28. April 2011

Sjeverni Sandžak – Komentarišući Izetbegovićevu izjavu iz Karađorđeva, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji kaže za „Politiku” da autonomija Sandžaka nema nikakve veze sa dezintegracijama i da „ta implikacija ne stoji”.

Muftija Zukorlić, u izjavi za „Politiku” poručuje kako se slaže sa Bakirom Izetbegovićem da Sandžak kao autonomna regija treba da ima svoje mjesto u ujedinjenoj Evropi, ali da „stepen autonomnosti te regije treba dogovoriti kroz otvoren dijalog sa predstavnicima vlasti”.

I ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin za “Politiku” kaže da u cjelosti podržava izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da su dezintegracije na Balkanu završene i da jedna od evropskih regija može biti i Sandžak: „Mislim da će ta poruka imati pozitivan efekat na Zukorlića i Dodika”, ističe ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

„Autonomija Sandžaka je doprinos integracijama, a one su naša budućnost. Jedinstvena Evropa je šansa za sve nas, ali nije dobro da se integracije prave na nezdravim i neravnopravnim osnovama, gdje jedni u te integracije ulaze kao države i entiteti, a drugi kao razasute grupe pojedinaca. Autonomija Sandžaka će samo doprineti evrointegracijama ovog prostora”, smatra Zukorlić.

Ugljanin smatra da su evropske integracije Srbije i ekonomska stabilnost i razvoj čitavog regiona, kao i Sandžaka, dva najvažnija pitanja koja se danas postavljaju pred odgovorne političare.

Autonomija Sandžaka samo će doprinijeti evrointegracijama ovog prostora, smatra glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: Politika.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles