Husović se, osim vođenja Vlade, bavi i osiguranjem

1
15

Rožaje – Dio javnih funkcionera u svom imovinskom kartonu nije naveo da su osnivači, direktori ili članovi upravnih odbora privatnih i državnih preduzeća u Crnoj Gori.

To pokazuju podaci sa portala provjera.me, koji je još u probnoj fazi, a koji su pokrenuli nevladina organizacija CEMI i Komisija za sprečavanje sukoba interesa, pod pokroviteljstvom američkog USAID-a.

Tako je i površnim pregledom sajta lako ustanoviti da se podaci o imovini pojedinih funkcionera razlikuju, u pojedinim slučajevima i drastično, iako u dijelu slučajeva Komisija još nije ažurirala najnovije podatke o imovini koje su joj dostavili funkcioneri ili da se u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) pojedina preduzeća vode kao aktivna, iako sve dostupne informacije ukazuju na suprotno.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović, prema podacima CRPS, član je odbora direktora AD MAGNAT Osiguranja iz Podgorice, iako ni u jednom imovinskom kartonu to nije naveo. AD MAGNAT je osnovan 7. aprila 2010. godine. Početkom te godine, to preduzeće je bilo u žižu javnosti jer je Agencija za nadzor osiguranja Magnatu oduzela dozvolu za rad. Vlasnik je tada bio izvjesni Nedžib Kačar, protiv koga se vodilo više postupaka pred sudovima u Srbiji, a predsjednik borda direktora Magnat osiguranja bio je Husović.

Ne odgovara na pozive i poruke

“Bio sam do 10. juna predsjednik borda Magnat osiguranja nakon čega sam podnio ostavku. Dva puta sam do sada tražio da se ona zavede”, kazao je tada “Vijestima” Husović. Da mu je ostavka prihvaćena, tada nije bilo dokaza. Husović se sinoć nije javljao na telefon i nije odgovarao na poruke.

Prema CRPS, gradonačelnik Berana Vuka Golubović, osnivač je DOO ENERGOMONTE, koja se bavi proizvodnjom električne energije, iako toga podatka nema u njegovom kartonu. To preduzeće je registovano u maju 2012. godine. Gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač je, prema podacima iz Centralnog registra, član odbora direktora u AD “Biševo” Rožaje koje se bavi proizvodnjom tepiha i prekrivača za pod, registovano 2003.

Gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš, po podacima CRPS, istovremeno je izvršni direktor u firmi Volvo Montenegro Motors u Tivtu koja se bavi održavanjem i popravkom motornih vozila, što nije prijavljeno u njegovom imovinskom kartonu. Prema CRPS, to preduzeće je registovano 2003. godine. Sekretar Vlade Žarko Šturanović član je odbora direktora AD “Održavanje željeznickih voznih sredstava”, registrovano je na CRPS-u, iako tog podatka nema u njegovom imovinskom kartonu.

U imovinskom kartonu zamjenika Miomira Mugoše Vladana Vučelića se ne navodi da je predsjednik Upravnog odbora u firmi “Ambiente” u Podgorici koja se prema navodima sa sajta CRPS bavi čišćenjem životne sredine i druge aktivnosti u vezi sa upravljanjem otpadom. Firma “Ambiente” je registovana 2004. godine čiji je osnivač tadašnje javno komunalno preduzeće i italijanska firma, a frmirano je zbog izgradnje nove deponije.

Baze podataka državnih institucija pune grešaka

Pregled je pokazao i da institucije za veliki broj funkcionera često imaju pogrešne podatke i da su generalno baze podataka državnih institucija veoma loše. Tako je direktor Fonda rada Kemal Đečević, prema podacima CRPS, istovremeno i  predsjednik Upravnog odbora u DOO “Fabrika mašina” u Podgorici, što nije naveo u svom imovinskom kartonu.

Đečevića je iznenadila informacija da je njegovo ime među odgovornima u toj firmi. “Nikada čuo za to. Pojma nemam”, kazao je Đečević. Međutim, matični broj predsjednika Upravnog odbora ove firme je isti kao i Đečevićev koji je on ranije dostavio Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa.

On je nakon provjere sajta “Vijestima” pojasnio da se taj podatak odnosi na fabriku “Radoje Dakić”, koja ne postoji od 2006. godine, čijim sjednicama UO nikada nije prisutvovao. On je rekao da je provjerio imovinski karton, te da mnogi podaci na sajtu Komisije nijesu tačni.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović je prema navodima sa sajta CRPS i član Odbora direktora u Hemomontu. To ne stoji ni u njegovom imovinskom kartonu iz 2013. godine, a on je juče za “Vijesti” demantovao da obavlja tu funkciju.

“Više od godinu nisam u Hemomontu”, kazao je Hrapović.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.