2. Juni 2011

BiH – Dobrica Ćosić, bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i ideolog velikosrpskog projekta, čiju cijenu realizacije su platili građani Bosne i Hercegovine stotinama hiljada nevino ubijenih, stotinama hiljada ranjenih i raseljenih i potpunom devastacijom države, pojavio se u javnosti hvalospjevom predsjedniku RS i napadom na reisu-l-ulemu. Ćosić je Milorada Dodika opisao novom pojavom u srpskoj politici, „borben, a spreman na kompromis i odličan taktičar”. Dodik je „u mom doživljaju hrabar i dostojanstven borac za srpska prava i odbranu Republike Srpske na dejtonskim osnovama. Odličan je taktičar”, kaže Ćosić.

Zatim, Ćosić nastavlja izvrtati stvarnost ustvrdivši da je rat u BiH od 1992. do 1995. godine bio internacionalni vjerski rat i odriče Bošnjacima pravo na nacionalno ime: “Muslimani pod imenom Bošnjaka nastavljaju da se bore za `unitarnu Bosnu` na načelima Islamske deklaracije Alije Izetbegovića uz izdašnu podršku svih dosadašnjih `visokih predstavnika` i sadašnjeg gospodina /Valentina/ Incka. Hrvati se bore za separaciju sada svoje Herceg-Bosne; Srbi se bore da odbrane Republiku Srpsku na dejtonskim načelima”.

Zanimljivo, i velikosrpskom ideologu Ćosiću kriv je reisu-l-ulema, baš kao i nekim antiislamistima i islamofobima u Sarajevu, jer je “poslije svega što se dogodilo u tom svirepom ratu, teško shvatljivo odsustvo političkog razuma bošnjačkih političara i agresivnog reisu-l-uleme koji se ne odriču svojih ratnih ciljeva – unitarne Bosne i želje za poništenjem RS. Ponašajući se kao srpska žrtva, oni vjerskim šovinizmom podgrjevaju permanentnu i agoničnu krizu konfederalne dejtonske tvorevine”, poručuje Dobrica Ćosić.

Savez za bolju budućnost osudio stavove velikosrpskog ideologa

Ovakve zastrašujuće i morbidne konstrukcije kojima se negira ime jednom narodu, mijenja karakter rata, iznose neistine o državnom ustrojstvu, optužuje vrhovni poglavar muslimana, bez sumnje zaslužuju adekvatan politički i društveni odgovor.

Rijasetov web-portal, s vremena na vrijeme prenosi stavove političkih partija oko nekih bitnih pitanja za muslimane Bošnjake i Islamsku zajednicu, kao što je to činio vezano za pitanje vjeronauke kada su svoje stavove iznijeli BOSS, A-sda, Asocijacije mladih SDA, a ovom prilikom prenosi reakciju Saveza za bolju budućnost, u kojoj se kaže:

– Najnovije ocjene i stavovi Dobrice Ćosića srpskog nacionalističkog teoretičara o aktuelnom, političkom trenutku BiH nedvosmisleno pokazuju da velikosrpski projekat i dalje živi s druge strane Drine.

“Otac nacije” kako su Ćosića prozvali u dramatičnim godinama raspleta jugoslovenske krize u srbijanskoj javnosti umjesto da sudski odgovara za kreiranje i provođenje zločinačke politike u Bosni i Hercegovini javno dijeli lekcije o podobnosti i nepodobnosti aktera javne političke scene u BiH karakterizirajući agresiju na BiH kao vjerski rat.

Savez za bolju budućnost BiH oštro osuđujući istupe Dobrice Ćosića istovremeno procjenjuje da oni dolaze u trenutku potpunog nejedinstva političkih snaga u BiH i političke dezorijentisanosti vladajućih političkih stranaka. Istovremeno SBB BiH javno postavlja pitanje kako da se u okviru nekih dijelova SDP i SDA pojavljuju medijski napadi na vjerske institucije i poglavara Islamske zajednice dosta sinhronizovano sa napadima iz srbijanskih nacionalističkih krugova.

Ukazujući na ove činjenice Savez za bolju budućnost BiH kao lider opozicije poziva sve patriotski orijentisane političke stranke, nevladine organizacije i pojedince da svojim angažmanom odbace pokušaje protivnika BiH da državu i narod vrate u politički period devedesetih godina uoči agresije na našu zemlju.

Izvor: Rijaset.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles