27. Juni 2011

BiH – Prvi su put Ajvatovice krenuli konjanici iz svih krajeva BiH a nakon prozivke bajraka ispred Handanagine džamije i ostali hodočasnici

Hiljade muslimana došlo je ove nedjelje u Prusac kod Donjeg Vakufa da prisustvuje centralnom događaju 501. Dana Ajvatovice.

Prvi su put Ajvatovice krenuli konjanici iz svih krajeva BiH a nakon prozivke bajraka ispred Handanagine džamije i ostali hodočasnici.

Na izlazu iz Ajvaz-dedine stijene bit će proučena Kišna dova a na ajvatovičkoj livadi, prije klanjanja podne-namaza, planiran je bogat vjerski program, uz učešće gostiju iz Turske i Irana.

Među učesnicima ovogodišnje Ajvatovice puno je onih koji je nazivaju «malom kabom i najvećim dovištem muslimana u Evropi».

Tradicija Ajvatovice stara je pet stoljeća a s njom svake godine iznova oživi sjećanje na čuvenog prusačkog alima koji je klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Legenda kaže da je klanjajući zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i da je od siline tog sudara stijena raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tada, hiljade muslimana iz cijelog svijeta dolazi u Prusac, čuvajući od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

Izvor: IslamBosna.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles