21. April 2018

U Islamskom centru Zagreb svečano je otvoren međunarodni znanstven simpozij u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i Evropske akademije nauka i umjetnosti (EASA) na kojem će u dvodnevnom programu brojni stručnjaci iz različitih perspektiva sagledati temu “Religija i politika”.

Generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Muamer Zukorlić je u ime Akademije uvodnim govorom svečano otvorio simpozijum sa predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftijom akademikom Azizom Hasanovićem i Evropske akademije nauka i umjetnosti akademikom Asimom Kurjakom.

Stručne radove će u dvodnevnom simpozijumu izlagati članovi BANU: akademik Muhamed Filipović: Odnos između transcendencije i svjetskog, akademik Muamer Zukorlić: Religija i politika između kolaboracije i antagonizma, akademik Aziz HasanovićReligijske zajednice pred izazovima sadašnjice, akademik Asim Kurjak: Religija i politika o ljudskoj reprodukciji, akademik Mustafa Cerić: Kritika čiste politike

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako su se simpoziju ove godine priključili Europska akademija znanosti i umjetnosti i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti koje će sa svojim stručnjacima pomoći u analizi ovogodišnje teme.

“Ono što nam je cilj jeste da preveniramo svaki oblik isključivosti. Najgore stanje jest ako imamo religijsku isključivost na političku uključivost ili obrnuto. Smatramo da smo na istom putu jer radimo i služimo istim ljudima, koji su pored toga što su građani, i vjernici koji pripadaju nekoj od vjerskih zajednica”, poručio je muftija Hasanović.

Simpozij okuplja 35 stručnjaka različitih profila koji će izlagati danas 20. i sutra 21. aprila, a nakon završetka simpozija bit će izdan zbornik.

/AA/BANU

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles