Historijski region Sandžak se može uspostaviti uz podršku Evropske unije

12
Gospodin Peter Schöner, predsjednik Evropske društveno-političke obrazovne zajednice (Europaverein Gesellschafts-Politische Bildungsgemeinschaft – GPB), kao istaknuti član društva na tromeđi Njemačke, Belgije i Holandije u evropskom prekograničnom regionu EUREGIO Maas-Rhein (EMR), zaslužno nosi nadimak „Evropejac Numero 1“. Njegov angažman u politici i privredi kao i na polju uspostavljanja povjerenja između građana i institucija Evropske Unije (EU), preporučuju ga kao stručnog i kompetetnog predavača na svim evropskim manifestacijama u regionu. Svoje bogato iskustvo na polju oblikovanja Evrope po potrebama njenih građana, spreman je ustupiti gradjanima Sandžaka sa obje strane granice. Ovaj Evropejac iz ubjeđenja čvrsto stoji iza principa na kojima počiva ujedinjena Evropa. Posebno je osjetljiv na temu zaštite ljudskih prava i sloboda, pa nerijetko zna da u krugu svojih prijatelja, inače vodećih evropskih političara poput njegovog partijskog kolege i susjeda Martina Schulza, povede žustru debatu kada treba stati na strani pravde i univerzalnih evropskih vrijednosti. U posljednjih godinu dana angažovan je na projektu uspostave moderne evropske prekogranične regije Sandžak po uspješnom modelu prve EUREGIO zajednice u Evropi. Iskustvo i kompetentnost na polju promocije evropskih vrijednosti u koje ubrajamo i njegovanje dobrih medjususjedskih odnosa kroz prekograničnu saradnju, preporučuju ga kao pouzdanog partnera svim subjektima u Srbiji i Crnoj Gori koji žele dinamičniji sveukupni razvoj pograničnog regiona izmedju dvije države. Evropska regija EUREGIO Maas-Rhein i njen predsjednik gosp. Karl-Heinz Lambertz kao i partnerski odnosi sa institucijama EU, posebno sa Evropskom komisijom i njenim predstavništvom u SR Njemačkoj (EK), te čvrste veze u Evropskom parlamentu u Štrasburgu, predstavljaju za gospodina Schoenera solidnu bazu za njegov društveno-politički angažman i u regionu Sandžaka, kako bi se ideja-vodilja EU „Objedinjeni raznolikostima“, kroz projekt „Sandžak Euregio“, prenijela i na ove dvije zemlje, inače kandidate za prijem u EU.Evropa je domovina različitih ljudi

Bošnjaci.Net: Gospodine Schöner, molimo vas da nam ukratko predstavite organizaciju na čijem ste čelu dugi niz godina. Koji projekti predstavljaju zaštitni znak vaše organizacije?
Peter SCHÖNER: 
Evropska društveno-politička obrazovna zajednica (GPB) je jedna neprofitabilna, nezavisna i vanstranačka organizacija te kao takva nosilac aktivnosti na polju političkog obrazovanja, i koja se u osnovi zalaže za jedinstvenu Evropu te podsticaj tolerancije i boljeg razumijevanja medju narodima. Evropa je domovina različitih ljudi, koji opet obrazuju naše evropsko društvo. Evropa i njen kulturni identitet žive od stalnih konfrotacija i susreta sa „novim“, sa „drugačijim“ i sa „stranim“. Ne radi se o tome da jedan snažan evropski identitet treba da u drugi plan potisne lokalne, regionalne ili nacionalne identitete. Naprotiv, moto Evropske unije i glasi „Ujedinjeni u raznolikostima“ čime se želi kazati da se građani Evrope preko institucija EU zalažu za mir i ekonomsko blagostanje, tako da različite kulture, tradicije i jezici svih naroda, predstavljaju samo bogatstvo više za naš kontinent. Mi dodajemo: Upoznaj Evropu! – pa shodno tome i predstavljamo evropske susjede kroz program pod nazivom „Europa Forum“. Od 2001. godine do danas imali smo čast da svake godine predstavljamo po jednu državu-partnera nizom prigodnih manifestacija, pa su tako Poljska, Mađarska, Bugarska, Slovačka, Češka, Cipar, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Grčka, Belgije, Holandija, Francuska i Španija već imale prilike da budu obuhvaćene našim programom. 

