Husović: “Nema pritiska na Bošnjake uoči popisa!”

4
15

Južni Sandžak – Bošnjačka stranka smatra da je popis prijevashodno statistička kategorija, čijim se provođenjem, pored ostalih segmenata, želi dobiti jasna slika o stanovništvu u Crnoj Gori. Očekujemo da će se popis upravo tako i sprovesti , te da će se građani slobodno i bez pritisaka izjašnjavati o svom državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju, maternjem jeziku, kazao je Husović

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović odbacio je u razgovoru za Portal Analitika stavove dijela udruženja Bošnjaka iz SAD koji su ustvrdili da crnogorske vlasti vrše pritisak na Bošnjake kako bi se na predstojećem popisu od 1. do 15. aprila nacionalno izjasnili kao Crnogorci.

– Do sada nemamo informacija o tome da neko – na bilo koji način – vrši pritisak na građane ili naše sunarodnike, sugerirajući im da izjasne na ovaj ili onaj način. Svaki takav pokušaj bio bi, smatramo, veoma štetan za ambijent u kojem građani treba da se osjećaju slobodno i iskazuju svoj nacionalni ili vjerski identitet, kazao je Husović za Portal Analitika.

U tekstu koji je prije nekoliko dana objavljen na veb sajtu “bosnjaci.net” tvrdi se da su u aktivnosti režima na asimilaciji Bošnjaka uključeni diplomatija i tajna služba Crne Gore. Također, u tekstu na spomenutom sajtu istaknuto je “da svi koji su vjerovali vladajućem klanu da je Crna Gora sekularna, odnosno građanska, država i garant suživota različitih kultura i vjera nisu morali dugo živjeti u iluziji”.

– Bošnjačka stranka smatra da je popis prijevashodno statistička kategorija, čijim se provođenjem, pored ostalih segmenata, želi dobiti jasna slika o stanovništvu u Crnoj Gori. Očekujemo da će se popis, upravo tako i sprovesti , te da će se građani slobodno i bez pritisaka izjašnjavati o svom državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju, maternjem jeziku, kazao je Husović.

Diplomatija dobra za Bošnjake : Rafet Husović, koji je ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore kaže da ne zna motive takvih stavova dijela bošnjačke dijaspore niti da li iza takvih akcija stoji, kako se nagađa u nekim medijima, muftija Zukorlić iz Novog Pazara.

– Nisam siguran da cijela bošnjačka dijaspora misli kao uredništvo sajta bošnjaci.net. Mislim da ne, jer je naša dijspora dala veliki doprinos obnovi državnosti Crne Gore. Smatram da je naša diplomatija tokom posljednjih nekoliko mjeseci uspostavila dobre odnose sa dijasporom. Posebno sa inicijativom o izgradnji puta Plav – Gusinje – Podgorica preko Albanije, jer je po tom pitanju iskazano veliko nezadovoljstvo naše dijaspore, smatra Husović, dodajući da u suštini ne zna koja snaga stoji iza pomenutog sajta ali da nema informacije da je u pitanju muftija Zukorlić.

Bilo pritisaka pred popis 2003. godine : Husović je dodao da je tokom popisa 2003. godine, bilo u nekim sredinama, pritisaka, prijetnji, čak i otvorenih ucjena prema sunarodnicima, sa jasnim porukama da se ne iskazuju kao Bošnjaci, a širene su insinuacije i laži da je to , navodno, usmjereno protiv Crne Gore, koja je tada bila u državnoj zajednici sa Srbijom.

– Vrijeme i događaji koji su uslijedili demantovali su te neistine.Crna Gora je danas nezavisna država, a Bošnjaci su – u najvećem broju svojim glasovima – doprinjeli njenoj nezavisnosti. Time su potvrdili svoju privrženost ovoj državi i demokratskim vrijednostima ali i iskazali jasnu potrebu za očuvanjem svog nacionalnog identiteta i većim učešćem u institucijama sistema, kaže ministar.

Husović smatra da će se na ovom popisu još više građana Crne Gore nacionalno izjasniti kao Bošnjaci.

– Zbog toga smatramo da će, na ovom popisu, još slobodnije i u većem broju, bez pritisaka i ucjena, iskazati svoj nacionalni bošnjački identitet. Uostalom, Bošnjaci su narod koji se nalazi i u Ustavu Crne Gore, kao i bosanski jezik, imamo i svoj Bošnjački nacionalni savjet koji finansira država, rekao je Husović.

Položaj sve bolji: Govoreći o položaju Bošnjaka u Crnoj Gori Husović je kazao da je sve bolji, navodeći da je Bošnjačka stranka dio državne vlasti i sve je prisutnija u institucijama, vjerujemo još više u narednom periodu.

– Značajan broj Bošnjaka nalazi se i u drugim partijama na vlasti koje su građanske profilacije. Primjera radi ,u državnom parlamentu ima jedanaest poslanika bošnjačke nacionalnosti, od kojih su osmoro iz DPS i SDP-a, a trojica iz BS. Sigurno je da ćemo pažljivo nadzirati proces popisivanja, jer nam je veoma stalo da se ljudi izjašnjavaju slobodno, kaže Husović.

On ističe da je i Evropska unija jasno poručila da je veoma zainteresovana da se popis u Crnoj Gori odvija u slobodnom ambijentu, bez tenzija i politizacije.

– Mislimo da je to i interes države Crne Gore. BS u potpunosti podržava ovakav pristup i doprinjećemo stvaranju uslova, u kojima svaki građanin u Crnoj Gori može slobodno da iskaže svoj nacionalno opredjeljenje, vjerski osjećanje ili jezički identitet, rekao je Husović.

DPS da poštuje koalicioni sporazum: Predsjednik BS je ponovio da su nakon sjednice GO BS traženo poštovanje koalicionog Sporazuma sa DPS u potpunosti jer se prema ocjenama taj dokument ne poštuje u cjelosti.

– U martu 2009. godine smo sklopili koalicioni sporazum sa DPS-om i moram istaći da se nije išlo po dogovorenoj dinamici iz tog ugovora. Očekujemo veće prisustvo Bošnjaka u državnim organima kroz pojedine Upravne odbore i veću proporcionalnu zastupljenost naravno vodeći računa i o stručnim referencama, navodi Husović.

Govoreći o neuspješnom usvajanju izbornog zakonodavstva, Husović je odbacio kritike da su Bošnjaci iz BS dijelom odgovorni za neusklađivanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom jer se čeka popis na kojem će se vidjeti nacionalna struktura Crne Gore.

– Na funkcionere Bošnjačke stranke, pogotovo na Kemala Purišića ta konstatacija apsolutno se ne može odnositi. Mi smo bili kooperativni i u suštini nikada nismo bili problem. Mi smo usaglasili naše stavove i to je srednja varijanta onoga što su ponudili DPS i SDP sa jedne i SNP sa druge strane. Ima tu i drugih problema, to ne zavisi od nas, a BS samo poštuje ono što je jednom usaglašenio na Radnoj grupi kao i preporuke Venecijanske komisije, zaključio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Bošnjačke stranke i ministar u Vladi Crne Gore Rafet Husović.

Izvor: PortAlanlitika.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. muslimani u pljevljima preziru zukorlica jer su prepoznali njegov agresivan i lukavi stav !! zeli samo nemire zarad licnih interesa ..obican je licemjer i manipulant i nista vise ! u raskoj ste oblasti imajte na umu..sandzak ne postoji!

 2. nisu jos izdajice. Ali vagaju da to budu. Bojim se da trguju sa vlastima Sandzak. Ali nesto mi smrdi da gledaju za sebe privilegije i stanove i pozicije a da Sandzak im sluzi kao samo sredstvo ucjene.
  Sandzak treba da bude u srcu i da sa njim nema trgovine. A narod jadni tretiraju samo kao dijelove glasacke masine.
  Dace Bog osvjestice se narod shvatice sve mahinacije.
  Hvala dragom Bogu na fenomenu muftije Zukorlica. On je nas Hasan el Benna. Inspirisace on mnoge generacije Sandzaklija. Tek sa njim se sandzacki tocak pokrenuo. Pogotova nama pojedinim u juznom Sandzaku daje nam energiju i nadu podsticaj i samopouzdanje i covjek koji daje dignitet muslimanu svojim djelovanjem. Prethodne generacije su imale kompleks nize vrijednosti. Prateci muftiju taj kompleks je iscezao. Naravno muftija je institucija i uspjeh je ekipni.
  Ako Bosnjacka stranka podrzi trasu muftije Zukorlica imace uspjeh i u crnoj gori i Sandzaku ako ne pa ostace bez SMOMENA jer Sandzak je projekat koji je neupitan.

 3. i oni imaju sulejmana ugljanina izdajnika…
  a sta je sa ovim policajcima sto su ostali bez posla a zaposlili ste cetnike na njihova mesta… a ni ti neces dugo isto kao sulejman i rasim gotoviste izdajice bosnjckog naroda…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.