Huka, huka na vuka, a lisice meso nose

2
72

U našem lijepom Sandžaku, svi problemi Bošnjaka i drugih građana su riješeni, živimo u ekonomskom blagostanju i sigurnosti. Desetine autobusa dovoze mladiće iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Luksemburga, Skandinavije i drugih evropskih država na prviremeni ili stalni rad u naše gradove gdje zarađuju enormno mnogo, usljed toga što imamo veliki problem da popunimo radna mjesta. Svaki Sandžaklija je upošljen u svojoj branši i, uglavnom, obnaša dobro plaćene a manje zahtjevne funkcije. Naše institucije se brinu o problemima svakog građanina, cijeli Sandžak ispresijecan je autoputevima sa po pet i šest traka, željeznica najrazvijenija u Evropi, aerodrom najsavremeniji i najfrekventniji na Balkanu. BDP po glavi stanovnika drugi u Evropi, a treći u svijetu, svega imamo u izobilju. Kolektivna i individulana prava svakog pojedinca iznad evropskih i svjetskih standarda. Ponosimo se ekonomskim uspjesima, i baš kao u Njemačkoj odbacujemo projekte za izgradnju nove glavne željezničke stanice, iako gubimo preko stotinu miliona eura potrošenih na izradu projekta, jer istim nije predviđen koridor kretanja i stajališta za leteće automobile, za koje procjenjujemo da će u skorijoj budućnosti postati realnost. Sve smo namirili, obezbjedili budućnost generacijama koje slijede, unaprijed za nekoliko stoljeća, i u tome nadmašili recimo Luksemburg. Školstvo nam je na najvećoj razini, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država koje izdvajuju 70% ukupnih poreza za obrazovanje mi odvajamo 75%. Postali smo respektabilna regija. E sad kad smo sve eto namirlili, vrijeme je da budemo društveno odgovorni i prihvatimo se rješavanja regionalnih i svjetskih problema, u prvom redu naših komšija Srba i Albanaca. 
Koju naučnu fantastiku žive pojedini političari! Ili kako bi rekao naš mudri narod: Jedan kaže da je hadum, a drugi ga pita koliko ima djece! Vrijeme je da se prekine sa tridesetgodišnjom praksom zamlaćivanja Bošnjaka Sandžaka. Vrijeme je da se pogledamo u oči, i da nam umjesto ovih jeftinih trikova tipa Huka, huka na Vuka a lisice meso nose oni, koji obnašaju rukovdstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća i loklanih vlasti SDA-SDP i SDP-SDA polože račune za još četiri uprazno potrošene godine, četiri generacije mladih koje su otišle i odlaze u potrazi za egzistencijom, za katastrofalno stanje naših institucija, za urbanistički haos i saobraćajni kolaps, za neriješene probleme i neimplementirana kolektivna i individualna prava, za još hiljadu stvari gradiranih prema loša, gora, najgora u državi, regionu, svijetu…

Obaveza nam je i emanet da od njih tražimo to polaganje računa, da ih sklonimo iz društvenog života, ne zbog nas, ne zbog Vas, ne zbog naših komšija Srba, Albanaca i Crnogoraca, već zbog generacija Bošnjaka i građana Sandžaka koje se ovih godina rađaju i koje će se rađati i u Sandžaku, ali i diljem svijeta! Obaveza je ove generacije da zaustavi dalje propadanje, destrukciju, degradaciju i nazadluk na kojima se temelji jedna sandžačka politika i kriminal, lopovluk, ucjene i nemoral kojima teži druga sandžačka politika. Nema nama spasa bez nas, ne može nam niko pomoći do mi sami sebi, uz Božiju odredbu i milost.

Autor: dr. Jahja Fehratović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Dobro Autor: dr. Jahja Fehratović reče : huka na vuka, a lisice meso nose.
  ,,Ko nas vara, ne pripada nama” Ko naš narod vara, ne pripada našem narodu t.j. nama” To su te političke lisice koje potcenjuju inteligenciju svog naroda.
  Vidimo mi da nas vodeći poolitičari varaju zarad lične koristi. Videli smo tek kad smo došli u situaciju da svojoj dijeci ponudimo prazan tanjir, zatvorene fabrike , besperspektivnost i svađe političara u skupštinama koji nista ne popravljaju stanje a jedu haram plate i nije ih stid.
  Vreme je da svako prvo počisti svoje dvorište pa tek da priča o čistoći. Vreme je da svako prvo bude pošten pa tek da priča o poštenju. Ja sam iskusio da sam došao u stanje da nemam sinu šta reći da bi ostao u Sandžaku. Tad sam shvatio da nas vodeći poolitičari varaju zarad lične koristi. “Ko nas vara, ne pripada nama”.A varaju nas i prodaju svi političari koji napuštaju Sandžačku lađu i svoj brod i odlaze pod srpsku zastavu .

  0

  0
  • Ko ih placa za toga i rade “Svi do jednog ! Da bi bar nesto da poguraju da se koja fabrika otvori u Sandzak da ne idu sve u Sumadiju !

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.