Hoće li BiH dobiti nove uvjete za ukidanje viza?

0
21

BiH – BiH je proteklog petka konačno ispunila sve uvjete iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima! Odluka o ukidanju viza BiH sada je u rukama birokrata iz Brisela i zavisit će od njihove dobre volje.

Međutim, na datum ukidanja viza dosta će utjecati i procedure koje su usljed primjene Lisabonskog sporazuma izmijenjene u odnosu na one koje su važile u vrijeme kada su Srbija, Crna Gora i Makedonija dobile viznu liberalizaciju.

Nove procedure

Zvaničnim organima u BiH koji su radili na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta nije poznato kakve su nove procedure i hoće li biti novih zahtjeva, te šta im je sada činiti kako bismo konačno bili stavljeni na listu za bijeli šengen. Ipak, tvrde da nema nijedan razlog da za građane BiH već od 1. jula ne budu ukinute vize.

U novembru prošle godine na listi zahtjeva Evropske komisije (EK) nalazilo se devet obaveza koje još moramo ispuniti. Sada spremno dočekujemo tim evropskih eksperata koji 8. februara trebaju doći u BiH, u kojoj će tokom dvosedmične provjere prekontrolirati sve što smo posljednjih mjeseci učinili iz oblasti sigurnosti.

Prema zvaničnim podacima do kojih smo došli, postavljena je većina čitača biometrijskih pasoša na graničnim prijelazima. Treba biti postavljeno još 15, što ne zavisi od nas, već brzine isporuke aparata. Pretpostavlja se da će to biti završeno u naredne dvije sedmice.

Završen je i dio koji se odnosi na sačinjavanje i usvajanje preostalih podzakonskih akata potrebnih za osiguranje efektivne provedbe Zakona o graničnoj kontroli. Još je potrebno da državni ministar prometa i komunikacija Rudo Vidović tokom sedmice potpiše podzakonski akt koji se odnosi na njegovo ministarstvo.

Izdavanje dokumenata

Uskoro se očekuje da stignu knjižice potrebne za izdavanje putnih i identifikacionih dokumenta za izbjeglice. Služba za poslove sa strancima analizirala je stanje izbjeglica s Kosova, a rješenje će biti doneseno u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca.

Akcioni plan za borbu protiv organiziranog kriminala trebao bi se naći na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH. Inače, naša zemlja, izradila je i potpisala uputstvo za informiranje obveznika o izvještavanju o sumnjivim transakcijama, te je raspisan konkurs za upražnjene pozicije direktora i zamjenika policijskih agencija. Usvojen je Krivični zakon BiH, a u petak 29. januara potpisan i sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija.

Podrška Austrije

Prošlosedmična posjeta bh. delegacije Beču rezultirala je apsolutnom podrškom Austrije ukidanju viza BiH. Zvaničnici ove zemlje poručili su nam da će njihov glas biti neupitan, ako BiH na vrijeme ispuni sve uvjete iz Mape puta.

Lobiranje kod Nijemaca

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović večeras bi, kako saznajemo, trebao otputovati u Berlin, gdje će pokušati izlobirati njemačku podšku za što skorije ukidanje viza građanima BiH. Poznato je da je Njemačka zajedno sa Belgijom do sada bila najveći protivnik toga.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.