nepoželjan i sudski procesuiran. Zašto Tužilaštvo nije reagovalo na Subotićeve navode i koji je javno priznao da je plaćao reket Borisu Tadiću i licima iz njegovog okruženja odnosno zašto tužilaštvo nije pokrenulo postupak u ovom slučaju?

Međunarodni institut IFIMES smatra, da bi pobedom Borisa Tadića Srbija ponovno dobila predsednika, koji ne bi delovao u ustavnim okvirima, a život u Srbiji i dalje bi se odvijao u začaranom krugu politike, mafije i kriminala.

Ljubljana, 16.maj 2012.

Izvor: IFIMES.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. pljackanje srbije se i dalje nastavlja sto su nasi dedovi,ocevi i mi izgradili posle drugog svetskog rata sve je otislo na dobos.Fabrike su otete radnicima,poljoprivredno zemljiste se prodaje tajkunima,trgovinska preduzeca na veliko i malo sve je to oteto od radnika i rasprodato bud zasto,Magacinski prostori,samousluge, Ronbene Kuce ,prodavnice na malo(ducani)ama bas sve sto je pripadalo radnickoj klasi je preslo u ruke TAJKUNA, moj zakljucajk je ovakve priroda , za vreme komunista imala je parola fabrike radnicima zemlja seljacima a pare nama(komunistima)imalo je i za radnika pa i seljaka!

  ovi nam uzese i to iz ruku,Fabrike,poslovni prostor, objekte, (bolje) poljoprivredno zemljiste pa i gradsko, radnici na ulice, socijalna beda, nemoral, korupcija,kriminal, prodase sve vragu i dzavolu za svoj interes i svoj dzep i jos im narod slepo veruje !

  0

  0
 2. Ni lijevo ni desno,samo pravo i zažmurite kada idete zamnom.Nigdje vas mi nevodimo već ste tu gdjeste,pa kako vam je tako vam je strpite se,dok mi pozavršavamo naše poslove.Da vas ojadimo još ove četiri godine,da vas bolje izdjelimo,otmemo ono što do sada nijesmo mogli.Negledajte koalicije,sve je to radi što bržeg vašeg nestanka.Ovako nekako izgleda poruka Bošnjacima Sandžaka.Volim i ja vas……….odliježe Sandžačkim brdima.

  0

  0
 3. najbolje ne glasati.tadic da nije bio na vlasti 8 godina.poverovao bih mu.a nikolic poznat od ranije.tako da sam vec poceo da planiram u koju drzavu da idem.:”(
  na lokale pokradose.potkupise pisove…ispastace ovaj narod zbog ovih pisova.znaju oni da Muftija prica istinu. ali lopovu ne odgovara istina.

  0

  0
 4. Bošnjaci nemaju za kog da glasaju u nedelju!
  Tadić prekopava Srbiju tražeći Dražu Mihailovića, podržava genocidnu tvorevinu republiku srpsku..
  Nikolića znamo još od ranije
  Najbolje je ne glasati, pa nek Srbi sami izaberu svog prtedsjednika!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.