Hag: Stanišiću i Simatoviću odobrena privremena sloboda

0
0

Nekadašnjem šefu državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju odobreno je puštanje na privremenu slobodu tokom ljetnje pauze, s tim da se Stanišić mora vratiti do 27. septembra, a Simatović do 16. augusta, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

Pretresno vijeće donijelo je tu odluku 19. jula, a ona je danas objavljena, navodi se u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Kako se navodi u odluci, Simatovića i Stanišića holandske vlasti treba da transportuju do holandskog aerodroma 21. jula, ili prvog dana poslije tog datuma kada to bude izvodljivo.

Odatle treba da otputuju u Srbiju, pod nadzorom ovlaštenih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati

U odluci su, također, taksativno navedena pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati dok su na privremenoj slobodi, kao i obaveze Vlade Srbije u vezi sa njihovim boravkom na privremenoj slobodi.

Sud, između ostalog, traži da Vlada Srbije obezbjedi da institucija koja bude liječila Stanišića tokom boravka na privremenoj slobodi, uključujući VMA u Beogradu, obavijesti sud u najkraćem mogućem roku o njegovom prijemu i toku liječenja, kao i da omogući medicinskim ekspertima koje imenuje Pretresno vijeće da ga pregleda u bilo kom trenutku.

Stanišić je zatražio od suda u Hagu da, zbog bolesti, bude pušten na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe ili do kraja ljetnje sudske pauze.

Stanišić, koji boluje od hronične bolesti organa za varenje i depresije, zatražio je prije početka ponovljenog suđenja da mu bude dozvoljeno da prvi dio prati iz Beograda, ali je to odbijeno u maju, uz obrazloženje da je neophodno da optuženi budu prisutni tokom uvodne riječi tužilaca.

Prvo suđenje

Tada nije isključena mogućnost da kasnije Stanišiću bude dozvoljeno da prati proces iz Srbije, što dozvoljava i pravilnik suda.

Privremeno puštanje na slobodu zatražio je i njegov saradnik Franko Simatović Frenki, a o oba zahtjeva odlučivalo je vijeće kojim je predsjedavao sudija Burton Hall.

U prvom suđenju Haški tribunal oslobodio je 29. maja 2013. Simatovića i Stanišića svih pet tačaka optužnice (zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995).

Apelaciono vijeće Tribunala 15. decembra 2015. usvojilo je žalbu Tužilaštva i poništilo oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje procesa.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Hag: Stanišiću i Simatoviću odobrena privremena sloboda


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.