Hiljade izbjeglica opet stižu u Preševo

5

Capture

 

U prihvatnom centru kažu da su bili spremni i za mnogo veći broj izbjeglica koje u Srbiju dolaze preko Makedonije.

Nastavlja se priliv izbjeglica u Preševo na jugu Srbije. Kroz prihvatni centar u tom gradu, koji je prva tačka na putu izbjeglicama kroz Srbiju, nakon kratkog zatišja zbog štrajka grčkih moreplovaca, opet dnevno dolazi po nekoliko hiljada ljudi.

Dvojica Sirijaca upoznali su se na putu i sada kažu da su kao braća.  Iz različitih su sirijskih gradova, ali im je cilj zajednički – žele do Njemačke kako bi pobjegli od rata.

„Rat je uništio 50 posto moje zemlje, tako da tamo uopće nije dobra situacija… Nema budućnosti ni za mene ni za moju porodicu“, kaže Abdulazar.

Ahmed navodi: „I u Srbiji je isto kao i u Makedoniji, mnogo je ljudi, ali moram se zahvaliti i Srbima, i Grcima, i Makedoncima, jer lijepo postupaju prema nama“.

Nadaju se boljoj budućnosti i žele nastaviti ono što im je rat u Siriji prekinuo.

„Nadam se da mogu nastaviti karijeru u sportu, a želio bih biti novinar“, rekao je Abdulazar.

Ahmed ide u Njemačku jer je prekinuo studije u Siriji.

„Nadam se da je moja budućnost nastavak studija u Njemačkoj“, dodaje.

Pripreme za zimu

Njih dvojica nisu jedini koji imaju velike planove kada stignu do svog odredišta. Sličnom se nada i blizu 3.000 izbjeglica koje su samo tokom dana stigli na jug Srbije, iz Preševa javlja novinar Al Jazeere, Zoran Kosanović.

„Nekoliko dana smanjenog priliva i u Preševo opet stižu hiljade izbeglica. Prethodnog dana kroz prihvatni centar prošlo je gotovo 6.000 izbeglica“, govori on.

U prihvatnom centru kažu da su bili spremni i za mnogo veći broj izbjeglica koje u Srbiju dolaze preko Makedonije.

„Bilo je par dana zatišja, međutim cifre su iste kao što su bile pre zatišja, što znači da smo mi spremni za to. Radili smo kao pre zatišja. Tako da mi završavamo taj posao“, kaže Slobodan Savović iz Komesarijata za izbjeglice.

A posao se završava I na pripremama za zimu – renoviraju se hale stare fabrike duhana.

„Prihvatni centar se sprema za zimu, majstori su krenuli da rade tako da se nadam da će za par nedelja biti spremni ti smeštajni kapaciteti. U suštini mi radimo i spremni smo za sve izazove“, navodi Savović.

Po završetku radova stvorit će se uslovi za smještaj i odmor više od 1.000 izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

5 KOMENTARI

   • Udomice moja domovina srbija, to ce uskoro postati najunosnija privredna grana… 🙂 Srbija je vec potpisala ugovore sa EU i UNHCRom o smijestanju – za pocetak – par desetina hiljada izbjeglica koje bi u srbiji cekale rijesenje zahtijeva za azil u EU. 🙂

    Migrantima ce EU platiti prebivaliste i tri obroka dnevno plus nesto jevrica za deparca. To ce neminovno dovesti da zaposlenja na hiljade radnika koji ce raditi u prihvatnim centrima – a sve zajedno ce podici nivo privrednih aktivnosti i poboljsati kompletnu ekonomsk sliku…

    0

    0
   • Ovaj se nije naduvao danas pa prozva Srbiju svojom domovinom a mozda se i upikio od straha od komsija…

    0

    0
   • Crna Gora Bar, нашмркао се он поштено. Него су изгледа бановали Биџија и обрисали му неке коментаре због јучерашњих лупетања, па сад кука због неузвраћене љубави, па се још и налокао ко прави муслиман 🙂 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.