Humanitarna akcija

0
15

Evropa – Generalni konzul Republike Crne Gore, gospodin Abid Crnovršanin, u četvrtak 10 februara 2011 godine, primio je delegaciju zavičajnog udruženja “Dijaspora Bošnjaka Kosova – Njemačka” e.V. koju su činili predsjednik udruženja Osman Destanović iz Gutersloha, Jupo Rastoder iz Kelna i Mišo Agović iz Frankfurta, članovi Upravnog odbora. U srdačnom i prijateljskom razgovoru dominirale su uglavnom dvije teme. Prva tema odnosila se na dosadašnju saradnju ove udruge i konzulata sobzirom da je najveći broj članova ovog bošnjačkog udruženja porijeklom iz Crne Gore, te da najveći broj posjeduje državljanstvo i pasoše Crne Gore čime su direktno vezani za administrativne poslove konzulata. Osim toga većina njih posjeduje imovinu, pored one na Kosovu i u Crnoj Gori, te su robinskim, prijateljskim, zavičajnim i drugim vezama vezani za ovu državu, bez obzira što im je matična država Republika Kosovo.

Tokom razgovora predsjednik udruge, gospodin Destanović, zahvalio se generalnom konzulu gospodinu Crnovršaninu na pružanju konzularne pomoći članovima, simpatizerima i sponzorima udruženja koji za rad konzulata, cjelokupnog osoblja ove institucije, imaju samo riječi hvale. Ljubaznost i expeditivnost u uslugama koje pruža ovaj konzulat po riječima članstva rijetko se gdje mogu sresti. Još se nije desilo da je neko vraćen bez obavljenog posla iako je bilo slučajeva da se u konzulat odlazilo bez predhodno zakazanih termina, što je iziskivalo dodatne napore zaposlenih u ovoj ustanovi. Nikad se ne žali truda da bi gosti, stranke, otišli zadovoljni i obavljenog posla. Na osnovu izjava članova i simpatizera UDBK Njemačka e.V. ovaj konzulat i cjelokupno njegovo osoblje se može istaći kao pozitivan primjer kako se radi sa strankama i želimo da tako ostane i ubuduće.
Projekat humanitarne akcije

Druga tema bila je humanitarna akcija, “Dijaspora – Bijelom Polju”, za šta je inicijativu dao i pokrenuo gospodin Jupo Rastoder – predsjednik udruženja “Sandzak” e.V. , iz Kelna i ujedno član UDBK – Njemačka e.V..

Cilj akcije je da se prikupe srestva za pomoć staračkom domu i domu za djecu u zaostalom razvoju u Bijelom Polju. Akciju su podržala sva relevantna udruženja koja čine gradjani iz Crne Gore : Udruženje “Sandzak” e.V. iz Kelna, udruženje “Klub Balkan 93″e.V. iz Sunderna, udruženje “Plavskogusinjski Merhamet “e.V. iz Olpi, udruženje “Bošnjačka Kulturna Zajednica” e.V. iz Hannovera, udruženje “Dijaspora Bošnjaka Kosova – Njemačka” e.V., istaknuti biznismeni i pojedinci sa područja Crne Gore na privremenom radu ili stalnom boravku u Njemačku. Razgovoru je prisustvovao i gospodin Sokolj Dacić, sekretar asocijacije crnogorskih udruženja iz Frankfurta koji takodje podržava akciju kojoj će po najavama pristupiti još udruženja, firmi i pojedinaca.

Pošto je pažljivo saslušao izlaganje cijelog porjekta humanitarne akcije od strane gospodina Jupa Rastodera, Generalni konzul je pozdravio namjere organizatora i odazvao se molbi koordinatora akcije, gospodina Rastodera, da podrži i pomogne ovu humanitarnu manifestaciju koliko bude u njegovoj moći, i kao čovjek, i kao predstavnik institucije na čijem se čelu nalazi.

Koristimo priliku da se u ime Organizacionog odbora humanitarne akcije još jednom zahvalimo Generalnom konzulu, gospodinu Crnovršaninu na toplom prijemu, razumijevanju i prihvatanju pokroviteljstva akcije. Takodje se zahvaljujemo cijelokupnom osoblju konzulata na gostoprimstvu, maksimalnoj pažnji i ljubaznosti.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.