Hladni radijatori samo u Novom Pazaru i Priboju

0
5

Novi Pazar, Priboj – Početak grejne sezone u Priboju je krajnje neizvjestan zbog nedostatka mazuta i dugova u toplani preduzeća „Stan“, koje posluje u sastavu korporacije FAP i koje greje oko 250.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

U rezervoarima toplane u gradu na Limu na zalihama nema ni grama mazuta i kako kažu u „Stanu“, ovo preduzeće zbog finansijskih problema u kojima se nalazi nije u mogućnosti da bez pomoći općine i države obezbedi dovoljne količine energenata za uspješan start grejne sezone.
Novopazarska toplana je u tehničkom smislu spremna za grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra, ali su za sada obezbedili energente samo nekoliko dana.
– Problem uglja smo riješili za ovu godinu, ali problem oko nabavke mazuta, koji je naša ali i obaveza općine, nismo, i za sada nemam konkretan odgovor kako ćemo dalje. Znam da do 30. oktobra nećemo moći da vratimo mazut pozajmljen iz robnih rezervi, jer je naplata i dalje veoma loša i kreće se na mjesečnom nivou od sedam do devet miliona dinara – kaže Bojan Biočanin, direktor „Toplane“.
Zbog velikih dugovanja koje preduzeće „Energetika“ ima prema Robnim rezervama i NIS-u, početak grejne sezone u Trsteniku je krajnje neizvjestan. „Energetika“ Robnim rezervama duguje više od 100 miliona dinara za mazut dobijen u prošloj grejnoj sezoni, a nema mogućnosti da plati dug.
U pirotu mazuta za 20 dana
– Dio obaveza možemo da izmirujemo, ali nema šansi da platimo kompletan dug. Moraćemo da nađemo neko rešenje do 15. oktobra kada počinje grejna sezona, a za to nam je potrebna pomoć države i lokalne samouprave – kaže Boris Vukmirović, direktor „Energetike“.
U pirotskoj “Toplani” kažu da će nova grejna sezona početi na vrijeme iako za početak imaju rezerve mazuta, što je dovoljno za 20 dana grejanja. Veliki je problem kako će “Toplana” vratiti pozajmljeni mazut Robnim rezervama i nabavljati nove količine mazuta
Toplana JKP “Badnjevo” iz Negotina već je obezbedila i uskladištila dovoljne količine ogrevnog materijala, mazuta, ogrevnog drveta i uglja za prvih desetak dana grejne sezone.
Uprkos ogromnim potraživanjima od preko 110 miliona dinara, vranjsko JP „Novi dom“ spremno dočekuje predstojeću grejnu sezonu. Direktor Goran Petrović ističe da trenutno ima mazuta za grejanje stanova i lokala za petnaestak dana. Ukoliko neuredne platiše ispune svoje obaveze, u „Novom domu“ se nadaju da će blagovremeno da obezbede 2.200 tona mazuta, koliko je potrebno za jednu grejnu sezonu.
U Majdanpeku bez problema
U majdanpečkoj toplani sve je spremno za početak nove grejne sezone i pored prošlogodišnjih problema u snabdevanju toplotnom energijom, nadležni očekuju da će ovogodišnji proces snabdevanja proteći bez problema.
– Zalihe su dovoljne do kraja oktobra – kaže Enes Šivšić, v.d. direktora JKP „Komunalac“ Majdanpek.
JKP „Gradska toplana“ iz Niša spremna je za početak grejne sezone i imaće dovoljno energenata tokom jeseni i zime jer je sa „Jugorosgasom“ postignut dogovor o načinu izmirenju duga za gas u iznosu od 400 miliona dinara.
I loznička „Toplana“ spremno dočekuje grejnu sezonu. Kako navode u „Toplani“, ovo preduzeće ima obezbeđenih 50 tona mazuta za jednu od kotlarnica koja nije prebačena na gas, što će biti dovoljno za najmanje 15 dana, a dug od 13,5 miliona dinara Direkciji za robne rezerve (3,5) i „Loznica-gasu“ (10) trebalo bi da bude izmiren do kraja oktobra ili će biti sklopljen reprogram.
Traže pomoć države
U smederevskom Javnom preduzeću za stambene usluge i toplifikaciju završavaju ovih dana remonte tako da će sve biti spremno za početak grejne sezone. Na zalihama imaju 512 tona mazuta, što je, kažu, dovoljno za nešto više od mjeseca dana grejanja.
U Valjevu je sve tehnički spremno da grejanje počne 10. oktobra, a zaliha mazuta ima za prvih mjesec dana sezone, nakon čega, upozoravaju u JKP, „bez pomoći države iz robnih rezervi dalja nabavka mazuta je neizvjesna“.
Kragujevačka „Energetika“ obezbedila je 38.000 tona uglja i 1.400 tona mazuta, a ostatak će sukcesivno biti nabavljan tokom grejne sezone.
Građani Bora, priključeni na daljinsko grejanje, kojih je gotovo 90 odsto ove godine, ne moraju da strepe od predstojeće zime, jer je su nadležni u ‘’Toplani’’ obezbedili ugalj za grejnu sezonu koji će otplaćivati na rate.
Prema riječima Nebojše Božinovića, direktora zaječarske „Toplane“, mazuta trenutno nema, ali će biti obezbeđen na vrijeme, tako da će grejanje početi 15. oktobra.
U toku radovi na toplovodu
Kruševačka „Gradska toplana“ je već izvršila hladne probe u 80 odsto daljinskog sistema grejanja, a energenti se nabavljaju planiranom dinamikom. Jedini problem mogao bi da nastane zbog radova na kritičnim dijelovima toplovoda koji su još uvijek u punom jeku.
U Gradskoj toplani u Jagodini poručuju da je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu i da ona neće biti ,,ništa lošija nego prošle godine“, kao i da se očekuje normalno snabdevanje gasom tokom cijelog grejnog perioda.
U Komunalnom preduzeću „3. septembar“, koje gazduje sa četiri gradske kotlarnice i greje oko 52.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, kažu da na zalihama imaju mazuta i da će grejna sezona u Novoj Varoši starovati na vrijeme.

Izvor: Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.