Haško tužilaštvo smanjilo optužnicu srpskom krvoloku Mladiću

1
0

BiH – Haško tužilaštvo, na prijedlog Vijeća tribunala, izvršilo je smanjenje broja incidenata u odnosu na koje će izvoditi dokaze tokom suđenja Ratku Mladiću.

Tužilaštvo pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) istaklo je da će izvoditi dokaze u odnosu na 106 incidenata – umjesto na prvobitnih 196 incidenata – čime bi se znatno smanjilo vrijeme potrebno za izvođenje dokaza.

“Tužilaštvo je cijenilo veći broj faktora u ovom procesu i izdvojilo je samo one zločine koje će, kada budu ocijenjeni, predstaviti patnju kroz koju su prošle žrtve, te koji pravilno predstavljaju vrijeme, lokacije i počinjene zločine, a koji će osigurati osuđujuću presudu”, navodi se u saopćenju Haškog tužilaštva.

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se optužnicom za zločine nad nesrpskim stanovništvom počinjene u 23 općine, ali je Haško tužilaštvo odabralo da će izvoditi dokaze samo u odnosu na 15 općina, tokom svog dokaznog postupka.

Među općinama u odnosu na koje se neće izvoditi dokazi su Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac i Brčko.

U odnosu na tačku optužnice kojom se Mladić tereti za kampanju granatiranja i snajperisanja civilnog stanovništva Sarajeva, Haško tužilaštvo odlučilo je izostaviti šest incidenata snajperskog djelovanja i osam incidenata granatiranja koji su prvobitno planirani.

“Optužnica tereti Mladića i za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce, čime bi počinio kršenje zakona i običaja ratovanja. Ova tačka se tiče uzimanja oko 200 vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce 1995. godine. S obzirom da je ovo jedinstvena tačka, nemoguće ju je smanjiti, ali Tužilaštvo ne smatra da će izvođenje dokaza u odnosu na ovu tačku oduzeti mnogo vremena”, stoji u podnesku.

U odnosu na zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, Haško tužilaštvo odbilo je da izvrši značajno smanjenje incidenata u odnosu na koje će izvoditi dokaze, ističući da bi to bilo “neprikladno”.

Od ukupno 22 predviđena incidenta, Haško tužilaštvo izbacilo je samo dva koji se tiču ubistava ukupno osam osoba u julu 1995. godine.

Mladić je uhapšen u Srbiji ove godine.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 8. decembar ove godine.

Izvor: Bošnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.