Hitno izabrati doktora

0
6

Nova Varoš – Oni koji još nisu izabrali svog ljekara, ovu birokratsku prepreku trebalo bi da prevaziđu prilikom prvog narednog odlaska kod doktora, jer je ovih dana počela primena Uredbe Ministarstva zdravlja prema kojoj je za ovjeru zdravstvene knjižice, pored plaćenih doprinosa, potreban i izbor ljekara.

Prema riječima dr Sanje Vranić, direktorke novovaroškog Doma zdravlja, većina osiguranika u zlatarskom kraju je, ipak, izabrala svog ljekara i to su uglavnom stariji pacijenti, koji su i često odgovorniji prema svom zdravlju. Ona ističe i da je u posljednjih mjesec dana nešto veće interesovanje pacijenata za izjašnjavanje za izbor ljekara opšte medicine. Neizjašnjenih u ovoj kategoriji je oko tri hiljade osiguranika. Najviše je procentualno registrovano pacijenata kod izabranog pedijatra (svega nekoliko stotina neizjašnjeno u ovoj populaciji stanovništva), ali zato oko hiljadu mališana nema svog izabranog stomatologa.

– Podaci pokazuju da odziv pacijenata nije zadovoljavajući u segmentu izjašnjavanja za ginekologa i dječjeg stomatologa. Tu činjenicu najbolje ilustruju podaci koji govore da je, od ukupno oko šest hiljada žena starosti od 19 do 69 godina, svog ginekologa izabralo nešto manje od polovine pripadnica nežnijeg pola, a od oko tri hiljade djece, za svog stomatologa opredelilo se malo više od polovine ove populacije. Apelujemo na pacijente da se se što prije izjasne za ljekare u oblastima opšte medicine, pedijatrije, ginekologije i dječje stomatogije, jer će imati problema u ostvarivanju svojih prava na kompletno lečenje – ističe dr Vranić. Ona upozorava da su izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, definisana dva uslova za ovjeru zdravstvenih knjižica: prvi je da je poslodavac započeo i nastavio uplatu doprinosa za zdravstvo, a drugi da se pacijent opredelio za izabranog ljekara. Uslov za ovjeru knjižice je u prvom redu izbor ljekara opšte prakse, s tim što će žena koja nema izabranog ginekologa o trošku osiguranja neće moći da koristi usluge ovog specijalste, osim u hitnim slučajevima.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.