Hodžić: Kurpejović je samoproglašeni lider Muslimana u Crnoj Gori

3
51

Južni Sandžak – Dosadašnji Član UO Savjeta muslimanskog naroda Mithad Hodžić kazao je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika da je predsjednik Matice muslimanske i član Savjeta muslimanskog naroda, dr Avdul Kurpejovićsamoproglašeni lider Muslimana u Crnoj Gori.

On je istovremeno objelodanio da istupa iz svih organa Savjeta Muslimanskog naroda jer su, kako je kazao, u vlasništvu Avdula Kurpejovića i naveo da će se ubuduće nacionalno izjašnjavati kao Bošnjak.

Hodžić je reagovao na stav Kurpejovića koji je pozvao pozvao birače muslimanske nacionalnosti da ne stavljaju svoje potpise za elektore članovima dosadašnjeg Savjeta muslimanskog naroda: Sabriji Vuliću, Bajramu Bikiću, Fahrudinu Derviševiću, Kadriji Kurpejoviću, Lutvu Zaimoviću, Mahmutu Omerhodžiću, Mithatu Hodžiću, Muratu Međedoviću, Mustafi Kalamperoviću, Mustafi Bektaševiću, Sabru Pepiću, Salihu Dobardžiću, Semiru Smakoviću i Suadi Begović, jer su, kako je naveo u saopštenju, iznevjerili povjerenje muslimanskog naroda.

Kao dosadašnji član UO Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore, a prije svega kao savjestan građanin Crne Gore, smatram se pozvanim i dužnim reagovati na određene navode samoproglašenog lidera Muslimana Crne Gore Avdula Kurpejovića, i ukratko pojasniti čitaocima o čemu se sve tu radi i šta iza svega toga stoji, navodi u reagovanju Hodžić.

Naime, Kurpejović je, kako je objavljeno, oštro kritikovao rad Savjeta muslimanskog naroda, čiji je i sam član. Ne ulazeći u ocjene rada Savjeta, kao i ne sporeći pravo svakog čovjeka da javno iznosi svoje stavove o svakom važnom društvenom pitanju, ipak su u ovom slučaju indikativni razlozi svemu tome, tvrdiHodžić koji je u podužem saopštenju objasnio svoje stavove.

– Prvo. Jedan od glavnih razloga gosp. Kurpejovića je da se samopromoviše i nametne kao kandidat pred izbore elektora i novih članova Savjeta, sve po oprobanom sistemu: niko ništa ne zna i niko ništa ne radi, pa eto ni Savjet, kako bi to trebalo tj. kako bi to gosp. Kurpejović želio. Na taj način on vještom zamjenom teza želi optužiti članove Savjeta za ono što on kao član Savjeta i predsjednik Matice muslimanske nije uradio ili je pogrešno uradio, o čemu je u medijima bilo povremenih informacija, a do kojih bi, kako je sistem predvidio, svakom građaninu u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama trebalo omogućiti slobodan pristup, tvrdi Hodžić.

Drugo. Gosp. Kurpejović se duže vrijeme nalazi u sukobu interesa, jer kao član UO Fonda za manjine odlučuje o raspodjeli sredstava Fonda svim korisnicima, pa i nevladinoj organizaciji Matici muslimanskoj čiji je on dugogodišnji predsjednik, tako da istovremeno utiče na dodjelu sredstava i na njihovo trošenje. Radi se o ogromnim sredstvima Matice muslimanske, koja je, uglavnom, usmjeravao za neke svoje projekte, dok su svi ostali dobijali samo mrvice. O ovim nepravilnostima i sukobu interesa u kojem se nalazi Avdul Kurpejović su u prethodnom periodu nebrojeno puta upozoravale mnoge građanske NVO, čak o tome postoji i presuda Upravnog Suda Crne Gore,a o čemu su pisale i mediji, jasno je da je lični i materijalni interes gosp.Kurpejovića osnovni motiv njegovog muslimanstva, navodi Hodžić.

Treće. Da je materijalni interes glavni aršin djelovanja gosp. Kurpejovića u Savjetu i Matici muslimanskoj postoji obilje dokaza. Jedan od njih je njegova medijska izjava od prije nekoliko dana da “Srbi nijesu manjinski narod u Crnoj Gori”. Cilj je jasan: izbaciti srpsku manjinu iz korišćenja sredstava Fonda za manjine, kako bi se povećala sredstva ostalim manjinama – računajući tu na dobit za Maticu muslimansku ciji je predsjednik Avdul Kurpejović. Bez obzira što cilj ovakvih istupanja, po meni, nije prevashodno politički, on može da ima ozbiljne implikacije na političke odnose unutar crnogorskog društva. Da li gosp.Kurpejović promovise velikodrzavna stajališta iz Memoranduma 2 SANU, da Srbi u svim exjugoslovenskim republikama treba da budu konstitutivni narod,ili je pa riječ o nekom drugom interesu ostaje nejasno pitanje,a svi dobro znamo koliko su velikodržavni projekti nanijeli stete samostalnosti i nezavisnosti države Crne Gore.

