23. Juni 2010

Sjeverni Sandžak – Osim oštre reakcije SNP Mirsada Đerleka i blage reakcije SDPS Meha Omerovića, još su se neke strane oglasile po pitanju fotomontaže muftije Muamer ef. Zukorlića u listu Blic.

.

.

Beogradska nadbiskupija, sekretar Milutin Novaković:

“Opšti stav Katoličke crkve je da bilo kakvo izrugivanje vjerskih osjećanja daje prostora da se neko osjeća uvrijeđenim i da nije dobro da se tako nešto radi. Ne treba se igrati sa vjerskim osjećanjima ljudi.

Demokratska stranka, portparol Jelena Trivan:

“Nije iznenađujuća reakcija muftije i Islamske zajednice u Srbiji. Reakcija je bila očekivana i opravdana, ali je dobro što se dnevni list u kojem je fotomontaža izvinuo.

Sloboda medija je ograničena slobodom i pravima drugih i ona ne može postati prostor anarhije i haosa. Naročito treba voditi računa da mi živimo u Srbiji koja je devedesetih godina prošlog vijeka prošla kroz teške trenutke i napete vjerske odnose, pa zbog toga moramo vrlo pažljivo da se ponašamo kada su u pitanju crkve i vjerske zajednice.“

Demokratska stranka Srbije, potpredsjednik Miloš Aligrudić:

„Autori mi nisu baš jasni. Ako je cilj bio da se neko uvrijedi, mislim da nema razloga da se to radi. A ako je razlog politički i ako je pozadina politička, onda unošenje vjerskih simbola nije najbolje rješenje.“

O ovom pitanju nisu se htjeli oglasiti, nasuprot pritisku novinara, Srpska pravoslavna crkva na čelu sa patrijarhom Irinejom i Stranka demokratske akcije na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles