Haradinaj: Kosovo je dio interesa SAD-a i EU-a

0
6

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je kako je Kosovo “dio interesne sfere SAD-a i Europske unije”, ali i da je “u sukobu s ruskom interesnom sferom”.

On je za prištinsku televiziju T7 rekao i da je sukob dvije interesne sfere u blizini kosovske granice.

Osim toga, smatra da je “interes Rusije blokada procesa europskih integracija država zapadnog Balkana”.

Haradinaj je kazao da se susret predsjednika Kosova Hashima Thacija i ruskog lidera Vladimira Putina “na manifestacijama može dogoditi, ali ne zna cilj takvog sastanka”.

Naveo je i kako je ranije, prije proglašavanja neovisnosti Kosova, bilo sugestija iz SAD-a da se predstavnici Kosova sretnu s ruskim dužnosnicima.

“Ako je susret (Thacija i Putina) održan na sugestiju naših saveznika, onda to ima logike”, kazao je Haradinaj.

Hoxhaj: Susret Thaci – Putin pozitivan za Kosovo

Na istu temu oglasio se i Haradinajev zamjenik Enver Hoxhaj rekavši da susret Thacija i predstavlja “novi trenutak u međunarodnim odnosima Kosova”.

“To je pozitivan događaj i priznanje realnosti neovisnog Kosova”, smatra Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, za žaljenje su reakcije nekih političkih stranaka na Kosovu koje “funkcioniraju prema shemi razmišljanja crno-bijelo i ne poznaju međunarodna kretanja izvan praga njihovih stranaka”.

“Predsjednik svake države, pa i Kosova, simbol je suvereniteta u odnosu sa svijetom i riječi uznemirenja trebaju biti u Srbiji, a ne na Kosovu, jer nije Srbija već Rusija ta koja je blokirala učlanjenje Kosova u Ujedinjene narode”, poručio je Hoxhaj.

Upozorenje Thaciju

Kosovski premijer u međuvremenu je upozorio predsjednika Thacija da ne dovodi u opasnost svoj položaj, odnosno ne dođe u situaciju da bude razriješen dužnosti, ako u dijalogu sa Srbijom razgovara o razmjeni teritorija.

Haradinajeva stranka, Alijansa za budućnost Kosova bi glasala za opoziv Thacija ako bi potpisao sporazum sa Srbijom koji dovodi u pitanje teritorij Kosova, podsjetio je Haradinaj.

Potvrdio je da nije razgovarao s Thacijem poslije njegovog susreta s Putinom, ali je ponovio da “podjela Kosova ne dolazi u obzir”.

“Sporazum, ako je predviđena podjela Kosova, nije primjenjiv. U trenutku kada netko stavi potpis na dokument koji spominje podjelu Kosova dogodit će se ono što se dogodilo s drugim predsjednicima – smijenjeni su. Podjela Kosova je protuustavna”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Agencije

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.