Hutba ef. Spahića: Birači mu kopaju po smeću, a on hoće osam hiljada maraka!

0
11

BiH – Zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić održao je jučer hutbu u Begovoj džamiji u Sarajevu, na kojoj je govorio o iskušenjima današnjeg vremena, naglašavajući da živimo u “vrlo teškom i opasnom vaktu” i da je pred običnim čovjekom velika misija da “sačuva  svoju dušu”.

Slijeđenje strasti

Podsjetio je na upozorenja poslanika Muhammeda, a. s., svojim sljedbenicima da ne slijede svoje strasti, jer “one čovjeka čine i slijepim, i gluhim, i nijemim”.

– Ona (strast) jednostavno ovlada čovjekom i on ne gleda je li nešto halal ili haram. Daj, pokupi… Svejedno je njemu što njegovi birači rove po kontejnerima, on hoće da on ima pet, šest ili osam hiljada maraka. A vi, birači, eto vam kontejneri, pa rujte! Zašto? Jer ga je strast obuzela! Učinila ga je slijepim i nijemim. Zato kaže Poslanik: “Slijeđenje strasti vaša srca odvraća od istine.” Onaj ko ide za stomakom, da mu je u “živa usta”, ne može vidjeti Božiju Istinu – poručio je vjernicima hafiz Spahić.

Istakao je da “živimo u vrlo teškim iskušenjima, gdje čovjek lahko može izgubiti dušu”.
A dunjaluk je, veli, prolazan i njegov rok niko ne može pomjeriti.

– Nema hećima da može čovjeku produžiti življenje i sekundu dalje. Kad edžel (smrt) dođe, gotovo je. A dunjaluk je ahiretska njiva i što posijemo na ovoj njivi, valja žnjeti. Jer, ne može se sijati trnje, a jesti pšenični somun. Onaj ko sije trnje, ima da jede trnje! Ima da mu se o glavu obije. Na dunjaluku se postiže i Dženet i Džehenem. Nema ni Dženeta ni Džehenema dok ne dođemo na dunjaluk. Moramo proći preko dunjaluka da bismo mogli zaraditi Dženet ili Džehenem. A svima je dunjaluk dat. On je trka, pa bujrum. A ahiret Allah, dž. š., daje samo onima koje On voli – istakao je Spahić.

Duša kao zalog

Pozvao je vjernike da iskoriste ovozemaljski život za dobra djela, jer je “naša duša naš zalog”, pa će “ono što ja i ti radimo, i ona morati da ispašta”.

– Da bi čovjek sačuvao dušu ispravnom, mora misliti na povratak i obračun pred Allahom.
Nadugo planiranje vašu brigu veže za dunjaluk. Ti si planirao da napraviš ovo, napravio si ga, a odmah hajde pravi drugo. Pa se ne možeš ni okrenuti, a valja ti uraditi treće. Nemaš kad pomisliti da ti valja sve to ostaviti iza sebe. Ne možeš ga ponijeti u kabur. Ta duga planiranja vežu čovjeka za dunjaluk. …Džehenemska vatra će pozivati i tražiti da u nju uđu oni koji su okretali glavu, koji su bili oholi i oni koji su kupili imetak i čuvali ga. Dakle, ta buktinja džehenemska pozivat će one koji budu grešni. Zato, kaže Allah, dž. š., za grijeh nema otkupa – zaključio je hafiz Spahić.

Bacali se na dunjalučke koristi kao lavovi

– Sigurno će, kaže Poslanik, na Kijametski dan doći jedan narod i imat će dobrih djela kolika su brda. Pa će im biti naređeno i oni i ta njihova djela da idu u Džehenem. Kad je Poslanik ovo rekao, neko od ashaba je pitao: “Pa jesu li oni klanjali?” Poslanik je rekao: “I klanjali i postili i dio noći provodili u ibadetu.” Ali, kada bi se pojavila kakva dunjalučka korist, džaba sabah i podne, oni su se na tu korist bacali kao lavovi. Ne gleda je li halal ili haram. Trči za njom. K’o lav kad se baci za svojom žrtvom. Tako su se i oni bacali za dunjalučkom koristi. Onda ostaje vjera po strani – naveo je efendija Spahić.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.