Hajdarević: Paravjerska tvorevina bi da privatizuje vakufsku imovinu

1
8

Pred Osnovnim sudom u Prijepolju u toku je suđenje protiv vjerskog službenik Elmedina ef. Bećirovića. Paravjerska tvorevina sudskim putem pokušava baciti ljagu na angažman Bećirovića, ali i da vjerske objekte koji su vakufi predstave kao svoju privatnu svojinu, kaže advokat Sabahudin Hajdarević.

“ Taj postupak, zapravo pokušava da džamiju kao i sve druge vjerske objekte pretvori u nešto što se smatra privatnom svojinom, bilo čijom. Danas, njihovi saslušani aktivisti, te paravjerske organizacije, kazali su da su vlasnici nad Mahmut-begovom džamijom i da oni imaju pravo da tu džamiju čak i prodaju trećem licu. Eventualno da je čak i preobraze u druge svrhe, kako sam im ih pitao da li zapravo imaju pravo pretvoriti je u kafanu, oni su odgovorili da mogu. Sve ovo zapravo ukazuje na jednu konceptualnu razliku između prave islamske zajednice u Srbiji i ove paravjerske organizacije “, kazao je advokat Hajdarević.

Pravi vjernici kao i prava Islamska zajednica, islamske objekte vide kao mjesta gdje se obavlja vjerski obred – namaz, dok predstavnici paravjerske tvorevine vjerske objekte vide kao svojinu, koja im u budućnosti može predstavljati dobit, ističe advokat Hajdarević.

“ To je osnovna koncepcijska razlika između prave islamske zajednice u Srbiji i paravjerske organizacije koja tuži ef. Bećirovića. Ishod ovog spora je uvjek teško prognozirati. Jednostavno, sudije bi bar trebale biti nezavisne u svemu ovome. Zbog toga, u ovom momentu se ne bih bavio ishodom osim što mogu reći, što se tiče prava i suviše jasno, da niko, pa ni ovaj sud, nema pravo da džamije i sve druge islamske objekte pretvara u privatnu svojinu, bilo čiju “, završava advokat Hajdarević.

Naredno ročište zakazano je za 11.06.2019. godine, gdje će biti izveden dokaz u svojstvu parničke stranke.

SANA 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.