19. Januar 2019

Halal standard čini set pravila i smjernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim vjerskim običajima. Zahtjevi halala potiču iz Kur’ana i šerijatskog zakona koji propisuju šta je halal tj. dozvoljeno a šta je haram odnosno zabranjeno. Halal zabranjuje upotrebu svinjskog mesa, krvi, alkohola, hrane koja je priprema sa vinom, kolača sa bilo kojom vrstom alkohola, hrane koja sadrži emulgatore na bazi svinjske ili životinjske masti. Halal standard u prijepoljsku predškolsku ustanovu uveden je 1. januara i važi godinu dana.

Predškolska ustanova „Miša Cvijanović“ bavi se pripremom i distribucijom hrane za oko 800 mališana koji su korisnici njihovih usluga u četiri objekta u ovom gradu.

Ugovor vrijedan 300 hiljada dinara potpisan je sa agencijom za sertificiranje halal kvaliteta islamske zajednice u Srbiji čiji je direktor Samir Tandir. Uvođenje halal standarda nije zakonska obaveza a za razliku od ostalih standarda i hasab sistema halal sertifikacija nije u klasičnom sistemu sertifikacije i akreditacije, već sertifikate dodjeljuju organizacije ovlašćene od strane Islamske vjerske zajednice.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles