Hoće li Miroslav Tuđman spomenuti i otimanje pomoći za BiH?!

0
3

BiH – Hrvatska se treba izjasniti hoće li Tuđmana osloboditi obaveze čuvanja državne tajne

Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je danas Hrvatskoj da se u roku od 14 dana izjasni da li namjerava da Miroslava Tuđmana oslobodi obaveze čuvanja državne tajne, budući da ga je odbrana Radovana Karadžića odredila za svog svjedoka.

Hrvatska takođe može da navede i pod kojim uslovima i modalitetima bi uklonila takvu obavezu, navodi se u nalogu.

Odbrana zločinca Karadžića je tražila da sa nekadašnjim šefom Hrvatske tajne službe (HIS) i sinom bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana razgovara o navodnom švercu oružja za Armiju BiH preko Hrvatske.

U ranijem dopisu, Hrvatska je obavijestila vijeće da je ispoštovan nalog i Tuđmanu predat obavezujući nalog na osnovu kog je on trebalo da prisustvuje intervjuu sa pravnim savjetnikom optuženog.

Tuđman se saglasio da prisustvuje intervjuu, na kome je trebalo da bude prisutan i zastupnik hrvatske vlade, ali zbog Tuđmanovog statusa potencijalnog svjedoka on nije bio oslobođen generalne obaveze čuvanja državne tajne.

Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson je krajem avgusta boravio u Zagrebu. Bilo je planirano da se sastane sa Tuđmanom da bi ga odbrana oslobodila obaveze prisustva, budući da se ranije izjasnio da neće odgovarati na pitanja.

Predstavnici Hrvatske saopštili su Robinsonu da nema zakona ili procedure prema kojoj bi Hrvatska mogla da bilo koju osobu oslobodi obaveze čuvanja državne tajne zasnovano na njegovom statusu potencijalnog svjedoka.

Hrvatska je, međutim, nagovijestila da ne bi imala prigovor da Tuđmana oslobodi obaveze čuvanja državne tajne za davanje odgovora na određena pitanja ukoliko bude određen za svjedoka i zatražila od pravnog savjetnika optuženog informaciju o temama koje bi bile pokrivene tokom takvog intervjua, navodi se u nalogu sudija.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.