SPORNI KONKURS – Hoće li nepravedna raspodjela budžeta za medije biti poništena?

2
59

Šta se radi sa novcem građana Novog Pazara?

Novi Pazar – Završen je prvi konkurs za finansiranje projekata medija, koji su obilježile brojne nepravilnosti. Gradsko vijeće Novog Pazara je od ukupno sedam prijavljenih, odobrilo sredstva za pet. Odlukom gradskog vijeća grada Novog Pazara izvršena je raspodjela novca građana Novog Pazara. 38 200 eura mjesečno se raspoređuje na sljedeći način:

– Regionalna TV Denis Mavrić – 34 300€

– TV Jedinstvo Šerif Marukić – 2400€

– Radio100+ Ishak Slezović – 800€

– YuRadio – 400€

– Sandžak Danas – 400€

Glas Sandžaka i Žurnalistik plan nisu dobili sredstva, jer njihovi projekti nisu prihvaćeni. Komisiju su činile tri osobe, Aida Dedović, kao predsjednica komisije, Edib Honić i Hana Salihagić, kao članovi komisije. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jeste da su sredstva medijima odobrena u trajanju od tri godine, što asocira na to da novi konkurs neće biti raspisan ni naredne, a ni godinu poslije.

Kontaktirali smo predstavnike vlasti u Novom Pazaru zadužene za ovaj sektor. Na sajtu Gradske uprave stoji da je gospodin Seadetin Mujezinović zadužen za oblasti omladine, sporta, medija i kulture. U razgovoru sa njim dobili smo informaciju da nije zadužen za sektor medija. Gospodin Mujezinović nas je dalje uputio na odjeljenje za informisanje. Lopta odgovornosti nastavila se prebacivati na druge organe vlasti, pa smo došli do načelnika Gradske uprave Ahmedina Binjoša, koji nas je ljubazno uputio na gospođu Hanu Salihagić koja je na kraju prekinula igru prebacivanja, rekavši nam da sve potrebne informacije konkursa imamo na sajtu Grada, međutim na sajtu grada se ne nalaze pitanja koja nas zanimaju.

Izdvojena sredstva od 36 700 eura mjesečno koliko se na račun privatnih firmi u vlasništvu Denisa Mavrića i Šerifa Marukića, bliskih saradnika Rasima Ljajića su 96% budžeta predviđenog za medije. Kao što se čulo, konkurs nije mogao da se preuzme sa interneta, te veliki broj medija nije imao priliku da konkuriše. Pitamo vlast, da li je ovo pravedna raspodijela novca građana Novog Pazara.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.