Hafiz mr. Mensur Malkić je novi direktor Gazi Husrev-begove medrese

0
9

Sarajevo, 22. septembar 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme ef. Kavazovića u Sarajevu je danas održana 13. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.
Članovi Rijaseta dali su saglasnost da se hafiz Mensur ef. Malkić imenuje za direktora Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu, a Dževdet Šošić za direktora Elči-Ibrahim pašine medrese u Travniku.

H. hfz. Mensur ef. (Muharem i Džemila) Malkić. Rođen je 11.05.1970. godine u Gornjim Dubravama, Živinice. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1988. godine. Nakon završene Medrese radi kao mujezin u Zagrebačkoj džamiji do 1989., zatim kao imam, hatib i muallim u Avdibašićima (Tuzla) do oktobra 1990.. Od oktobra 1991. do oktobra 1994. godine obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u Sultan Ahmedovoj džamiji u Bugojnu. Od oktobra 1994. do aprila 1998. radio je kao mujezin Begove džamije. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1997. godine, a od aprila 1998. godine radi kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, a ujedno i kao imam u Begovoj džamiji. Nekoliko mjeseci 2005. godine radio je kao imam, hatib i muallim u Londonu (Canada). Hifz je položio pred komisijom Rijaseta 07.05.2001. godine. Od 2001. godine član je Komisije Rijaseta za polaganje hifza. Od 1995. redovno uči hafisku mukabelu u Begovoj džamiji. Bio je dugo godina član i solista hora Gazi Husrev-begove medrese, kasnije je radio kao vođa istog hora. Snimio je više audio kaseta i CD-ova učenja Kur‘ana i ilahija i kasida. Učesnik je brojnih međunarodnih takmičenja u učenju Kur‘ani Kerima na kojima je ostvario zapažene rezultate. Vodi sekciju hifza u Medresi. Kao muhaffiz izveo je preko deset hafiza. “Život i djelo hafiza Ćamila Silajdžića (Doprinos izučavanju kur`anskih nauka)” naziv je magistarskog rada kojeg 9. juli 2012. uspješno na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu odbranio hafiz Mensur Malkić, prvi imam Gazi Husrev begove džamije u Sarajevu.

Rijaset je razmatrao Ramazanski izvještaj Rijaseta kojeg je za sjednicu pripremila Uprava za vjerske poslove. Ovaj izvještaj koji je obuhvatio aktivnosti uprava, muftiluka i drugih organizacionih jedinica, članovi Rijaseta su pozitivno ocijenili. Iz izvještaja je vidljivo da su ramazanske aktivnosti bile vrlo obimne i raznovrsne. Ramazanski izvještaj biće razmatran na zajedničkoj sjednici Vijeća muftija i Rijaseta.

Rijaset je zadužio Upravu za vjerska pitanja da izradi prijedlog pravilnika o polaganju stručnih ispita imama,hatiba, mualima i mualima i da prijedlog teksta ovog dokumenta dostave Rijasetu na razmatranje.

Formirana je i Komisija za polaganje stručnih ispita imama, hatiba, mualima i mualima. Na čelu ove Komisije je Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove.

Rijaset je imenovao Operativni tim za pomoć izbjeglicama Bliskog istoka na čijem je čelu Ismail ef. Smajlović,direktor Uprave za administrativne i pravne poslove.

Rijaset je donio odluku da se odobri novčana pomoć Mešihatu IZ u Srbiji i Mešihatu IZ u Hrvatskoj u cilju zbrinjavanja i pomoći izbjeglicama.

Članovi Rijaseta razmatrali su i više drugih aktuelnih pitanja iz svoje nadležnosti.

(Preporod)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Hafiz mr. Mensur Malkić je novi direktor Gazi Husrev-begove medrese


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.