Četvrto. Nasuprot naznačenom interesu koji gosp. Kurpejović konstantno ostvaruje kao član Savjeta i predsjednik Matice muslimanske, njegovo djelovanje na afirmaciji interesa muslimanskog naroda je minorno, nerijetko i sasvim suprotno. Naime, javnosti nisu poznate njegove aktivnosti na borbi protiv diskriminacije Muslimana i drugih građana Crne Gore, npr. slučaju deportacija izbjeglica ,slučaju Bukovice, slučaju Štrpci,kao I ostalim pitanjima koja su bitna za multietničko crnogorsko društvo itd. Konstantno o tim prevažnim temama ćuti i muti. Hoće da je lider jednog naroda a neće da se legalnim sredstvima bori za njegovo odgovarajuće mjesto u društvu!

Gosp. Avdul Kurpejović je lično diskriminirao Muslimane vjernike tako što pojedinim uposlenicima u Muslimanskom savjetu nije omogućavao odlazak na molitvu petkom (džuma), i dr., bahato time naglašavajući i namećući svoj ateizam, a u svojim knjigama on pojam musliman definise u značenju kao bogu pokoran,kontradiktornost u tom pogledu je svima jasna. Uz sve to njegovo neprimjereno osporavanje pripadnicima islamske vjere da se izjašnjavaju kao Bošnjaci, bitno doprinosi antagonizmima unutar jednog jedinstvenog naroda a reflektuje se i na cijelo crnogorsko društvo. Zadatak nevladinog sektora nije da dijeli i diskriminira, već da protežira i primjenjuje domete civilnog društva.

Peto. Na neprimjerena ponašanja gosp. Kurpejovića ukazivao sam na sjednicama Savjeta i u drugim prilikama. I pored toga što u Savjetu i Matici muslimanskoj djeluje jedan broj obrazovanih i korektnih ljudi, ali nažalost njegova stajalista u konacnici određuju rad i djelovanje Savjeta Muslimanskog naroda. Zadnje istupanje gosp. Kurpejovića u javnosti, bilo je kap u prepunoj čaši vode. Osjećao sam se nelagodno i izmanipulisano.

Zato ovom prilikom saopštavam da istupam iz svih organa Savjeta Muslimanskog naroda koji se nalaze u “vlasništvu” gosp. Avdula Kurpejovića, ubijeđen da je sve perfidna igra u funkciji unošenja novih podjela među pripadnike jednog istog naroda, što se negativno reflektuje na odnose u crnogorskom društvu čijem sam oblikovanju i sam nastojao i nastojim dati svoj skromni doprinos. Na kraju želim reći da su mi nebuloze gosp.Kurpejovićapomogle da jednom zauvijek razbijem zablude o podjelama,koje on generiše,među crnogorskim Bosnjacima kao lojalnim građanima samostalne i nezavisne Crne Gore I da se nađem među onima koji su napustili Kurpejovićevomuslimanstvo i svrstali se u redove Bošnjačkog naroda. Što znači da se ja od sada u nacinaolnom smislu izjašnjavam kao Bošnjak. Bez namjere da bilo kome namećem svoje stavove,iskreno se nadam da će ove činjenice biti presudne da građani Crne Gore koji su se dosad izjašnjavali kao Muslimani uvide ovu zabludu i da se ubuduće u nacionalnom smislu izjasne kao Bošnjaci, zaključio je Hodžić.

(portalanalitika)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. sabljo u pravu si da je avdul komunjara,ali ovdje grijesis kad kazes da je zbog plijena sukob,gospodin autor teksta je makar dosao tobe sto bi rekli,nije sramota padnut ali je sramota ne ustat.A autor teksta je ustao hvala Bogu i naveo odlicna zapazanja i cinjenice u tekstu,a ti sad sabljo mlati praznu slamu ili procitaj jos jednom tekst,mozda i ti dodjes tobe:-)

    0

    0
  2. Ovaj kurpejovic je jedna nista roba,stara komunjara, A sto se tevbe tice,vidi se da ste se posvadjali oko podjele plijena. Sad si Bosnjak,a dje si bio ranije? Toboze se sjetio sta treba da budes. Sve bi ja vas na vjesala jer ste jedne obicne splacine koje su se prodale za saku eura. Nekakvi muslimani,a Dzamije nikad vidjeli nisu.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.