Bošnjaci.Net: Šta je to što posebno povezuje ljude u Evropi?
Peter SCHÖNER: 
Evropljane povezuje vizija jedne zajedničke kuće kao i svo naše kulturno šarenilo koje objedinjeno predstavlja kreativni potencijal. Ta raznolikost nije bitna samo sa aspekta kulture, već i sa ekonomskog jer ona obogaćuje i naše privrede. Za građane Evrope je jedna velika stvar pravednost, čovječnost i socijalni sklad našeg evropskog društva. Da bi se ovo ostvarilo, potreban je poseban angažman protiv mehanizama isključivosti u društvu, kao što su na primjer: siromaštvo, nezaposlenost, bolest i invalidnost. 


SCHÖNER: O historijskom regionu Sandžak saznali smo tek nakon razgovora sa Zaimom Čelebićem, predsjednikom HG Sandžak Euregio u SR Njemačkoj. Nakon toga smo se zainteresovali i pokušali preko interneta i kroz raznu literaturu da dobijemo više informacija. Nažalost, izuzev siromašnih i krnjih informacija, nismo naišli na ono što nas je interesovalo. Zbog toga je bilo važno za nas da posjetimo region Sandžak.

Evropska Unija u službi građane Evrope

Bošnjaci.Net: Koja su očekivanja građana od EU?
Peter SCHÖNER: 
Odluke EU imaju direktni uticaj na način našeg života, na komunalnom, regionalnom ili na nivou države. Zbog toga bi trebalo da se građani interesuju za ciljeve koji su visoko postavljeni na evropskoj razini kao što su privreda, politika zapošljavanja, politika socijalne pravde, zaštitu klime, očuvanja mira… Znamo da to nije uvijek jednostavno. Zbog toga smo preuzeli ulogu premošćavanja prepreka na tom putu te organizujemo i pozivamo na razmjenu iskustava. Osnivači Evropske unije su htjeli mir, jedinstvo i ekonomski prosperitet u Evropi. Mi se priključujemo misli: „Suverene nacije prošlosti nisu više pogodan teren za rješavanje problema u aktuelnom trenutku. Ova zajednica danas je samo jedna etapa na putu ka svjedskom poretku sjutrašnjice“… (J. Monnet, Mémoires, éd. Fayard, Paris, 1976, S. 616.) U organizaciji GPB angažovani su Evropejci iz ubjedjenja, za Evropu u službi njenih građana. Naš cilj je, Evropska Unija u službi građane Evrope, naša ideja vodilja: Mi smo Evropa. 

Bošnjaci.Net: Tokom prošle godine ste po prvi put posjetili region Sandžak na jugu Srbije kao i sjeveru Crne Gore. Kakve utiske ste donijeli iz te posjete?
Peter SCHÖNER: 
O historijskom regionu Sandžak saznali smo tek nakon razgovora sa Zaimom Čelebićem, predsjednikom HG Sandžak Euregio u SR Njemačkoj. Nakon toga smo se zainteresovali i pokušali preko interneta i kroz raznu literaturu da dobijemo više informacija. Nažalost, izuzev siromašnih i krnjih informacija, nismo naišli na ono što nas je interesovalo. Zbog toga je bilo važno za nas da posjetimo region Sandžak. Veoma smo zahvalni na mogućnosti koja nam se pružila da se upoznamo sa zemljopisom i ljudima ovog regiona. Gostoprimstvo na koje smo naišli i iskazani interes ne možemo nikada zaboraviti. Mnogi razgovori koje smo imali, pokazali su dosta društvenih polja protkanih mnogobrojnim problemima. 

Jedan od primjera Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru

Bošnjaci.Net: Može li forma EUREGIO pomoći građanima Sandžaka da dožive jedan ekonomski preporod? Ujedno možete li nam reći koje sve prednosti donosi prekogranična saradnja?
Peter SCHÖNER: 
Ubijeđen sam da se za početak može postići sporazum o graničnim prelazima po kojem bi se za građane Sandžaka sa obje strane granice obezbijedio poseban olakšavajući režim za prelazak državne granice. Opštine i uopšteno lokalne institucije i organizacije bi mogle da na poljima energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, drvoprerade, ekološke reciklaže otpada… ostvare prekograničnu saradnju. Jedan od primjera je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru koji bi mogao da pomogne na način što bi privredne i ostale organizacije u kooperaciji. Sa IUNP dobijale stručne ekspertize za određene projekte a što bi koristilo i studentima i naučnim radnicima univerziteta na način što bi studenti dobijali priliku i za sticanje praktičnih iskustava. Sve ovo bi doprinosilo stvaranju novih radnih mjesta. Sa novim radnim mjestima bi rastao i promet u sektoru usluga.

SCHÖNER: Evropa i njen kulturni identitet žive od stalnih konfrotacija i susreta sa „novim“, sa „drugačijim“ i sa „stranim“. Ne radi se o tome da jedan snažan evropski identitet treba da u drugi plan potisne lokalne, regionalne ili nacionalne identitete. Naprotiv, moto Evropske unije i glasi „Ujedinjeni rezličitostima“.SCHÖNER: Siguran sam, uspostavljanjem prekogranične regije Sandžak, građanima će dobiti šansu za dinamičnijim razvojem regiona. Niko ne može spriječiti gradjane Sandžaka u njihovim nastojanjima za boljim životom!SCHÖNER: Opštine i uopšteno lokalne institucije i organizacije bi mogle da na poljima energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, drvoprerade, ekološke reciklaže otpada… ostvare prekograničnu saradnju. Jedan od primjera je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru koji bi mogao da pomogne na način što bi privredne i ostale organizacije u kooperaciji.SCHÖNER: Građani Sandžaka moraju dobiti šansu za boljom perspektivom kroz politiku održivog razvoja. Ovo se može ostvariti samo zu podršku EU. Političari Srbije i Crne Gore, trebaju ukloniti sve prepreke na ovom putu. Po mom mišljenju, konstituisanjem Euregio Sandžak prekogranične regije, predstavljaće dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju.

Euregio Sandžak trebao bi služiti na dobrobit cjelokupne zajednice

Bošnjaci.Net: U sveukupnom procesu, da li bi neko bio na gubitku?
Peter SCHÖNER: 
Ja vidim samo dobitnike. Mora se uspjeti sa uključivanjem svih u ovaj projekat. Ukoliko bi Sandžak Euregio služio u svrhu zadovoljenju potreba samo jednog dijela društva, onda bi se moglo reći da je cilj promašen. Euregio Sandžak trebao bi služiti na dobrobit cjelokupne zajednice, dakle svih građana koji će moći pozvati se na postignute dogovore. Ovo se može realizovati samo u jednom transparentnom procesu. U suprotnom, biće dosta nerazumijevanja i nezadovoljstva. 

Konstituisanjem Euregio Sandžak prekogranične regije,
predstavljaće dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju

Bošnjaci.Net: Kakav je vaš stav po pitanju osnivanja prekogranične regije SandžakEuregio?
Peter SCHÖNER: 
Siguran sam da će konstituisanjem prekogranične regije Sandžak Euregio, građanima ovog regiona biti pružena šansa da iz faze dugogodišnjeg zaostajanja krenu putem napretka i izjednačavanja sa ostalim regionima. I sam živim u Euregio Maas-Rhein regionu, tako da sam mogao na ličnom iskustvu osjetiti kako se ovdje jedinstvo na političkoj i socijalnoj razini, razvilo u pozitivnom pravcu tako da je to danas postalo nešto najnormalnije. Zbog toga je u regionu Sandžak potrebno kako u CG tako i u Srbiji, jedno samouvjereno civilno društvo. Da bi se postigla bolja efikasnost u priči oko osnivanja prekogranične regije Sandžak Euregio, potrebno je da predstavnici vlade i opozicije kao i predstavnici različitih slojeva društva, razgovaraju jedni sa drugima. Mi smo predstavili historijske činjenice oko nastajanja prvog Euregio-a , strukturu i način rada EMR. Prvo praktično predstavljanje Euregio Maas-Rhein je već uslijedilo u novembru 2013. Zahvaljujući podršci prije svega predsjednika Euregio Maas-Rhein, gospodina Karl-Heinz Lambertza, koji još od maja 2013. godine zajedno sa Europaverein GPB i HG Sandžak-Euregio prati zbivanja oko Sandžaka, omogućili smo jednoj delegaciji iz Sandžaka po pozivu predsjednika Zajednice evropskih regiona (AGEG) u periodu od 7. – 9. novembra, učešće na godišnjoj konferenciji ove organizacije u Briselu. Naša daljnja podrška ovom projektu u saradnji sa partnerima iz Euregio Maas-Rhein, Evropske unije kao i HG Sandžak Euregio iz Aachena, je osigurna. 
Građani Sandžaka moraju dobiti šansu za boljom perspektivom kroz politiku održivog razvoja. Ovo se može ostvariti samo zu podršku EU. Političari Srbije i Crne Gore, trebaju ukloniti sve prepreke na ovom putu. Po mom mišljenju, konstituisanjem Euregio Sandžak prekogranične regije, predstavljaće dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju. Takav pristup je i regulisan takozvanim “Kopenhagenskim kriterijumima” koji propisuju između ostalog i sljedeće: …za prijem u EU država kandidat mora ispunjavati uslov institucionalne sigurnosti kao čvrstu garanciju za vladavinu demokratije i prava, poštovanje ljudskih prava kao i zaštitu manjina.

Bošnjaci.Net: Gospodine Schoener, recite nam još za kraj, postoji li neko ko može spriječiti građane Sandžaka u njihovim nastojanjima da žive bolje?
Peter SCHÖNER: 
Hvala i Vama na iskazanom interesovanju. Neka i građanima Sandžaka kao i svima u Srbiji i Crnoj Gori ideja vodilja bude, ona na kojoj počiva velika porodica naroda u EU, „Objedinjeni različitostima“. Tada se više neće postavljati slično pitanje a na koje ću ipak kratko odgovoriti: NE! Samo građani Sandžaka mogu sami sebi biti smetnja u stvaranju uslova za dinamičniji i ravnomjerniji razvoj ovog predivnog dijela Evrope. 

Bošnjaci.Net: Srdačno vam se zahvaljujemo na razgovoru i cjelokupnom angažmanu, gdje u misiji Euroregio povezujete regione, spajate ljude, kulture…

(Bpšnjaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

12 KOMENTARI

 1. Odlican komentar Samaricaninu! Hanuma Boskailo,ljubiteljica piramida Sunca i Meseca bi rekla najsmesniji komentar na komentar jel?Bravo za tvoju autenticnost ,autokefalnost a narocito za autoktonost ..jer niko to ne objasni bolje od tebe…od coveka iz ledenog doba …homosapijensa koji se skrivase u pecinama kojekakvim bezeci od realnosti i sramote jer bi obescascen jedne cice zime od covekoliko majmuna Gota Gotia Vizigota Germanova ….Iz pecine vlazne izvuce ga Kotroman Mato jer mu trebase posilni za konja silnoga Franceka…Iz pepela poslusnosti spasi ga Osman pasa Osmanlijevic iz Maloazijskog basena smrti…..i postade on covjekom napokon ….Nas Samir ljudi! Masala…masala….

  0

  0
  • Pustolovu, ja pomalo i razumem tvoju isfrustriranost svim ovim pitanjima, nije jednostavno sagledat istinu ako je covek decenijama, negde i vekovima indoriniran izmisljenim mitologijama i Nacionalnim Romantizmom. Obako bar svi imamo sansu da se definisemo kao jedna Evropska porodica sa veoma puno razlicoitosti koje se uklapaju u humani suzivot svih sa svima? Dobro bi bilo da vlada Srbije takodje formira jednu komisiju koja bi naravno u ime Srbskog naroda i drzave ucestvovala u Dijalogu o Sandzaku i zajednoo sa ovom Evropskom Institucijom pronasla najfunkcionalniji model za Definisanje jedne nove medjugranicne regije u Evropi koja bi spajala nekada spojena a sad ujedinjene drzave SFRJ. u EU-i. Mi smo i doziveli reintegraciju 90-ih da bi se opet integrisali ali na modelima EU i humanitarnih vrednosti koja su prioritet EU-e. Mislim da sé slican koncept moze primeniti i u Ukrajini i eventualno Makedonij i tako biti stub mira i tolerancije u cjeloj Evropi.

   0

   0
 2. Ја не знам како овим западњацима увек буде тако лако да инструментализују вас муслимане ?
  Толико вас искоришћавају, сатиру, манипулишу – а ви би опет да идете за њима.
  Која аутономија ? Ево Срби су већина у Пријепољу, Прибоју, Пљевљима, Новој вароши и они ето једноставно неће у аутономију – и шта онда ?
  А и зашто би – да им младићи у униформама ханџар дивизије парадирају кроз градове право из стрељана ? Да једна балканика не може да одржи концерт ? Да се прослављају победе репрезентације турске ?
  Мислим реално, имате сва права, нико вас не дира живите нормално, ваши политичари учествују у највишој власти и никоме несметају него их доживљавамо као наше, ваше спортисте доживљавамо као наше, ваше певаче и певачице попут Емине доживљавамо као наше, у непогодама једни друге помажемо – чему ово провоцирање.
  Те геноциди, те табле са Аћиф ефендијом, те одвајање деце кроз неки бошњачки језик, мењање презимена. дај се мало уозбиљите, кад су некоме на овом простору Немци ишта добро донели.

  0

  0
  • Gospodjo Kosovic, nema razloga da se zabrinujavate za opstine u kojima su boshnjaci manjina? U svim opstinama ce vlast biti proporcionalna broju glasova i opstine ce funkcionisat sa predpostavljam Srpskim gradonacelnicima paralelno i kao deo Srbije i Sandzaka. Jedina razlika ce biti funkcionisanje MUP-a I pravosudja, Sandzak ce imati svoj autonomni MUP u kome ce proporcinalno broju raditi ljudi svih nacija ali ce imati ovlastenja da hapse cetnike i druge boshnjacke extremiste po Sandzaku bez uticaja iz beograda i sudovi ce raditi takodje nezavisno od Beograda. Naravno po zakonodavstvu Srbije koje cemo zajedno i oblikovat.. Znaci niko ne odvaja Srbe u sandzaku od Matice Srbije vec samo daje mogucnost Boshnjackoj autonomnoj zajednici da se oseca Integrisanije u sistem Bezbednosti i da se u tom sistemu osjecaju sigurno…STO NIJE SLUCAJ DANAS KAO I ZADNJIH DECENIJA. Usput bi nam se zakon o posjedovanju oruzija mozda malo i liberalizovao kao USA da svi ljudi imaju pravo na oruzje, ali i veliku odgovornost kako ga upotrebljavaju. Medjutim to su ti neki civilizacijski minimumi koji bi nam garantovali prosperitet i koegzistenciju u miru i medjusobnom postovanju.

   0

   0
   • Самире, немој ми замерити али тај твој поглед је јако наиван. Јер првенствено ниси толико упућен у те правне ствари. Прво ја јесам за културну аутономију народа, али не за политичку територију области.
    Аутономија значи слободу, а уз слободу иде и одговорност, хоћеш нове посебне институције, посебности у судтву, полицији итд – то све додатно кошта – па изволи све то додатно плати из свог џепа и џепа људи из тог краја и одмах ћеш видети како аутономија није тако идеална. Времена кад је Србија финансирала Косово и Војводину су давно прошла, ни Србија више нема.
    Друго да би општине формирале аутономију предходно треба да буде изгласана у њима – Срби једноставно неће да је изгласају тамо где су већина, а и оправдано ако ни због чега другог зато што виде да промотери те аутономије имају израсизо антисрпски став, па онда делом из ината а делом из страха не пада им на памет да уопште расправљају о томе.

    0

    0
   • Autonomija Sandzaka je definitivno realna buducnost, usput bih ti objasnio da ona nebi administrativno kostala vise od postojece administracije a bila bi bar dva puta efikasnija. Milice, u opstinama gde su Srbi vecina bi stanje ostalo skoro isto da ne budem tendenciozan i kazem mnogo BOLJE. Kao prvo Autonomijom se nebi ni jednoj zajednici umanjila ikakva prava, vec bi na protiv pravna drzava ojacala za sve svoje gradjane. Vlast u opstinama bi formirale partije demokratski prema broju glasova…tako da mislim da bi presudan faktor u formranju vlasti bili glasaci i Boshnjaci i Srbi i ostali. Sto daje i prostor za saradnju partijama koje imaju razlicite programe bez obzira na etnicki predznak? Gresis ako nas promotere Sandzak Autonomije definises i dozivljavas kao ljude sa Anti srpskim stavom jer to zaista nismo, vec zelimo podjednaku emancipaciju i prosperitet svim gradjanima sandzaka bez obzira na naciju. Mi zivimo na ovim prostorima zajedno vise od 1000 godina i steta je da se sporimo oko osnovnih ljudskih prava, imamo prostor i za suzivot i za ekonomski progres i saradnju na svim poljima, mi se ne izolujemo vec podesavamo na priliike koje bi mogle da nam objezbede investicije. Samo demokratizovan Sandzak sa Autonomijom moze da bude magnet za investicije kako za strance tako za mocnu dijsporu boshnjaka. Ako ovako nastavimo svakako i jedni i drugi idemo na dobos za sitno. ” Inat” ste brzo uvezli u srpski recnik i kulturu, pre neki dan rekoh vrjeme vam je da adaptirate i rec “rahat” u svakodnevnici. Da se opredele ce u svakom slucaju morat…pa ako ih tvrdoglavost spreci da shvate da je Sandzak za integracije i napredak za sve podjednako i strah od boshnjaka je nepotreban jer Autonomija bi bila jednaka za sve a ceo sisitem bezbednosti bi i dalje ostao integrisan u Srbiji i vase opstinske sluzbe bi bile svakako inegralni deo Srbije. Takva je nasa aspiracija prema autonomiji.

    0

    0
   • Не негирамо Санџак, у Београду имамамо санџачку улицу, државни аутопревозник се зове санџак транс, локалне партије имају префикс санџачке итд.
    Али зато никад нисам ниједног Муслимана чула да користи термин Рас или да каже да је муслиман из раса.
    А термин Санџак потцењује како нас тако и вас. Јер ви и ми говоримо исти језик и Рас је и нама и вама домаћа реч као што се река у НП зове рашка на не санџачка, те се беспотребно користи реч коју је донео турски поробљивач.
    Турци због вас никад неби дали словенску реч неком свом изворном крају, макар били 100 пута већи православци(хипотетички) него што сте ви муслимани.

    0

    0
   • gospodjo Kosovic niko ne zeli teritorijalno ili administrativno odvajanje sandzaka iz srbije to ne zeli ni muftija Zukorlic to znam sto posto ali sputavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda i okretanje svakog naseg gesta kao fudamentalisticki ili cak i teroristicki stvara osecanje da u ovoj drzavi nisu isti arsini za sve-vidim govorite o novoj varosi, prijepolju,riboju bas dobro da ste dotakli temu uzmeteli popise iz doba pre 45 pa do danas i uporedite sa tim vasim popisima od danas videcete ko je vecina bio u tim gradovima i kolika asimilacija i migracija se dogodila za vreme od tada do sada sta mislite otisli ljudi iz gradova gde im je mnogo lepo i dobro-pa zar ne vidite kroz politiku zadnjih 30 godina da svaka vlast pokusava da sandzak i novi pazar stavi u slepo crevo srbije dodjite da vidite puteve oko novoga pazara lice na drumove nekih africkih sela dok vidim i po novoj varosi i priboju grade se novi moderni zar za nas region ne postoji ni jedan ugovor gde bi mogli da plasiramo nase proizvode zasto masine i razboji mogu da rade u okolini uzica i prave cilime i tepihe i tapiserije i to na masinama koje su ukradene iz preduzeca vojin popovic u novom pazaru zasto jedan od 5 ribnjaka u evropi sa pogonom za preradu ribe trune i urusava se bas u novome pazaru zasto neko iz kraljeva dolazi da radi u novi pazar u zdrastvenom centru ili policiji ili vatrogasnoj sluzbi verujte zauzimaju polovinu radnih mesta kad imamo mi na zavodu isto tako strucne ljude za obavljanje tih poslova -zasto se cak i pokusaj smatra nemogucim da se dete iz novoga pazara naravno bosnjak sa najvisom mogucom kvalifikacijom zaposli u kraljevu,kragujevcu,beogradu pa nas moler nemoze da radi u gradu rasci jer ga nece niko a kamoli doktor ili ekonomista ili pravnik dodjite i sami proverite koliko ih ima da rade iz novoga pazara ili sandzaka u kraljevu ili rasci kragujevcu cacku ako nadjete i jednoga ja vama kazem da ste u pravu u nemackoj na primer jedna opstina koja pripada recimo majncu budenhajm odvoji se od grada matice i ima svoje institucije kojima sama raspolaze i upravlja i slobodna je na saradnu cak sa opstinama koje su mnogo dalje od nje narod tako zeli i hoce i sto da ne zasto da cela srbija radi a beograd zaposljava i gradi samo gde se njemu svidja sto se tice ovih sto su u beogradu za koje kazete da su nasi ili su ucenjeni necim pa rde protiv svoga naroda ili su potavljeni tu samo kao statisti radi opravdanja evroskoj uniji kako ova drzava ima iste arsine za sve-sto se tice rasa necete ni cuti osim mozda od rasima ljaica kome svaka kapa odgovara jer zasto govoriti nesto sto je nametnuto kao istorija a zavoreno za istrazivanja evropskih i svetskih arheologa i istoricara da nevide da se radi o gradu ars t.j starom ilirskom gradu gde su ziveli bogumili koje je stefan nemanja pogubio i prognao rec sandak je zapisana i u dokumentima berlinskoga sporazuma ispravi me ako mozda gresim gde je i srbija dobila svoju nezavisnost i prihvatila tu regiju kao sandzak autonomnu oblast koju je otcepila od bosne jer se ranije zvao bosanski sandak prema tome i pravo na bosanski jezik i kao takva oblast vece pravo ima na autonomiju nego kosovo toliko o temi koju si otvorila to su odgovori ja se slazem da ova drzava treba da nas privija uz sebe a ne da nas izoluje u regije i slepa creva.

    0

    0
 3. Odlican text, i odlican materijal kojim bi Suljo i Muftija trebali da ubjedjuju stranke u Dijalogu o Sandzaku.
  NVB bi kao jedan od primarnih zadataka imala i otvaranje jedne kancelarije Ove evropske institucije u Novom Pazaru. Dobro bi bilo da u najbrzem roku formiraju jednu komisiju koja ce se iskljucivo bavit ovim institucionalnim pitanjima koja su presudna za Sandzacku Buducnost.
  Fenomenalan model za opstu rehabilitaciju u medjuljudskim odnosima u bivsoj SFRJ. Pa probajte i vi srbi sa Hrvatskom mozda josipovica vremenom ubjedimo da i srbima u hrvatskoj takodje ojacaju standardi iako oni nemaju autoktonost boshnjaka i albanaca na Balkanu.

  0

  0
  • Нека овај сероња иде кући па нека прави аутономију где хоће и какву хоће. Одјеби, више, ни ми њему не виримо преко прага. Јебо Европу, трулеж и смрад. Увек су само доносили зло и несрећу.

   0

   0
  • Pa -moguce je! Srbe treba rehabilitovati kroz -dijalog i kompromis -kroz razumna i konstruktivna Rjesenja -koja moraju imati -konsensus ali gdje nebi bila ugrozena -donja linija -da je Autonomija Sandzaka (Jednog i Drugog) -Teritorijalna Autonomija! Autonomija Sandzaka nije nikakv -izmisljen pojam -Autonomija Sandzaka je postojala i ona je -ilegalno oduzeta -TREBA JE OBNOVITI SA -N O V I M -OVLASTIMA -naravno -uzimajuci u obzir-depopulaciju Bosnjackog stanovnista,srpsku politiku doseljavanja srba i kolonizacije Sandzaka,srpsku politiku diskriminacije u obrazovanju ,zaposljavanju ,upotrebi jezika ,sastavu milicije,,odabiru i imenovanju lokalnih sudija te opceg kulturnog ,jezickog i vjerskog -holokausta nad Bosnjacima Sandzaka!
   Naravno da kad stvari dodju na svoje mjesto -treba Otvoriti i Dijalog o pomirenju-baziran na faktima i cinjenicama prezentiranim od strucnjaka sa Obje Strane -da se -DEFINITIVNO DOKAZE -ISTINA O SANDZAKU -KOJA JE DUGO SKRIVANA NA PRASNJAVIM POLICAMA SANU- daleko od -ociju svjetske ali i -srbske -S A V J E S T I !!!

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.