Hidžab je moje jasno životno opredjeljenje

1
20

Misala Pramenković, predsjednica udruženja žena "Merjem"

Prevashodno mislim da je odluka svake muslimanke da se pokrije milost i uputa od strane njenog Gospodara. Iako je hidžab po šerijatskim propisima obavezujući za svaku punoljetnu i umno zdravu muslimanku, čijim praktikovanjem ona izvršava farz, on za svaku od nas predstavlja vid identifikacije i prepoznavanja u društvu u kome živimo. Hidžab je, ustvari, inicijator mnogih pozitivnih stavova i načina ponašanja koji priliči osobi odjevenoj po šerijatskim propisima, a pozitivne  refleksije će svakako osjetiti i društvo.

Glas islama: Kada si se pokrila i zašto? Je li to bila tvoja odluka?

Misala: Pokrila sam se nakon završene osnovne škole, neposredno pred upis u Medresu „Gazi Isa-beg“, ’96. godine. Moja odluka da se počnem oblačiti u skladu sa propisima vjere islama podudarila se sa odlukom da upišem Medresu. Budući da je Medresa škola vjerskog tipa, koja promoviše i baštini život u skladu sa šerijatskim propisima, što svakako podrazumijeva i šerijatski način oblačenja, moja odluka da upišem Medresu je ujedno značila i to da se odjenem na propisan način, tako da su mi ta dva događaja ili dvije odluke veoma važne u životu, usko povezane. Odluka je svakako bila moja, moje jasno opredjeljenje prema načinu života kojeg želim voditi. Međutim, činjenica je da je u tom periodu rane mladosti veoma važna uloga i uticaj porodice,  tako da sam naišla na veliku podršku, prevashodno svojih roditelja, koji su i zaslužni dobrim dijelom za poticaj i usmjeravanje ka islamskom načinu života, što je sigurno kod mene iniciralo interesovanje i želju da i kasnije nastavim u tom duhu.

Glas islama: Šta tebi predstavlja hidžab?

Misala: Hidžab je sastavni dio mog života i slobodno mogu reći sastavni dio mene. Putem hidžaba, osim što izvršavam jednu od naredbi mog Stvoritelja u pogledu oblačenja, osjećam svojevrsnu sigurnost, ponos i taj osjećaj u meni podstiče zadovoljstvo i zahvalu Allahu dž.š. što mi je omogućio da budem od onih koje su taj segment svog života uskladile sa Njegovom uputom. Odlika svih ibadeta, zapravo, jeste da imaju pored vanjske i unutrašnju dimenziju, do koje vjernici dopru vremenom, odnosno kontinuitetom obavljanja ibadeta. To je svojevrsno duhovno sazrijevanje gdje vremenom postajete sve svjesniji važnosti, ljepote i mudrosti koje sadrži određeni ibadet. Tako sam i ja protokom vremena uviđala  i dalje otkrivam ljepotu, značaj i prednosti  hidžaba.

Glas islama: Koji su to obično razlozi kojim se muslimanka povodi na putu svog pokrivanja?

Misala: Prevashodno mislim da je odluka svake muslimanke da se pokrije milost i uputa od strane njenog Gospodara. Iako je hidžab po šerijatskim propisima obavezujući za svaku punoljetnu i umno zdravu muslimanku, čijim praktikovanjem ona izvršava farz, on za svaku od nas predstavlja vid identifikacije i prepoznavanja u društvu u kome živimo. Hidžab je, ustvari, inicijator mnogih pozitivnih stavova i načina ponašanja koji priliči osobi odjevenoj po šerijatskim propisima, a pozitivne refleksije će svakako osjetiti i društvo.

Glas islama: Kako komentarišete posljednje i preko više medija prenesene i popularizovane izjave Aide Ćorović, koja je izjavila da se djevojke pokrivaju da bi prikrile svoju problematičnu narkomansku i nemoralnu prošlost?

Misala: Izjave te vrste su zaista velika uvreda za svakog muslimana i muslimanku, posebno su iritirajuće što dolaze od osobe koja nije adekvatna, stručna niti pozvana da govori o razlozima i motivima izvršenja jednog vjerskog čina. Ukoliko želimo da saznamo nečije impresije ili čak motive za neki postupak logično je da upitamo sudionike toga, a ne da neko običnim nagađanjem i željom za minimiziranjem tog djela obznani svoje previše „inteligentne“ zaključke. Uvjerena sam da  su stavovi i uvrede Aide Ćorović namjerno bile toliko niske i primitivne jer je dotična osoba znala da muslimani neće ostati ravnodušni prema vrijeđanju nečeg suviše vrijednog i čistog. Nakon što je uslijedio odgovor na njene stavove, slijedi izigravanje žrtve i nama već dobro poznati scenarij, a stalni učesnici su: mediji koji će to na samo njima svojstven i nadasve „profesionalan i objektivan“ način prenijeti javnosti, a zatim beogradski dušebrižnici koji će se zgranuti nad nečim takvim i zaprepastiti se kako se to uopšte može dogoditi u „demokratskoj“ državi kakva je ova. Jedina inovacija u ovoj predstavi  je lik iz redova bošnjačkog naroda oličen u nekom ko je iz „nevladinog“ sektora, nekom ko nije iz sfere politike, kao što je do sada to bilo. Zapravo, namjera i nastojanje su isti, a to je pokušati ugušiti nacionalnu, vjersku i kulturnu svijest Bošnjaka, a samo se marionete smjenjuju.

Glas islama: Na nedavnim predavanjima za žene u Velikoj sali Mešihata hidžab je prihvatilo na desetine žena i djevojaka. To je poslužilo kao okidač za novu medijsku hajku, ovog puta usmjerenu na žene pod hidžabom. Da li mislite da zaista postoje one koje se pokrivaju iz spomenutih razloga, a ako postoje je li na nama da sudimo i pričamo o tome?

Misala: Pitanje prihvatanja hidžaba je suviše vrijedno i čisto da bismo ga na taj način tretirali i uopšte govorili o tome kroz prizmu ljudskih niskih strasti, jer smo to imali priliku već slušati. Zato mislim da je suvišno da i ja govorim o nečijem motivu da se pokrije. Naše sestre koje su se pokrile na proteklim tribinama pokazale su svoju duhovnu jačinu, hrabrost i želju da to podijele sa ostalim muslimanima i muslimankama. Molim Allaha dž.š. da ih nagradi najljepšom nagradom, kao i one koji su sve to organizovali.

Glas islama: Kako vidite muslimanku 21. vijeka? Gdje su tu Sandžaklijke?

Misala: Mislim da je 21. stoljeće velika prilika i šansa da se žena muslimanka još hrabrije i još aktivnije uključi u afirmaciju i promovisanje dobrih i korisnih stvari za društvo u kome živi, a to će uspjeti jedino ukoliko se adekvatno obrazuje, edukuje iz različitih oblasti. Koliko god je žena s jedne strane emotivna i osjećajna, ona je u isto vrijeme toliko jaka, izdržljiva i uporna, a to najbolje pokazuje kroz svoju ulogu u porodici. Bošnjakinje Sandžaka su na dobrom putu kada je u pitanju njihov angažman. Posebno je to vidljivo kod mlađe populacije koja ima priliku da se kroz brojne obrazovne institucije obrazuje, afirmiše i usavršava.

Glas islama: „Merjem“ je do sada ustalilo nekoliko aktivnosti vezanih za afirmaciju i edukaciju žena naših prostora. Šta planirate u budućnosti?

Misala: Naši planovi svakako idu u smjeru još aktivnijeg i inovativnijeg angažmana na polju organizovanja različitih sadržaja putem kojih će se naše članice upoznavati, družiti i nadasve okoristiti. Ono što nam je prioritet  sada jeste da one sadržaje koje smo ustalile u Novom Pazaru i dobrim dijelom u Tutinu prenesemo i na druge gradove Sandžaka.

Glas islama: Šta biste poručili čitateljkama „Glas islama“?

Misala: Čitateljkama „Glasa islama“ bih poručila da prije svega budu svjesne svoje uloge na ovom svijetu, da emanet koji nam je povjeren od strane našeg Stvoritelja kroz razne angažmane ispune na najbolji mogući način. Takođe je potrebno da žena muslimanka bude ponosna, odvažna i vrijedna respekta u svakom momentu svog života.

Žena, kao majka, kao neko ko podiže generacije, zašta je potrebno mnogo znanja i mudrosti, nužno mora biti svestrano obrazovana. U tom kontekstu, poručila bih, muslimankama uopšte, da rade na sebi i da se educiraju.

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Nije mi jasno,zasto se potencira tema “pokrivanja” i daje joj se toliki publicitet?
  Normalno, to je slobodna volja svakog pojedinca (devojke,zene).
  I sad u cemu je stvar Zeli da se pokrije – neka se pokrije.
  Ne zeli se pokriti – to je njena volja i ne mora.

  I tacka. Shvatam da se ta tema potencira u vjerskim casopisima,tribinama i sl.
  Ali ne mora ici iz NPa npr neka Aida i o tome daviti na B92,to je vec degutantno.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.