17. Februar 2011

Sjeverni Sandžak – Beograd , 17. februara 2011.  Samostalni sindikat metalaca Srbije zatražio je u četvrtak od vlade da i sa njima započne pregovore kako bi se iznašlo rešenje za nagomilane probleme u toj grani i težak materijalni status zaposlenih a u suprotnom su najavili štrajk i proteste.

“Imajući u vidu da ste predusretljivo stupili u pregovore sa nekim dugim sindikatima, čiji radnici imaju daleko veću platu nego radnici u metalskoj industriji, koji stvaraju novu vrijednost i na taj način pune budžet, zahtjevamo da u ime 70.000 članova sindikata metalaca stupite u pregovore sa nama”, ističe se u saopćenju pomenutog sindikata.

U saopštenju se navodi da sindikat metalaca nema namjeru da opstruiše štrajk prosvjetnih radnika, već da ukaže na težak materijalni polozaj zaposlenih u toj grani.

U pismu koje je prosledjeno predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministarki finansija Diani Dragutinović i Ministarstvu ekonomije se takodjer kaže da većina radnika u metalskom sektoru platu prima sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci i to na nivou minimalne zarade.

I oni koji primaju prosječnu zaradu od 22.000 dinara ne mogu sebi niti svojoj porodici da obvezbede zdrav i normalan život, ističe se u saopćenju koje je potpisao predsjednik tog sindikata Zoran Vujović.

Izvor: Beta.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles