Historijski dan za Bošnjake Sjeverne Amerike

0
13

Amerika – Otvaranje najzapadnije bošnjačke džamije na prostoru Sjeverne Amerike u gradu Seattlu, 12. mart 2011. godine, ući će u historiju ne samo Bošnjaka ovog dijela svijeta nego čitave bošnjačke dijaspore, jer taj dan je otvorena džamija koja nosi priličan broj interesantnih rekorda:

1.    Džamija je izgrađena za tri godine

2.    Na gradnju je utrošeno manje od 900 hiljada dolara, dok je u momentu njenog otvaranja procjena vrijednosti ovog objekta blizu 4 miliona dolara

3.    Džamija ima prvi minaret u ovom dijelu svijeta

4.    Unutar džamije nalazi se mihrab sastavljen od dvadeset vrsta drveta kojeg je svojim rukama u Njujorku napravio i donirao Hadži Kemal Šarkinović. Na dvije strane u vrhu mihraba je drvo specijalno donešeno sa dvije planine blizu Kemalovog rodnog kraja Plav Gusinje. Hadži Kemal je inače skupa sa graditeljom džamije Ahmetom Kulagom i hadži Ragibom Čekićem vlasnik ključa za otvaranje džamije jer su njih trojica na aukciji svojom donacijom od 30, 000 dolara postali najveći vakifi ove džamije.

5.    Džamija će imati luster sa najviše sijalica od svih džamija u Americi i on je skupa sa tepihom poklon turske zajednice u Sjevernoj Americi.

6.    Džamija ima kupolu na vrhu čija jedna strana je uradjena u obliku polumjeseca i naveče kada se unutra svijetla upale taj žuti polumjesec se vidi izdaleka.

7.    Na džamiji su radili besplatno Bošnjaci stručnjaci u svim zanatima

8.    Džamiju su svojim radom i umanjenom cijenom svojih usluga donirali pripadnici svih religija, i tako smanjili cijenu izgradnje za nekoliko stotina hiljada dolara.

9.    Džamija je izgrađena od betona, željeza, bakra, cigle, kamena, mermera, granita, stakla i jedna je od rijetkih vjerskih objekata u Seattlu sa ovakvo stabilnom konstrukcijom.

10.  Prije džamije je kupljeno i uređeno prvo bošnjačko greblje , sa nišanima od bijelog kamena specijalno izrađenim u Turskoj

11.  Islamska zajednica Bošnjaka države Washington u Seattle je brojčano mala zajednica ali je svojom organizacijom uradila u rekordnom roku sve što je planirala; od kupovine prve zemljišne parcele za džamiju, greblja i na kraju završenjem gradnje džamije. Struktura odbora koji je radio u proteklih nekoliko godina je:

Džematski-Izvršni odbor:  Predsjednik Prim. Dr. Muhamed Saračević, sekretar Mahir Dizdar, imam Abdulah ef. Polovina, Sulejman Kunduklija, Džemo Kazić, Džemal Ćano, Muhko Velagić, Zaim Ugarak, Džanan Porča, Mirsad Tirak, Alem Ožegović, Behadil Adjemović, Emir Kovač, Elvir Murtić, Alija Šehović i Haris Sadžak (sada već povratnik u BiH).

Nadzorni odbor: Suvad Tanjo, Vahida Polovina, Selma Porča, Ermin Nezir i prijašnji član rah. Tajib Šeta

12.  Tokom prikupljanja sredstava za džamiju (fundraising) učesvovali su i ličnosti iz američkog političkog života, a na samoj ceremoniji otvaranja je bio gost i američki kongresman Jay Inslee

13.  Nikad se nije desilo u jednoj Islamskoj Zajednici kod Bošnjaka, bilo u dijaspori ili u domovini da se u historijskom momentu izgradnje džamije ukonponuje Upravni Odbor sa toliko kvalitetnih i vrijednih ljudi, na čelu sa predsjednikom Dr. Muhamedom Saračevićem, imamom Abdulahom Polovinom i graditeljem internacionalnog ranga Ahmetom Kulagom.

14.  Džamija je vakuf Islamske Zajednice Bošnjaka države Washington, Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i Islamske Zajednice u BiH.

Džuma i mevlud

„Džamija je islamski univerzitet gdje se dođe i ostane i gdje čitava familija može naći sadržaj. Džamija je posebno za nas Bošnjake, nakon tragedije koju smo doživjeli od agresora koji su nam rušenjem naših minareta željeli zatrti trg, i kultura sjećanja, a bez kulture sjećanja nema ni kulture življenja…” rekao je tokom svoje hutbe na džumi u petak 11. marta 2011. glavni imam Bošnjaka u USA dr. Senad ef. Agić.

Poslije džume se vrijedne džematlijke i mladi momci u zajedničkim prostorijama koje se nalaze u prizemlju poslužili domaći ručak uz sve vrste bosanskih specijaliteta. Kada sam ih na kraju upitao za imena rekli su:”Osim onih što su hranu pripremale, a njih je dosta, ovdje trenutno poslužuju: Mirsada Kandžić, Hašima Hajrić, Fatka Kandžić, Ramiza Žižak, Nermina Habul, Adna Tanjo, Indira Merdanović, Sabina Kaljanac, Naida i Selma Tanjo, Amela Kadirić, Alma i Vildana Kunduklija, Elvis Hajrić, Nedžad i mnogi drugi.”Uskoro je došao i akšam, svijetla se upalila, džamija osvjetlila, pokazujući iz daleka svoj žuti polumjesec. Mevlud je mogao početi.

“Dobro nam doš'o, najveći sine, arapskog roda i domovine! Dobro nam doš'o, stari plemiću, Hašimoviću, Kurejševiću!
Koji će slabe dići na noge
i lišit ropstva narode mnoge!

Dobro nam doš'o, prosvjetitelju,
zagovorniče i spasitelju!
Suri-Israfil kada zapuše,
u te se naše uzdaće duše.
Ti nesretniku blažićeš muke,
ti griješniku pružaćeš ruke!”

U izvedbi mevluda su učestvovali imami: dr Senad ef. Agić iz Čikaga, dr. Muaz ef. Redžić iz Grand Rapidsa, dr Bajram ef. Mulić iz Njujorka, Mag, Senaid ef. Kobilica iz Norveške, Azem ef. Efendira iz Kentacky, Sabahudin ef. Ćeman iz Phoenixa, dr. Aras Konjhodžić predsjedndik Sabora IABNA, Jasmin ef. Latifović sa Floride, imam Mehmed iz Turske, koji su ujedno bili gosti imami ovog događaja uz sutradan pridošle Ahmed ef. Cerića iz Jaksnoville, Ismet ef. Zejnilovića iz Atlante, Amir Salihović iz Salt Lake City i Jasmina ef. Huskića iz Portlanda. Uz imame su mevlud učili horovi ilahija i kasida iz Seattla i Portlanda te djeca iz mekteba Seattle.

” Najveća potreba današnjih muslimana, jeste potreba za dijalogom i upoznavanjem, i to među njima samima prije nego to urade sa drugima i drugačijima, Nepobitna je istina da su muslimani realnost u Evropi ili generalno na zapadu, ali je važno da muslimani budu svjesni, odgovorni, mudri i stalno budni. Ja sam bio na postavljanju kamena temeljca ovdje u Seattlu i sada kada se nalazim u novoj džamiji sa sigurnošću mogu posvjedočiti da je ova Islamska zajednica našla najbolji način da postane nezaobilazni faktor kako u životu Bošnjaka ovdje tako i u djeljenju duhovnog , kulturnog i ostalog zajedničkog života sa ostalim etničkim zajednicama u gradu Seattlu. A do tog stepena su zajednicu samo mogli dovesti upravo svjesni, odgvorni, mudri i stalno budni”, istakao je Senaid ef. Kobilica glavni imam Bošnjaka u Norveškoj.

Na samom kraju mevluda imam Polovina je svima imamima podijelio lijepe zahvalnice kao uspomenu na ovu divnu noć

Ceremonija svečanog otvaranja

Ni obilna kiša koja je inače zaštitni znak grada Seattle nije omela više od hiljadu posjetioca da dođu i stisnu se jedni uz druge ispod šatora kako bi im bilo još toplije u srcu. Bio je to momenat kada se prisustvuje historiji Bošnjaka ovog dijela svijeta. Kada sam prije 15 godina došao u Kanadu i upoznao jednog starog našeg imigranta, pričao mi je kako je radio pet godina na sjeveru u jednom rudniku i za to vrijeme nije ni riječi bosanskog imao sa kim progovoriti. Kada ga je tuga hvatala znao je odšetati nekoliko kilometara od naselja i iz sveg grla zapjevati sevdalinku ili zvati svoju majku, oca, brata i sestru..i plakati dugo, dugo. Taj isti imigrant je jednom vozio tri dana sa Istoka na Zapad Kanade da čuje uživo Mehu Puzića i nakon toga prisustvuje prvom bajram-namaza na našem jeziku poslije deset godina života u Kanadi. Ono što nisu uspjeli za skoro sto godina naši stari imigranti poput ovog što sam pomenuo, uz to prilično ekonomsko dobrostojeći, uspjeli su oni koji su prognani, iscrpljeni, izmučeni, praćeni zločinom i genocidom, praznih džepova, formiravši više od 50 džemata, sagradivši 40.-tak islamskih centara, vrijednosti koja prelazi i 100 miliona dolara.

Prije početka programa Muhamed Polovina, prošlogodišnji pobjednik na Prvom takmičenju učenja Kur'ana u gradu St. Louisu tokom Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, je proučio ašare. Zvanični program je počeo uvodom Nihada Krupića, pisca i publiciste, scenariste i voditelja ove svečanosti. Nakon toga je Mahir Dizdar, sekretar ove zajednice, pročitao pismo-povelju gradonačelnika Seattle Mike McGinn-a. upućeno specijalno za svečanost otvaranja džamije

Budimo ponosni na svoj islam!
„Budimo ponosni na svoju džamiju ovdje! Jer naša vjera je primjer plemenitosti i mira. Islam i znači mir. Budimo slobodni! A vrhunac slobode je kada stavimo čelo na sedždu i pokorimo se samo Jednom Jedinome. Onaj ko se pokori Jednom Jedinome neće morati više nikad nikom. Ko se Njemu ne pokori pokoravaće se raznim božanstvima. A njih je toliko da što im se više budemo pokoravali više će nas gaziti”, istakao je u svom govoru dobrodošlice imam ovog džemata Abdulah ef. Polovina.

“Stojimo ispod svetog objekta u ovom mubarek danu kada treba da otvorimo vrata jednog od najzapadnijih, a kako neki kažu i jednog od najljepših muslimanskih zdanja u Sjevernoj Americi. Svi koji prođu ovuda bez obzira kojoj vjeri pripadali, izazvani očaravajućom ljepotom i pozivom vjere u jedinog Boga, namjerno ili ne namjerno moraju podići glavu, da se dive neodoljivoj privlačnosti  ove Božije kuće jer lijepe i velike stvari se gledaju samo uzdignute glave. Ova džamija pripada svima onima koji su utkali bar zrno svoga truda, vremena ili novca u njenu izgradnju. Ona pripada i onima koji su lijepo govorili o njoj. A zar drugačije može i biti”, riječi su predsjednika Upravnog Odbora IZBW Seattle prim. dr. Muhameda Saračevića.

“Esselamu alejkum braćo i sestre, drago mi je biti danas sa vama i dijeliti radost otvaranja ove džamije u zemlji koju ste obogatili svojim dolaskom. Kada je moj prijatelj Keith Ellison iz Minesote postao prvi musliman u američkom kongresu pomogao sam mu da dobije lični Kur'an, jednog od najvećih američkih predsjednika Tomasa Jaffersona i položi zakletvu držeći ruku na njemu, jer duboko vjerujem da je Amerika zemlja i muslimana kao slobodnih ljudi. Vi ste danas potvrdili na najbolji način da ste jedni od najboljih građana ovog grada i ja kao vaš kongresman sam vam na usluzi. Sloboda religije je jednaka slobodi čovjeka i neka Vam ovaj objekat pomogne da budete još vise slobodni i u njemu gajite nove generacije amerikanaca bosanskog porijekla”, nadahnuto je govorio nasmijani i sretni visoki gost ovog skupa kongresman Jay Inslee često prekidan gromoglasnim aplauzima prisutnih.

” Na početku svog obraćanja bi prijateljskom narodu Japana ispred konzulata BiH u Čikagu USA uputio izraze saučešća zbog tragedija koja je zadesila ovu zemlju juče ujutro. Bosna i Hercegovina i Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u njoj, su oduvijek bili primjer tolerancije i suživota različitih religija. U Sarajevu na nekoliko stotina metara možete naći islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske vjerske objekte. Iz tog razloga ovaj grad zovu i evropski Jeruzalem. Tu toleranciju Bošnjaci nisu ni napustili ni tokom agresije na njihovu domovinu, ni poslije stražnog genocida koji se desio nad njima i neće nikad, jer njihov najvažniji dio identiteta je poštivanje komšija i njihove tradicije, kulture i vjere”, sažetak je govora generalnog konzula BiH u Čikagu, Eldina Kajevića, koji je doputovao specijalno za ovu priliku da podijeli radost sa svojim nekadašnjim sugrađanima i prijateljima.

Skupu su se dalje obratili i glavni imam Bošnjaka u Sjevernoj Americi dr. Senad ef. Agić, Senaid ef. Kobilica glavni imam iz Norveške,  predstavnici grada Seattle, imami iz drugih zajednica, dok je na kraju glavni gost iz domovine mr. Mirsad ef. Kalajdžić, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića rekao: „Čestitam domaćinu na velikom uspjehu koji su u kratkom vremenskom periodu uspjeli postići i za nepune tri godine izgraditi ovakav objekat. Iako je ovo jedan od naših mlađih džemata na prostoru Sjeverne Amerike, nesebičnim radom, velikim požrtvovanjem uspjeli ste ostvariti izvanredne rezultate i možete poslužiti kao dobar primjer drugim našim džematima na ovom području.Svoju djecu i unučad od momenta kada se rode trebate okretati prema ovim objektima, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da im pomogne da budu od onih koji će dolaziti u njih i koji nikada neće zaboraviti svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.”

Između govora su nastupili horovi ilahija i kasida iz Protlanda i Seattle, djevojčica Selma Kapidžić iz Vankuvera Kanada je sve oduševila sa ilahijom „U dergjahu srca moga”, Mehmed Hasaković takođe iz Kanade sa recitacijom „Teoba” i isječkom iz monodrame „Ime Mi je Enes…”natjeravši suze na oči mnogima u publici. Svoju poemu je izvela i Fahra iz Seattle. Posebnu pažnju prisutnih je izazvala grupa „Mevlije” iz Seattle sastavljena od amerikanaca koji su prešli na Islam i posvetili se izvedbi mevlijskog zikra, svake godine posjećujući Tursku, sjedište ovog derviškog reda usavršavajući se u ovom zahtjevnom duhovno scenskom performansu.

Poslije ovog dijela programa imam Abdulah ef. Polovina je podijelio diplome vakifima i svim zaslužnim dok je konzul BiH iz Čikaga Eldin Kajević iznenadio sve prisutne i u ime MVP BiH predsjedniku IZBW prim. gr. Muhamedu Saračeviću uručio Srebreni Bosanski Zvekir, specijalno za ovu priliku urađen u Sarajevu.

Na kraju programa je došao dugoočekivani dio na kojem se po našem starom bošnjačkom običaju takmiče u dobročinstvu oni koji žele da kao najveći vakifi otvore džamiju. Master ovakvih ceremonija, kao i u skupljanju donacija dr. Aras Konjhodžić je manirom iskusnog aukcijaša krenuo sa cifrom od 20,000 dolara. Nije trebalo dugo da bini priđe hadži Ragib Čekić i nešto šapatom prenese Aras ef. Odmah smo saznali da je ponuda udružene trojice izuzetnih Bošnjaka i muslimana, dokazanih donatora, dobrotovora i vakifa Hadži Kemala Šarkinovića i Hadži Ragiba Čekića iz Njujorka i Ahmeta Kulage iz Seattla  30, 000 dolara. Aras je udario u dasku ispred sebe i povikao; „Je li neko daje više.”..jedan, dva, tri i ključevi u rukama dvojice hadžija koji su sa svojim hanumama maksuz došli iz Njujorka za ovaj događaj da na taj način ostanu u historiji ove džamije zapisani skupa uz neimara Ahmeta Kulagu koji je još jednom otvorio svoje srce, dušu i džep i ušao u legendu Bošnjaka Seattla uz svoj odbor, imama i sve one koji su makar i kahvu donijeli radnicima na džamiji. Ključeve im je predao Mirsad ef. Kalajdžić dok su se trojica vakifa u radosti i ponosu uhvatili za ruke, visoko ih podigli i tako pokazali čitavom dunjaluku da gdje su Bošnjaci tu će  uspravan biti džamijski alem, gdje je alem tu muslimani slobodno žive, bez straha od budućnosti i sa istinom iz prošlosti, a gdje nema ni jedno ni drugog tu nema ni Islama, a ni slobode. Tokom više od dva i po sata programa je neprestano padala kiša. Kada je stavljen ključ u bravu i masa svijeta pohrlila obaviti prvi namaz, da proklanja novu džamiju, kako se kod nas u Bosni kaže, sunce je izašlo sklonilo oblake i obasjalo džamiju svojim zracima. Ima li ljepšeg znaka od ovog.

Islamska Zajednica Bošnjaka iz grada Seattle u američkoj državi Washington, nam iz daljine poručuje da su preko svog alema zavijek premostili svoje srce i tijelo, prošlost i sadašanjost, u boljoj i uzdignutijoj budućnosti onih koji nisu svojom voljom otišli iz rodnih ognjišta ali su svojom snagom odlučili da ne budu poraženi do kraja.

Najdraži je svuda oko nas, a samo uzdignuti, strpljivi i dostojanstveni  osjete svu slast Njegove nagrade. Zauvijek će se u gradu Seattlu izgovarati sa poštovanjem imena onih koji su učestvovali u gradnji ove džamije. BLAGO SE NJIMA NA OVOM I NA ONOM SVIJETU!

Kamen temeljac za džamiju u Seattleu, u okviru bošnjačkih susreta u Sjevernoj Americi, u prisustvu velikog broja Bošnjaka, u subotu 26. maja 2007. godine, postavili su reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.