I to je moguće: Poslovni prostor u industrijskoj zoni na Kokinom Brodu izdaje se za 0 dinara

0
7

Rezultat slika za I to je moguće: Poslovni prostor u industrijskoj zoni na Kokinom Brodu izdaje se za 0 dinara

Nova Varoš – U sklopu Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2019. godini, opština Nova Varoš će uz pomoć Ministarstva privrede izvršiti rekonstrukciju spoljne hidrantske mreže poslovne zone „Inova“ na Kokinom Brodu. Realizacijom ovog projekta poslovna zona “Inova” će biti kompletno opremljena za nove direktne investicije i otvaranje novih radnih mesta, jer se otvaraju uslovi za potpisivanje još dva ugovora sa novim kompanijama koje bi zaposlile najmanje 40 novih radnika.

Tim povodom industrijsku zonu “Inova” danas je posetio narodni poslanik Krsto Janjušević i sa predsednikom opštine Nova Varoš Radosavom Vasiljević razgovarao sa vlasnikom jedinog korisnika poslovnog prostora.

Preduzeće “Avdić” iz Prijepolja bavi se proizvodnjom konditorskih proizvoda i u ovoj industrijskoj zoni su dve godine.

“Naša obaveza je bila da da zaposlimo 50 radnika. Obavezu smo ispunili i do sada smo uložili u mašine preko dva miliona evra, a ove godine ćemo uložiti još milion. Naše proizvode izvozimo na prostoru bivše Jugoslavije, Bugarsku, Švedsku, Rusiju, Severnu Makedoniju” kaže vlasnik preduzeća Fiko Avdić.

On ističe da je odskoro počela proizvodnja novih proizvoda i da je za početak uloženo pola miliona evra.

“Sve do sada smo isključivo radili i ulagali sopstvena sredstva ili uz pomoć kredita, od države nismo koristili nikakva podsticajna sredstva, ali ćemo ove godine prvi put aplicirati za nepovratna sredstva koja daje država za otvaranje novih radnih mesta i za kupovinu mašina. Imamo sreću da naši zaposleni dolaze iz okolnih sela Rutoša, Radojine, Kokinog Broda, Seništa tako da za sada nemamo problem sa radnom snagom”, kazao je Avdić . On je rekao da je za njihovu proizvodnju zainteresovan američki investicioni fond kao i da su ovo preduzeće prepoznali kao stabilnog partnera.

U prilog tome govore zaposleni radnici kojih je trenutno oko 150. Brankica Matijević zadovoljna je uslovima rada i tvrdi da joj posao nije težak kao i da bi ovakvih firmi trebalo da bude više u novovaroškom kraju. Njen kolega Aleksa Lapčević ističe da je u ovoj firmi od početka proizvodnje i da su primanja redovna a poslodavci korektni.
Milica Lapčević je takođe u ovoj firmi od početka i kaže da je zadovoljna primanjima. “Za nas iz ovog kraja ovaj posao je mnogo važan, posao je dobro plaćen, radimo muž i ja i sasvim lepo možemo da živimo od naših plata”, tvrdi ona.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević podseća da su uslovi u industrijskoj zoni veoma povoljni jer se prostor izdaje za nula dinara a jedini uslov je zapošljavanje što većeg broja radnika. On je potvrdio da preduzeće Avdić u Novoj Varoši zapošljava trenutno najveći broj radnika, ali i da su u potrazi za novim investitorima.

“Mi ovde imamo oko 24 hiljade kvadrata, očekujemo dolazak novih investitora jer se sve više njih raspituje. Naš posao je da im izdamo opremljen prostor sa omogućenom strujom, vodom i uslovima za protivpožarnu zaštitu koju do sada nismo imali. Nama je u ovom momentu država mnogo pomogla kroz projekat rekonstrukcije spoljne hidrantske mreže, koji se direktno odnosi na protivpožarnu zaštitu, što je bio osnovni uslov za dolazak novih investitora, jer je taj nedostatak bio osnovni razlog zašto su mnogi od njih odustali”, ističe Vasiljević.

Narodni poslanik Krsto Janjušević je prilikom obilaska pogona preduzeća “Avdić” kazao da je razgovorao sa vlasnikom Fikom Avdićem o svim problemima i načinima kojima se može dodatno pomoći kako bi podstakli još bolji poslovni ambijent.

“Ono što je važno je činjenica da je pre nekoliko dana Ministarstvo privrede odobrilo projekat u vrednosti od 15 miliona dinara za dodatnu sanaciju spoljne hidrantske mreže što je veoma važno za infrastrukturu jedne industrijske zone. nastavićemo da se trudimo da stvorimo uslove da što više investitora dođe u ovu poslovnu zonu koja ima ogroman potencijal. U susednoj opštini Priboj imamo industrijsku zonu koja je za veoma kratko vreme zaživela i u kojoj sada radi preko 400 radnika. Taj projekat je podržan od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sada nam je ideja da stavimo akcenat na maksimalno upunjavanje proizvodnih pogona i kapaciteta u ovoj poslovnoj zoni Inova”, rekao je poslanik Janjušević.

On je istakao da je za ceo ovaj kraj važan nastavak radova na koridoru 11 od Preljine do Požege i da će to biti putokaz novim investitorima.

“Trudićemo se da privučemo što više investitora ovde jer je to jedini način da ovdašnji ljudi ostanu, da se razvijamo i da ovaj kraj vrati prepoznatljivost kako u oblasti turizma tako i u industriji koja ga je nekada krasila”.

Janjušević je istakao da u Novoj Varoši ima više ozbiljnih privrednika, kojima lokalna samouprava treba maksimalno da izađe u susret, a ono što se sa nestzrpljenjem očekuje je rešavanje imovinsko – pravnih odnosa i stvaranje uslova za prodaju imovine RH centra na Zlataru, što je za turizam ovog kraja mnogo važna stvar.

“Sa popunjavanjem Inove i prodajom RH centra, Nova Varoš ima veoma dobru perspektivu”, zaključio je Janjušević.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.